Χειροποίητα όργανα - πιάνα και λατέρνες

Επιμέλεια: Βασίλης Τσούγκαρης

Πάνε χρόνια, που μέσα από τις εκπομπές μου στα ραδιόφωνα έκανα αναφορές – αφιερώματα στους οργανοποιούς της Ελλάδας! Στους ανθρώπους, που έπαιρναν ένα κομμάτι ξύλο, και...
το μετέτρεπαν σε κάποιο μουσικό όργανο, κιθάρα, μπουζούκι, κλπ. Ένα επάγγελμα, που μαζί με πολλά άλλα στο όνομα της βιομηχανίας πλέον έσβησε. Πολλά μεγάλα ονόματα οργανοποιών που πέρασαν από τη χώρα, χάθηκαν σιγά σιγά μέσα στο χρόνο, και μαζί με αυτά, και η τέχνη και η τεχνική τους! Πρόσφατα ένα φίλος μου είπε για κάποιον που κατασκευάζει χειροποίητα όργανα, ΠΙΑΝΑ και
ΛΑΤΕΡΝΕΣ και έχει το εργαστήριο του στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής. Ένα εργαστήριο που κατασκευάζει ΠΙΑΝΑ και ΛΑΤΕΡΝΕΣ; Φαντάζεστε την έκπληξη μου, γιατί φίλοι μου, το «χειροποίητο» μουσικό όργανο, στη χώρα μας, και ειδικά η ΛΑΤΕΡΝΑ έχει χαθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα δε ΠΙΑΝΑ, μας έρχονται εδώ και χρόνια από το εξωτερικό, σαν προϊόντα μαζικής – βιομηχανικής παραγωγής. Έπρεπε να γνωρίσω τον ΤΕΧΝΙΤΗ αυτόν, που κόντρα στην εποχή της «προόδου», κατασκευάζει «δύσκολα» μουσικά όργανα. Έτσι, το περασμένο Σάββατο, τον επισκέφτηκα. Το όνομα αυτού, Πάνος Ιωαννίδης.

Με καλωσόρισε με ένα εγκάρδιο χαμόγελο, και με έβαλε στον υπέροχο «κόσμο» του! ΔΕΝ θα σας αναφέρω βιογραφικά και άλλα συνηθισμένα περί σπουδών κλπ! Εγώ θα σας μιλήσω για τον ΠΑΝΟ, τον άνθρωπο με τις ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ πάνω στη μουσική, και στην κατασκευή πιάνων και λατερνών. Ο Πάνος λοιπόν, είναι ο άνθρωπος της παρέας, ο τεχνίτης που…… ακούει, και μιλά στα πιανα και στις λατέρνες με πάθος και ΑΓΑΠΗ, συναισθήματα που τα μεταφέρει σε όλους! Είναι ο άνθρωπος, που θα βοηθήσει τον όποιο σπουδαστή, τον όποιο μουσικό, να ΜΑΘΕΙ το όργανο του, να μάθει τόσες λεπτομέρειες, τόσα μυστικά, τα οποία αγνοεί. Θυμάμαι σε μια εκπομπή μου, είχα μεταφέρει στους ακροατές τα λεγόμενα ενός παλιού οργανοποιού, πως «ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΓΑΝΟ, ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΡΙΣΤΕΙ». Έτσι και ο Πάνος, εκτός από ένας ΕΞΟΧΟΣ κατασκευαστής πιάνων και λατερνών, είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα σε μυήσει στα μυστικά αυτών των οργάνων. Πρέπει εδώ να τονίσω, πως ειδικά στο κομμάτι της ΛΑΤΕΡΝΑΣ, είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ κατασκευαστής στην Ελλάδα. Κατασκευή, αλλά και επισκευή πιάνων και λατερνών, είναι το αντικείμενο του, στο οποίο θα έλεγα ότι είναι ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ. Μπορεί να πάρει στα χέρια του ένα πιάνο η μια λατέρνα ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΑ, και να τα ξαναδώσει ζωή, γιατί ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα μουσικά όργανα, έχουν στο σώμα τους ΖΩΗ. Αν ακούσετε τον Πάνο να μιλά για το πιάνο η τη λατέρνα, θα καταλάβετε πόση ΑΓΑΠΗ, αλλά και πόσο ΜΕΡΑΚΙ έχει για τη δουλειά του, που είναι ουσιαστικά τρόπος ζωής.

Πνεύμα ανήσυχο, ψάχνει συνέχεια και την παραμικρή λεπτομέρεια είτε αυτή είναι…. «ιστορική», είτε τεχνική.

Είπα πιο πάνω για ΜΕΡΑΚΙ, και ΑΓΑΠΗ, και αυτά είναι τα δυο κύρια «προσόντα» για κάποιον που ασχολείται με την κατασκευή μουσικών οργάνων. Χωρίς αυτά, τα όργανα ΔΕΝ «γλυκολαλούν», ο ήχος τους, είναι ο «ξερός» ήχος της βιομηχανίας.

Κουβεντιάσαμε για πάνω από δυο ώρες μου θύμισε τα παιδικά μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη παίζοντας μου λατέρνα, τότε που το όργανο αυτό, ήταν όπως λέει και το τραγούδι «του παλιού καιρού το κέφι», και όχι με την παρεξηγημένη μορφή που το συναντάμε σήμερα, σαν «βοήθημα επαιτείας» από άτομα που ούτε καν την ιστορία του γνωρίζουν.

Ο Πάνος, είναι ο άνθρωπος που θα ξαναβγάλει τη λατέρνα στο προσκήνιο, γιατί της αξίζει. Δύσκολο το έργο του, αλλά είμαι σίγουρος πως θα βρει πάρα πολλούς υποστηρικτές. Αν και είμαστε στην εποχή του ηλεκτρονικού ήχου, είναι πολλοί εκείνοι που ακούγοντας τον ήχο της λατέρνας, μαγεύονται, και μάλιστα τα νέα παιδιά. Ακόμα και εκείνοι που πήγαν στο εργαστήριο του για να παραγγειλλουν ένα πιάνο, στάθηκαν μαγεμένοι ακούγοντας τον ήχο της λατέρνας! Θα μπορούσα να γράφω ΩΡΕΣ για τον Πάνο, αλλά δε χρειάζεται.

Πάνο σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τις μοναδικές στιγμές που μου χάρισες με το ταξίδι στις αναμνήσεις, αλλά και γιατί ΔΕΝ άφησες να πεθάνει η Λατέρνα!

Θα τα ξαναπούμε σύντομα από κοντά!
Keywords
Τυχαία Θέματα