Ανησυχίες για αθρόες ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Τα τεχνικά σενάρια για τον δείκτη, τι λέει η αγορά...
«Αν οι εξελίξεις στις τράπεζες κρατήσουν ακόμα περισσότερο από μία εβδομάδα δεν θ’ απέκλεια εκπλήξεις και μάλιστα άσχημες για την τάση της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς». Το σχόλιο αυτό ανήκει σε παλαιό χρηματιστή, με αφορμή την απογοητευτική εικόνα της αγοράς και την Παρασκευή, που ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75%, στις 573,92 μονάδες και με συναλλαγές αστείες, στα 25,58 εκατ. ευρώ. Στο ερώτημα για το τι είδους εξελίξεις αναμένει, θεωρεί ότι, «από
το καλοκαίρι που έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση, δεν είδαμε στην αγορά κάποια θεαματική αντίδραση. Μέχρι στιγμής το δεύτερο εξάμηνο κινε’ίται σε ένα εύρος διακύμανσης για τον δείκτη 25 – 30 μονάδων. Οι 600 μονάδες δεν έχουν αγγιχθεί καν, ούτε σε επίπεδο ενδοσυνεδριακής διακύμανσης. Είναι προφανές ότι οι ξένοι περιμένουν να κλείσει η β’ αξιολόγηση, με τους δανειστές να δρομολογούν κάποιες καταστάσεις, έστω και προσωρινές για το χρέος, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να εντάξει μέρος των Ελληνικών, περί τα 4 δις. ευρώ στην ποσοτική χαλάρωση. Μόνο τότε θα δοθεί σήμα ότι κάτι γίνεται στην Ελλάδα», καταλήγει ο χρηματιστής ο οποίος στην παρούσα φάση συστήνει αποχή από τον τραπεζικό κλάδο. Κατά την άποψή του, «η αγορά βιώνει αβεβαιότητα και σκοτάδι ως προς τις τραπεζικές εξελίξεις, ενώ συμβαίνουν πρωτοφανή γεγονότα», αναφέροντας την περίπτωση της Εθνικής, που άλλο πρόσωπο εισηγείται ο βασικός μέτοχος με 40% στην Τράπεζα, το ΤΧΣ και άλλη απόφαση παίρνει το διοικητικό συμβούλιο! Το αποτέλεσμα ήταν το χαρτί να υποχωρήσει σήμερα κατά 2,20%, στα 0,178 ευρώ. Το ερώτημα που απασχολεί την αγορά είναι τι θα γίνει με τα διοικητικά της Πειραιώς. Υπάρχει ανησυχία στα χρηματιστηριακά γραφεία μήπως το fund του Πόλσον αρχίσει να ρευστοποιεί, θυμίζοντας καταστάσεις Capital, όταν προ διετίας και λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά «άδειασε» ότι είχε και δεν είχε στην Ελληνική αγορά.

Κατά τα άλλα, ξεχώρισε η άνοδος της ΔΕΗ κατά 1,43%, στα 2,86 ευρώ στην προοπτική αποχώρησης του κ. Π. Σκουρλέτη από την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και το +3,85% της ΕΥΔΑΠ, ενόψει της επιστροφής μετρητών στους μετόχους. Το Δ.Σ. συνεδριάζει και αποφασίζει σχετικώς, την ερχόμενη Δευτέρα.

«Το φαινόμενο των διαδοχικών αναιρέσεων είναι πολύ συχνό λόγω του πολύ μικρού εύρους της κίνησης σε μονάδες από τον Αύγουστο και μετά, καθιστώντας επισφαλές το σήμα πώλησης. Ισχυρότερες θα είναι οι ενδείξεις αντιστροφής μόνο σε ενδεχόμενη διάσπαση των 540 μονάδων όπου πλέον η τεχνική εικόνα θα έχει βαρύνει αισθητά υπέρ της αλλαγής των τεχνικών δεδομένων με την υιοθέτηση ενός πιο απαισιόδοξου σεναρίου. Προς το παρόν η συσσώρευση είναι κυρίαρχη σαν εικόνα και σαν σενάριο τηρουμένων των πολύ αναιμικών τζίρων που παρατηρούνται στην Αγορά», γράφει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του ο υπεύθυνος ανάλυσης της BetaΧρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 573,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 573 μονάδων (-0,75%) και 578,63 μον. (+0,07%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 27,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 143 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,24%, στις 1.510,38 μονάδες, ενώ στο +0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 737,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,43% στις 624,73 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,51%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 5,42%.

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Jumbo αποδείχθηκαν τα μεγαλύτερα βαρίδια στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς υποχώρησαν κατά 3,45% και 3,21% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες των ΕΕΕ, Βιοχαλκο και Εθνική. Άνω του 1% ήταν η πτώση που σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Λάμδα και Πειραιώς, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΟΤΕ και Eurobank.

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ σήμερα έκλεψε θετικά την παράσταση, κλείνοντας με κέρδη 3,85%, αναμένεται το ΔΣ στην προσεχή συνεδρίαση να συζητήσει τη διανομή μερίσματος ύψους 40 εκατ. ευρώ. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ και Aegean, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Folli Follie, Motor Oil και ΟΛΠ. Χωρίς μεταβολή οι Grivalia, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα