«Διαβάζω για τους άλλους»: Μια ιστορία εθελοντισμού, φιλίας και λογοτεχνίας με … άρωμα Κρήτης [video]

Συνεντεύξεις στην Ελίνα ΦαρσάρηΤο «Διαβάζω για τους άλλους» δεν είναι μια συνηθισμένη εθελοντική πρωτοβουλία. Αν και μετρά μόλις 10 μήνες ζωής, είναι ήδη αρκετά γνωστό στα social media, έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού και σίγουρα είναι από τις...
δραστηριότητες εκείνες που «ξεσηκώνουν» κύματα ενθουσιασμού. Πρόκειται για ένα εθελοντικό δίκτυο προσφοράς, που γεννήθηκε στην Αθήνα, από
μια τυχαία αφορμή, και μέσα σε λίγους μήνες αγαπήθηκε τόσο που εξαπλώθηκε, εσχάτως στην Κρήτη και στο προσεχές μέλλον «ανοίγει πανιά» και για τη Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγες μέρες, το cretapost βρέθηκε στη συνάντηση των εθελοντών του «Διαβάζω για τους άλλους» στο Ηράκλειο και μίλησε με τους υπευθύνους της ομάδας σε τοπικό επίπεδο, αλλά και με το δίδυμο που αποτελεί την ψυχή του εγχειρήματος. Τη Χανιώτισσα Αργυρώ Σπυριδάκη και το Θοδωρή Τσάτσο από την Αθήνα. Δύο νέα παιδιά, κάτω των 30, που με αφορμή μια συζήτηση για τη λογοτεχνία στη διάρκεια ενός απογευματινού καφέ με φίλους, συνέλαβαν την πρωτότυπη ιδέα τους, την οποία έκαναν και πράξη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η Αργυρώ Σπυριδάκη και ο Θοδωρής Τσάτσος – Η κοινή αγάπη τους για τη λογοτεχνία και η δυναμική προσωπικότητα της Χανιώτισσας επιστήμονα υπήρξα οι αφορμές για να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό δίκτυο εθελοντών

Για όλα «φταίει» ο Τζόναθαν Κόου

Η ιστορία της γέννησης του «Διαβάζω για τους άλλους» είναι εντυπωσιακή. Όχι μόνο λόγω της αποτελεσματικότητας και της απήχησης που είχε στον κόσμο – 900 μέλη μέσα σε 10 μήνες δεν είναι λίγο – όχι μόνο γιατί αποδεικνύει τη μεγάλη δύναμη του εθελοντισμού, αλλά κυρίως επειδή στέλνει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα. Δε αρκεί απλά να ενοχλείσαι από τα «κακώς κείμενα» και τις παθογένειες που συναντάς στην καθημερινότητά σου, αλλά πρέπει να αναλαμβάνεις δράση και μάλιστα άμεσα.

Η Αργυρώ και η Θοδωρής διηγούνται στο cretapost πώς ολόκληρο το οικοδόμημα του «Διαβάζω για τους άλλους» δημιουργήθηκε με αφορμή μια συζήτηση για τη λογοτεχνία και το συγγραφικό έργο του Τζόναθαν Κόου. Η Αργυρώ πρότεινε στο Θοδωρή να διαβάσει ένα συγκεκριμένο βιβλίο του χαρισματικού συγγραφέα, πλην όμως ο Θοδωρής, όντας άτομο με προβλήματα όρασης, «διαβάζει» λογοτεχνία μέσω των ακουστικών βιβλιοθηκών που λειτουργούν στην Αθήνα ή επαφίεται στη θέληση των συγγενών και των φίλων του που τον βοηθούν να διαβάσει με τα δικά τους μάτια και τη δική τους φωνή τα αγαπημένα του βιβλία. Όταν ο Θοδωρής ζήτησε από την Αργυρώ να του διαβάσει η ίδια το βιβλίο που του πρότεινε, εκείνη δέχθηκε ασμένως. Όμως το ανήσυχο πνεύμα της νεαρής Χανιώτισσας, δεν μπορούσε να ησυχάσει τις επόμενες ώρες μετά τη συνάντηση.

