Ασφαλιστικό: Ποιους «καίνε» τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης - Τι θα γίνει με τους υποψήφιους συνταξιούχους

Σε λίγες ημέρες φαίνεται πως ξεκινά και επίσημα, η... πολυαναμενόμενη έκδοση των νέων... συντάξεων, οι οποίες δεν θα έχουν καμία σχέση με τις παλαιές, θα είναι αρκετά χαμηλότερες-ανάλογα βέβαια τα δεδομένα κάθε υποψήφιου συνταξιούχου-, αφού θα διαμορφωθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού που περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό νόμο.

Τέλος μπαίνει στην αγωνία 60.000 υποψήφιων συνταξιούχων, οι οποίοι αν και υπέβαλαν από τις 13 Μαΐου 2016, την αίτησή τους για να συνταξιοδοτηθούν, ακόμα δεν πήραν ούτε προσωρινή! Σύμφωνα
με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, θα αρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα σταδιακά να διεκπεραιώνονται, και μάλιστα θα καθοριστούν βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ).

Από τις πρώτες πληροφορίες του Newsbomb.gr, οι νέες συντάξεις θα παρουσιάσουν μειώσεις έως και 30% σε σχέση με τις παλαιές. Ο βασικότερος λόγος είναι η διαφοροποίηση των ποσοστών αναπλήρωσης, τα οποία επιδρούν αρνητικά στο τελικό ποσό της σύνταξης. Να σημειωθεί ότι οι νέες συντάξεις αποτελούνται από δύο κομμάτια, την εθνική σύνταξη και το ανταποδοτικό μέρος. Το ποσό της εθνικής σύνταξης καθορίζεται στα 384 ευρώ στην 20ετία και από εκεί και κάτω βαίνει κλιμακωτά μειούμενη μέχρι τα 345,6 ευρώ στην 15ετία. Το ανταποδοτικό κομμάτι υπολογίζεται με βάση τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές του ασφαλισμένου.

Παράδειγμα ελεύθερου επαγγελματία με 35ετία

Με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού ένας ελεύθερος επαγγελματίας, εάν δεν ήταν σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, θα ελάμβανε περίπου 1.200 ευρώ. Με τον νέο νόμο, σύνταξη που θα λάβει με την 35ετία στην καλύτερη περίπτωση θα είναι γύρω στα 850 ευρώ. Δηλαδή ο υποψήφιος συνταξιούχος θα χάσει γύρω στα 350 ευρώ.

Παράδειγμα καθηγητή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Μετά από 35 χρόνια συνεχούς εργασίας στα σχολεία, ένας καθηγητής αν προλάβαινε να βγει στη σύνταξη με τον παλαιό νόμο θα έπαιρνε σύνταξη γύρω στα 1.100 ευρώ. Με τον νόμο του Γιώργου Κατρούγκαλου θα πάρει κάτω από 900 ευρώ...

Στα «τάρταρα» οι κατώτατες συντάξεις

«Πάει» οριστικά και αμετάκλητα η μειωμένη σύνταξη των 486 ευρώ! Ο νέος ασφαλιστικός νόμος την κατήργησε οριστικά. Πλέον, με βάση τη 15ετία, οι κατώτατες συντάξεις ξεκινούν στα 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας. Παράλληλα, η μειωμένη σύνταξη γήρατος δεν ξεφεύγει από τα 419,90 ευρώ και έχει αφετηρία τα 288.
Keywords
Τυχαία Θέματα