ΑΥΤΟΣ είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ ο Γιώργος Χουλιαράκης: Και όμως "υπάρχει" - Ο άνθρωπος που όλοι είχαν ακουστά, αλλά δεν είχαν δει ποτέ [photos]

Διαπραγματευόταν όλο το προηγούμενο διάστημα με τους Ευρωπαίους... συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις κρίσιμες επαφές που είχε στο εξωτερικό, αλλά και στις κρίσιμες Συνόδους, ωστόσο, οι φωτογραφίες του, που κυκλοφορούσαν, ήταν ελάχιστες.
Ο λόγος για τον χαμηλών τόνων πρόεδρο του ΣΟΕ και από σήμερα υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο νέος τσάρος της οικονομίας που θα υπηρετήσει
τη νέα κυβέρνηση από τη θέση του υπουργού Οικονομικών κρατά ένα ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ.

Φωτογραφίες του κατέκλεισαν το διαδίκτυο μόνο χάρη στην σημερινή ορκωμοσία καθώς μέχρι χθες ο κ. Χουλιαράκης απέφευγε συστηματικά τα Μέσα, δεν έδινε συνεντεύξεις και δεν προσχωρούσε ποτέ σε δηλώσεις.
Ο κ. Χουλιαράκης έμενε αθέατος επί μήνες, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον επί μήνες προϊστάμενό του Γιάνη Βαρουφάκη. H πρώτη και μοναδική, έως σήμερα, φωτογραφία του που υπήρχε ήταν από την επίσκεψή του στην Καγκελαρία, όταν, πριν από μερικούς μήνες, είχε συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο για να συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη διάρκεια της παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΟΙΚ, ακόμη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν του δώσει το λόγο είπε: «Και όμως ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι υπαρκτό πρόσωπο», σχολιάζοντας και αυτός το χαμηλό πρόφίλ που είχε επιλέξει να κρατά ο νέος, πλέον, ΥΠΟΙΚ.

Ψηλός, αδύνατος, με σχεδόν εφηβικό πρόσωπο, ο Γιώργος Χουλιαράκης, είναι για όσους τον γνωρίζουν ένας άνθρωπος με έμφυτη συστολή,απροσποίητη ευγένεια, επιστημονική κατάρτιση, συγκρότηση και στοχοπροσήλωση .

Ηταν ο άνθρωπος που συμμετείχε, από την ελληνική πλευρά στο Brussels Group ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών και αργότερα επικεφαλής της διαπραγμάτευσης. Ανθρωπος του Γιάννη Δραγασάκη, αφού εκείνος ήταν που τον έπεισε να εγκαταλείψει το Μάντσεστερ και την ήσυχη ζωή του καθηγητή, για να ενταχθεί στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Aξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο κ.Χουλιαράκης, εκείνη τη δραματική νύχτα, που η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αιφνιδιάζοντας τους πάντες, διαπραγματευόταν στις Βρυξέλλες και πληροφορήθηκε τις εξελίξεις από το Twitter! Σύμφωνα με τα όσα έγραφαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία εκείνες τις ημέρες ο κ. Τσίπρας με το δημοψήφισμα είχε αιφνιδιάσει και την ίδια την ελληνική διαπραγματευτική του ομάδα, τον κ. Χουλιαράκη δηλαδή.
Λίγο πριν από τα μέσανυχτα εκείνης της δραματικής οι Ελληνες και οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ ήταν κλεισμένοι στο κτίριο της Κομισιόν. Εβαζαν τις τελευταίες πινελιές στην συμφωνία με τους δανειστές όταν ο Γιώργος Χουλιαράκης πληροφορήθηκε μέσω Twitter για την απόφαση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, συνειδητοποιώντας στην πραγματικότητα ότι ήταν μάταιες οι προσπάθειες που κατέβαλε η διαπραγματευτική ομάδα. Μετά από λίγο, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την αίθουσα, με τις ενέργειες για την επίτευξη συμβιβασμού να έχουν καταστραφεί.

Το βιογραφικό του:

Ο κ. Χουλιαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ.

Πριν από τον διορισμό του στο Μάντσεστερ ως Jean Monnet Λέκτορας Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης, δίδαξε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο για την Απασχόληση του Πανεπιστημίου του Γουόρικ.

Είναι επισκέπτης καθηγητής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μακροοικονομία, οικονομική ιστορία, οικονομικά της απασχόλησης και οικονομικά των νομισματικών ενώσεων.
Keywords
Αναζητήσεις
χηχχ.ςοε, χηχχ ςοε
Τυχαία Θέματα