«Επειδή έχω έντονα ανεπτυγμένο το αίσθημα της δικαιοσύνης» μας είπε «η συγκεκριμένη συζήτηση με το Θοδωρή με έκανε να νιώθω πολύ άσχημα. Πραγματικά θύμωσα όταν διαπίστωσα ότι οι τυφλοί δεν έχουν πρόσβαση σε κάτι τόσο απλό και τόσο αυτονόητο. Να διαβάσουν ένα βιβλίο! Έτσι, μετά το στάδιο του θυμού αποφάσισα να δράσω. Αρχικά σκέφτηκα πως αφού θα διάβαζα ούτως ή άλλως το βιβλίο για το Θοδωρή, γιατί να μην το ηχογραφούσα κιόλας ώστε να μείνει για να μπορέσει να το ακούσουν κι άλλοι τυφλοί. Το επόμενο βήμα ήταν να ΄΄βγάλω΄΄ την ιδέα στο facebook οπότε και αντιλήφθηκα πόσο μεγάλη απήχηση είχε και πόσος κόσμος ήθελε να βοηθήσει».

Η φιλοσοφία

Ο αρχικός στόχος του «Διαβάζω για τους άλλους» ήταν αυτό ακριβώς που προσφέρθηκε να κάνει η Αργυρώ για το Θοδωρή. Δηλαδή, εθελοντές να ηχογραφούν λογοτεχνικά κείμενα προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με τίτλους βιβλίων που θα δημιουργήσουν ακουστική βιβλιοθήκη που θα απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα όρασης, ή σε άτομα που λόγω κάποια ασθένειας ή προχωρημένης ηλικίας δεν μπορούν να απολαύσουν τα «ταξίδια» στη μαγική χώρα της λογοτεχνίας.

Η επιθυμία πολλών εθελοντών να βοηθήσουν αμέσως μόλις οι ιδρυτές της κίνησης γνωστοποίησαν τη λειτουργία του δικτύου τους έδωσε το έναυσμα για τη διοργάνωση των ζωντανών αναγνώσεων.

«Από τη μια» εξηγεί η Αργυρώ Σπυριδάκη «δεν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις φωνές όλων των εθελοντών για την ηχογράφηση κι από την άλλη δεν θέλαμε να αφήσουμε κανέναν που πρόσφερε τον εαυτό του στον κοινό σκοπό στο περιθώριο». Έτσι άρχισαν να διοργανώνονται οι πρώτες δράσεις με ζωντανές αναγνώσεις σε ιδρύματα, ορφανοτροφεία, ΚΑΠΗ, κοινωνικές δομές, με κοινό είτε ηλικιωμένους είτε μικρά παιδιά. Κι έτσι μέσα σε λίγους μήνες, το δίκτυο άρχισε να μεγαλώνει σε εθελοντικό δυναμικό και να αποκτά οργανωτική δομή, διοργανώνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες που αποκτούν φανατικούς φίλους.

Η εντυπωσιακή ιστορία του Θοδωρή

Ο 28χρονος Θοδωρής Τσάτσος, έχει μια εντυπωσιακή ιστορία δυναμισμού και αστείρευτης θέλησης. Ο Θοδωρής, όπως αφηγείται ο ίδιος στο cretapost, φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο των Τυφλών στην Αθήνα. Αν και διδάχθηκε τη μέθοδο Braille, όταν ήρθε η ώρα να γραφτεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δεν συνέχισε σε κάποιο σχολείο της ειδικής αγωγής, αλλά επέλεξε το συμβατικό δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο της γειτονιάς του. Μέχρι και το Γυμνάσιο «διάβαζε» τα μαθήματα του σχολείου με τα εγχειρίδια που ήταν γραμμένα σε Braille, στο Λύκειο ωστόσο «διάβαζε» με τη βοήθεια συγγενών και φίλων. Επιπλέον, δοκιμάστηκε στις πανελλήνιες εξετάσεις ισότιμα όπως και οι άλλοι συμμαθητές του, χωρίς να κάνει χρήση του δικαιώματος των ειδικών εξετάσεων για ΑμΕΑ, κατορθώνοντας να εισαχθεί στη Νομική Αθηνών. Με την ίδια μέθοδο που διάβαζε στο Λύκειο ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο και κατόπιν συνέχισε σε δεύτερο πτυχίο στον τομέα της Ψυχολογίας. Σήμερα ο Θοδωρής είναι ψυχολόγος και εισηγητής σε σεμινάρια, σε ένα από τα οποία γνώρισε και την Αργυρώ.

