Διαφάνεια στο δημόσιο βίο και αυστηρός έλεγχος του μαύρου πολιτικού χρήματος

Tου Άγγελου Τσιγκρή
Δικηγόρου – Καθηγητή Εγκληματολογίας
Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει... να ανταποκριθεί άμεσα στο γενικότερο αίτημα για θωράκιση της διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς, και να αναλάβει άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν:
1) Τη διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών.
2) Τη διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίες -ορισμένες, έστω και μεμονωμένες φορές- δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινωνία.
3) Τη διαφάνεια
στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του “πόθεν έσχες” και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων.

Μάλιστα, θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η Βουλή να μην εμφανίζεται -από πλευράς ελέγχου- ως ελεγχόμενη και ελέγχουσα.

Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή ότι η υιοθέτηση ακόμη και του πιο σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αποτελεσματική, όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί καθημερινός αγώνας για την εδραίωση της διαφάνειας, ιδίως μέσα από τη θωράκιση των αντίστοιχων θεσμών και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Πρέπει να πεισθεί η Ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να έρθουν όλα στο φως, να πληροφορηθεί δηλαδή ο πολίτης για όλα όσα αφήνουν σκιές αμφιβολίας και αποδομούν την αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής.

Ο αγώνας για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο πρέπει να είναι διαρκής.
Πρέπει ως κοινωνία να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κάθαρση, να περιφρουρήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα