Διαβουλεύσεις Τραμπ για τον υπουργό Εξωτερικών

Ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους η πιθανότερη επιλογή...

Το άτομο που θα τοποθετηθεί στη θέση του υπουργού Εξωτερικών αναζητά ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που διεξάγονται στη μεταβατική ομάδα του νέου προέδρου βρίσκεται το όνομα του απόστρατου στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, που είχε διατελέσει διοικητής στο Ιράκ. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ο Πετρέους απέτυχε να διαχειριστεί αποτελεσματικά διαβαθμισμένες πληροφορίες ασφάλειας και αυτό οδήγησε στην παραίτησή του από τη διεύθυνση της CIA το 2012.
Ο
Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς έχουν πραγματοποιήσει περίπου 70 συναντήσεις με πιθανούς υποψηφίους προκειμένου να καλυφθούν «θέσεις-κλειδιά» της νέας κυβέρνησης πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της στις 20 Ιανουαρίου. Ο Πενς σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους άφησε να εννοηθεί ότι «σειρά σημαντική ανακοινώσεων» αναμένεται να γίνει σήμερα.
Ο Ρεπουμπλικάνος Τομ Πράις, που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τη Τζόρτζια και χειρούργος ορθοπεδικός, αναμένεται να ανακοινωθεί ως η επιλογή του Τραμπ για το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Atlanta Journal-Constitution» που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές των Ρεπουμπλικάνων.
Πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ομάδα μεταβατικής διακυβέρνησης του Τραμπ δήλωσε ότι το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και στέλεχος των Δημοκρατικών Χάρολντ Φόρντ από το Τενεσί, βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικού προβληματισμού σχετικά με το ενδεχόμενο ανάληψης καθηκόντων στο υπουργείο Μεταφορών. Σύμφωνα με το «Politico» ο Λου Μπαρλίττα, Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Πενσιλβάνια, είναι επίσης μία πιθανή επιλογή για το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ.
Οι τοποθετήσεις στελεχών σε θέσεις ευθύνης της αμερικανικής κυβέρνησης πρέπει να έχουν την έγκριση της Γερουσίας, με την προϋπόθεση αυτή να θέτει το μέτρο των πολιτικών ισορροπιών που πρέπει να τηρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις τοποθετήσεις προσώπων και αναφορικά με τη διαμόρφωση των σχέσεών του με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Αναφορικά με τον Πετρέους, το όνομά του ακούστηκε και ως πιθανή επιλογή για το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. «Μόλις συναντήθηκα με το στρατηγό Πετρέους, εντυπωσιάστηκα!» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στο Twitter, λίγο μετά τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχε με τον απόστρατο στρατηγό στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν.
Ο Πετρέους που ηγήθηκε των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων τόσο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν, ενώ τέθηκε σε καθεστώς διετούς δικαστικής επιτήρησης και του επιβλήθηκε καταβολή προστίμου 100.000 δολαρίων το 2015, καθώς χωρίς να έχει λάβει έγκριση είχε προβεί στη διαγραφή, αλλά και διατήρηση απόρρητων πληροφοριών. Ο ίδιος, έχει παραδεχτεί επίσης ότι έδινε απόρρητες πληροφορίες στη βιογράφο του, με την οποία διατηρούσε και ερωτική σχέση. Η αποκάλυψη του σκανδάλου αυτού ανάγκασε τον Πετρέους να παραιτηθεί από τη CIA το 2012.
«Συζητήσαμε για την κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ δείχνει να είναι γνώστης των διεθνών προβλημάτων, αλλά και των ευκαιριών που υπάρχουν» δήλωσε χαρακτηριστικά για τον Τραμπ ο Πετρέους μετά τη συνάντησή τους.
Το πρόγραμμα του Τραμπ περιλαμβάνει για σήμερα μία δεύτερη συνάντηση με τον Μιτ Ρόμνεϊ, προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων το 2012, ενώ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί επίσης με το Γερουσιαστή Μπομπ Κρόκερ από το Τενεσί, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Τα ονόματα των δύο αντρών έχουν συζητηθεί για τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών, ενώ η συζήτηση του Τραμπ με τον Πετρέους δείχνει ότι διατηρεί ανοιχτό τον ευρύτερο κύκλο των επαφών του. Για το ΥΠΕΞ έχει επίσης, συζητηθεί και το όνομα του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, η υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίζεται από πιστούς συνεργάτες τους Τραμπ.
Ο Τραμπ συναντήθηκε επίσης χθες με τον Φράνσις Τάουνσεντ που συμμετείχε την ομάδα Εθνικής Ασφάλειας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Τζορτζ Μπους του νεώτερου.
Keywords
Τυχαία Θέματα