Ο Θοδωρής Τσάτσος, ο ένας εκ των δύο ιδρυτών του “Διαβάζω για τους άλλους”

Όπως μας λέει ο ίδιος, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν υπάρχουν βιβλία γραμμένα με τη μέθοδο Braille. Και γιατί είναι ιδιαίτερα ακριβά αλλά και γιατί είναι ογκωδέστατα, με αποτέλεσμα η πρόσβαση των τυφλών στα επιστημονικά εγχειρίδια να είναι αδύνατη. Για το λόγο αυτό θεωρεί επιβεβλημένη την ηχογράφηση συγγραμμάτων και σημειώσεων και μάλιστα το «Διαβάζω για τους άλλους» ήδη κινείται στην κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με διάφορα ΑΕΙ.

Πού γίνονται οι ηχογραφήσεις

Τόσο η Αργυρώ όσο και ο Θοδωρής μιλούν με ενθουσιασμό για τους επόμενους στόχους του δικτύου τους. Επί του παρόντος το «Διαβάζω για τους άλλους» συνεργάζεται με ιδιωτικά και δημόσια studio για την ηχογράφηση λογοτεχνικών κειμένων, σύντομα όμως θα αποκτήσουν μέσα από χορηγίες δικές τους εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότεροι εθελοντές και να μεγαλώσει η παραγωγή του ηχογραφημένου υλικού. Όπως επισημαίνει εξάλλου ο Θοδωρής, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και με εκδοτικούς οίκους προκειμένου να παραχωρηθούν πνευματικά δικαιώματα για να εμπλουτιστούν οι ακουστικές βιβλιοθήκες.

Το δίκτυο της Κρήτης διοργανώθηκε σε … 21 ημέρες

Η δημιουργία δικτύου στην Κρήτη ήταν μια από τις άμεσες προτεραιότητες της Αργυρώς. Όχι μόνο λόγο της καταγωγής της από τα Χανιά, όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, αλλά επειδή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από εθελοντές που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία της, ανάμεσα τους και αρκετούς εκπροσώπους της δημοσιογραφικής οικογένειας της Κρήτης.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι η καλή οργάνωση, λέει η Αργυρώ, κάτι που συμμερίζεται και η Αγάπη Βαθιανάκη, η υπεύθυνη του δικτύου στην Κρήτη, που χάρη στο δικό της ενθουσιασμό και την πειθώ της συμπαρέσυρε πολλά ενεργά και δραστήρια άτομα να την ακολουθήσουν με αποτέλεσμα το «Διαβάζω για τους άλλους» της Κρήτης να οργανωθεί και να ξεκινήσει δραστηριότητες μέσα σε διάστημα 21 μόλις ημερών.

Η πρώτη άτυπη συνάντηση είχε γίνει στις 15 Ιουλίου στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή 45 περίπου ατόμων και στις 17 του Σεπτέμβρη έγινε μια ακόμη με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή. Κάθε δραστηριότητα του δικτύου της Κρήτης τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου, ενώ έχουν ξεκινήσει και η εκπαίδευση των εθελοντών και έχουν γίνει και οι πρώτες αποτελεσματικές επαφές με χορηγούς.

