Χυτα Κερατέας: «Τρύπα στο Νερό» η συνάντηση

Το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο είχε αναφερθεί σε προ ημερών ρεπορτάζ* της η aftodioikisi.gr επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή δεύτερη κατά σειρά συνάντηση... των εκπροσώπων του Δήμου Λαυρεωτικής και της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Οι εκπρόσωποι του δήμου το μόνο που κατέθεσαν ήταν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟ.ΔΙ.ΒΙ.ΚΕ για εγκατάσταση του εργοστασίου στο ΒΙΟΠΑ, δεν πρότειναν χώρο για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ
μετά και την απόρριψη των λατομείων Μερέντας από το Δήμο Μαρκόπουλου, ενώ, βεβαίως, δεν είχαν και γραπτή συνολική πρόταση, όπως τους είχε ζητηθεί από την υπουργό στην προηγούμενη συνάντηση.

"Κόκκινη γραμμή" το Οβριόκαστρο

Όταν μάλιστα τους τέθηκε από την πλευρά της υπουργού Περιβάλλοντος το θέμα της εγκατάστασης του ΧΥΤΥ σε έναν χώρο πολύ μικρότερο των 540 στρεμμάτων (γύρω στα 100 με 150, λένε οι πληροφορίες) που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός στην περιοχή Οβριόκραστρο (Βραγόνι), οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής εμφανίστηκαν κάθετα αρνητικοί (βλ. και σχετική συνέντευξη του αντιδημάρχου Λαυρεωτική Βασίλη Θηβαίου στην aftodioikisi.gr).

Μιλώντας στην aftodioikisi.gr ένας εκ των συμμετεχόντων που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του μίλησε για «τρύπα στο νερό», προσθέτοντας ότι στην ουσία δεν υπήρχε τίποτε νεότερο να συζητηθεί σε σχέση με την προηγούμενη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ελλείψει αντικειμένου συζήτησης ορισμένοι από τους εκπροσώπους του Δήμου Λαυρεωτικής έθεταν και ξανα-έθεταν το θέμα της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ, διαμαρτυρόμενοι γιατί το ελληνικό δημόσιο επισπεύδει τις νομικές διαδικασίες «τη στιγμή που βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση».

ΥΠΕΚΑ: Πιέζει ο χρόνος

Την αποτυχία της συνάντησης παραδέχεται στην ουσία και το ίδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η Υπουργός ΠΕΚΑ διαβεβαίωσε ότι οι σκέψεις που κατέθεσε ο Δήμος Λαυρεωτικής θα εξετασθούν αρμοδίως και αναμένει την έγγραφη υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης» (σ.σ. δηλαδή, ότι ακριβώς είχε ζητήσει και στην πρώτη συνάντηση).

Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί έχουν ήδη αρχίζει να εκφράζουν φόβους για «προσπάθεια καθυστέρησης» εκ μέρους των φορέων της Λαυρεωτικής και να ζητούν να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να κατατεθεί η γραπτή πρόταση της Κερατέας και αμέσως μετά να ληφθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις στη Διυπουργική. Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικά ότι στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος τονίζει ένα από τα βασικά ζητήματα είναι «η διασφάλιση ότι όλα τα απαιτούμενα έργα και οι δραστηριότητες θα τεθούν σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό».

Δ. Λαυρεωτικής: Μιλήσαμε για τα σκουπίδια των δύο δήμων

Πάντως, με ανακοίνωση του ο Δήμος Λαυρεωτικής αφού κάνει λόγο για "θετικό και αισιόδοξο κλίμα" και προαναγγελει ότι η συνάντηση θα επαναληφθεί το επόμενο δεκαήμερο "σε μια προσπάθεια και των δυο πλευρών για την αρτιότερη λύση στο θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σα
Keywords
Τυχαία Θέματα