Αναδιάρθρωση, "κούρεμα" ή όχι: Οι συνέπειες στη ζωή μας

«Κούρεµα» ή επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης των ελληνικών οµολόγων προβλέπουν τα δυο βασικά εναλλακτικά σενάρια γύρω από τα οποία περιστράφηκε η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που φούντωσε ξανά τις... προηγούµενες ηµέρες.
Η κυβέρνηση και η τρόικα επιµένουν βεβαίως ότι δεν υπάρχει θέµα αναδιάρθρωσης, ενώ και πολλοί
ιθύνοντες υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα παραµένει, επί του παρόντος τουλάχιστον, η εφαρµογή του προγράµµατος προσαρµογής του Μνηµονίου, µε σωστό τρόπο. Χαρακτηριστικά, οδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, αναγνωρίζοντας προφανώς τις αποτυχίες και τις καθυστερήσεις που σηµειώθηκαν ώς τώρα, τάσσεται υπέρ µιας «ισχυρής επανεκκίνησης» της προσπάθειας, όπως την ονοµάζει, η οποία να συνοδεύεται και από ένα αντίστοιχο πολιτικό µήνυµα ότι το πολιτικό σχήµα θα «τραβήξει το κάρο µπροστά».

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι µια αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, δεδοµένου ότι το χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό και όσο κι αν προσπαθούµε, «τα νούµερα δεν βγαίνουν», µε αποτέλεσµα οι προσπάθειες να πέφτουν στο κενό. Μια αναδιάρθρωση, υποστηρίζει αυτή η πλευρά, θαδώσει µια ανάσα χρόνου, που θαεπιτρέψει στην οικονοµία να ορθοποδήσει. 1. ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ». Η απόφαση της Ε.Ε. για τον µόνιµοµηχανισµό στήριξης (ESM) που θα τεθεί σε λειτουργία µετά το 2013 προβλέπει ότι για να στηριχθεί µια χώρα από τον συγκεκριµένο µηχανισµό πρέπει να προηγηθεί «κούρεµα» των οµολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές της. Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά στη συγκεκριµένη απόφαση της Ε.Ε., καθώς θα επωµιστούν κόστος. Αν παρ’ όλα αυτά το κούρεµα τούς επιβληθεί, µάλλον δεν θα θελήσουν να αγοράσουν ξανά σύ ντοµα ελληνικά οµόλογα. Η Ελλάδα θα είναι τότε εξαρτηµένη για πολύ καιρό από τον δανεισµότης τρόικας, η οποία κι αυτή – βεβαίως – θα θέλει να πάρει τα λεφτά τηςπίσω, οπότε είναι σίγουρο ότι θαεπιβάλει ένα αυστηρό πρόγράµµαλιτότητας µεγάλης διάρκειας.

Το σενάριο του «κουρέµατος» έχει και άλλες παραλλαγές. Θα µπορούσε να γίνει άµεσα, µε τηνΕΚΤ π.χ. να προχωρεί σε µαζική επαναγορά οµολόγων στη δευτερογενή αγορά, στις µειωµένες τιµές που ισχύουν σήµερα.

Θα µπορούσε, εναλλακτικά, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης, να αναλάβει η ΕΚΤ χρέος ίσο µε το 60% του ΑΕΠ της χώρας και να το διαπραγµατευθεί εκείνη στη συνέχεια µε τους πιστωτές, επιβάλλοντας π.χ. «κούρεµα» ή επιµήκυνση. «Η αναδιάρθρωση είναι άγνωστη περιοχή», αντιτείνει ο ∆ηµήτρης Μαρούλης, διευθυντής στη ∆ιεύθυνση Οικονοµικών Μελετώντης Alpha Bank. «H Ελλάδα θα καταταγεί για πολλά χρόνια στις χώρες µε χαµηλή αξιοπιστία. Κι όλα αυτά επειδή δεν θέλουµε να πειράξουµε τους φοροφυγάδες ή να ξετινάξουµε τους δήµους...».

2. Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ. Είναι το σχετικά πιο ανώδυνο σενάριο, αφού απαιτεί απλώς απότις αγορές να ακολουθήσουν το παράδειγµα της τρόικας και να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να τις εξοφλήσει. Ωστόσο, όπως λέει ο Γιάννης Στουρνάρας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και κα
Keywords
Τυχαία Θέματα