«Οργανωθήκαμε γρήγορα χάρη στους εθελοντές»

Η Αγάπη Βαθιανάκη, μιλώντας και εκείνη στο cretapost δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για την ανταπόκριση των εθελοντών σε τοπικό επίπεδο. Ούσα υπεύθυνη του δικτύου στην Κρήτη αλλά και υπεύθυνη του τομέα των ηχογραφήσεων επισημαίνει πως η ταχύτητα της οργάνωσης στο Ηράκλειο υπήρξε απόρροια της μεγάλης επιθυμίας των εθελοντών να συνεισφέρουν στην υλοποίηση της ιδέας. Έτσι στήθηκαν ομάδες, λήφθηκαν πρωτοβουλίες, έγιναν οι πρώτες συναντήσεις, μοιράστηκαν αρμοδιότητες και διοργανώθηκαν και οι πρώτες δράσεις ζωντανών αναγνώσεων.

Η Αγάπη Βαθιανάκη, υπεύθυνη του “Διαβάζω για τους άλλους” στην Κρήτη

Μία από αυτές ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις στο Κέντρο Υποστήριξης και Υποδοχής των Ρομά στην Αλικαρνασσό. Όπως λένε οι υπεύθυνες των δράσεων του «Διαβάζω για τους άλλους» που απευθύνονται σε παιδιά, η Μαρία Κουτρούλη και η Μαρία Χαλκιαδάκη, η εμπειρία με τους μικρούς Ρομά ήταν συγκλονιστική και πρόσφερε δυνατές συγκινήσεις, αφού ο στόχος του να φέρουν τα παιδιά κοντά στη λογοτεχνία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Από την πλευρά της, η Μαρία Ορφανάκη, συντονίστρια των δράσεων του δικτύου για τους ηλικιωμένους στο Ηράκλειο επισήμανε ότι το «Διαβάζω για τους άλλους» προγραμματίσει εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε γηροκομεία, ξενώνες φιλοξενίας ηλικιωμένων, ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ, αλλά και ιδρύματα που φιλοξενούν ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Ήδη για το μήνα Νοέμβριο έχουν διοργανωθεί τρεις δράσεις ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, οι εθελοντές φιλοδοξούν να επισκεφθούν πολύ περισσότερες δομές. «Η προσφορά στους ηλικιωμένους» λέει στο cretapost η Μαρία Ορφανάκη «απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία γιατί πραγματικά οι ηλικιωμένοι είναι που έχουν ανάγκη την επαφή».

Η Μαρία Κουτρούλη και η Μαρία Χαλκιαδάκη, υπεύθυνες των δράσεων που απευθύνονται σε παιδιά

Η Μαρία Ορφανάκη, συντονίστρια των δράσεων για τους ηλικιωμένους

Πηγή
Keywords
κρητη, αρωμα, media, προσφορες, αθηνα, θεσσαλονικη, ηρακλειο, νέα, συλληψεις, δραση, συγκεκριμένο, facebook, καπη, πανελληνιες 2013, αμεα, αει, studio, χανια, συμμετοχή, βιβλια, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, αμεα, αργυρω, βημα, γηροκομεια, πνευματικα δικαιωματα, ωρα, αγαπη, αει, αλτσχαιμερ, απηχηση, απλα, ατομο, αφορμη, βιβλιο, βοηθεια, γινει, γινονται, δευτερο, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δικη, δομη, διδυμο, δικτυο, δυναμικο, εγινε, ειπε, εκπαιδευση, ελινα, ενεργα, εγχειριδια, εξετασεις, εξελιξη, επιτυχια, επιθυμια, εναυσμα, ζωης, ιδεα, ιδια, θοδωρης, ηχογραφηση, καπη, κυματα, λειτουργια, λυκειο, λογοτεχνια, λογο, ματια, μηνες, μαρια, νομικη αθηνων, νομικη, οντας, ορφανοτροφεια, παιδικα, παιδια, προβληματα, ψυχη, πτυχιο, ρομα, σεμιναρια, σιγουρα, συγκεκριμένο, συζητηση, συντομα, συμμετοχή, σχολειο, υλοποιηση, φωνη, ωρες, αφορμες, δικαιωματα, χωρα, ιδιαιτερα, κειμενα, media, μεινει, ομαδες, ψυχολογος, studio
Τυχαία Θέματα