Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά το Brexit περιμένει η Λεπέν

Η ηγέτιδα της γαλλικής...
ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν υποστήριξε σήμερα ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.

Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι η Λεπέν, η ηγέτιδα του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου, θα περάσει πιθανότατα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την άνοιξη.

«Βιώνουμε
το τέλος ενός κόσμου και τη γέννηση ενός άλλου είπε η Λεπέν στο συνέδριο των ακροδεξιών κομμάτων της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας που ξεκίνησε στη γερμανική πόλη Κόμπλεντς μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν λέω ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ... Αλλά θα πρέπει να αφήσουμε ανοιχτή τη δυνατότητα αν μια χώρα θέλει να φύγει» είπε η Λεπέν, καταχειροκροτούμενη από τους συνέδρους.

Σε άλλα σχόλιά της, για τον Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε «μεγάλη σύγχυση» στους νεοφιλελεύθερους

Στο Κόμπλεντς αναμένεται να συρρεύσουν σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές –ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κομμάτων της αριστεράς και των συνδικάτων– προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη διεξαγωγή αυτού του συνεδρίου των λαϊκιστικών και ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν το παρών.

Στην πόλη θα αναπτυχθούν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Νωρίτερα, με μήνυμά της στο Twitter, η Λεπέν έγραψε ότι «πηγαίνει στη Γερμανία για να συναντήσει το μέλλον της, το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), όχι το παρελθόν της, το CDU (το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ).

Το συνέδριο άνοιξε ο Μάρκους Πρέτσελ, ο σύζυγος της Φράουκε Πίτρι, της συμπροέδρου της AfD, χαρακτηρίζοντας «τιμή» την παρουσία της Λεπέν στο Κόμπλεντς. Ο Πρέτσελ υποσχέθηκε «μια νέα Ευρώπη», κατήγγειλε «το πολιτικό Ισλάμ» και έπλεξε το εγκώμιο του Τραμπ, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχει γίνει το πρότυπο για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά.

Η Λεπέν, η Πίτρι και ο Ολλανδός βουλευτής Χέερτ Βίλντερς δείπνησαν μαζί το βράδυ της Παρασκευής. Ο τελευταίος ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία των τριών, με τη λεζάντα «Υπερήφανος που βρίσκομαι με τους ηγέτες της νέας Ευρώπης».

Το συνέδριο οργανώνεται από την Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών (ENL), της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ιδρύθηκε το 2015 από ευρωβουλευτές εννέα χωρών-μελών της ΕΕ. Η Λεπέν είναι συμπρόεδρος της ENL.
Keywords
Τυχαία Θέματα