Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων απογραφής

Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των πολιτών και για την αποφυγή γραφειοκρατικών διαδικασιών, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε... απόφαση σύμφωνα με την οποία δίδεται απαλλαγή σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία από τη διενέργεια φυσικής απογραφής και της τήρησης αρχείου αποθεμάτων.

Με την απαλλαγή αυτή διευκολύνονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για τη σύνταξη της απογραφής, είτε λόγω του μικρού μεγέθους του αντικειμένου των εργασιών τους είτε και της μικρής αξίας ανά τεμάχιο αποθέματος, και
δεν διαθέτουν αξιόλογα αποθέματα αγαθών.

Από την υποχρέωση διενέργειας απογραφής, απαλλάσσονται ενδεικτικά οι εξής επιχειρήσεις:

Φαρμακεία
Αγρότες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (ειδικού και κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ)
Ανθοπωλεία
Βιβλιοπωλεία
Αρτοποιεία και πρατήρια άρτου
Ζαχαροπλαστεία
Εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, κυλικεία, αναψυκτήρια
Επιχειρήσεις εμπορίας ειδών διατροφής (παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, ιχθυοπωλεία, οπωρολαχανοπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), ψιλικών, ηλεκτρονικών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, καπνοβιομηχανικών προϊόντων (πώληση χονδρική), χρωμάτων κλπ
Περίπτερα κλπ

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας φυσικής απογραφής ακόμα και όταν ασκούν και άλλη δραστηριότητα, εφόσον ο καθαρός κύκλος εργασιών της τελευταίας δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Από την ανωτέρω υποχρέωση απαλλάσσονται επίσης και τα πρατήρια βενζίνης, δεδομένου ότι τα αποθέματα αυτών προσδιορίζονται από το σύστημα εισροών-εκροών.

Σε περίπτωση που τα εν λόγω πρατήρια πωλούν και λοιπά προϊόντα (π.χ. λιπαντικά, είδη αυτοκινήτου, τσιγάρα, αναψυκτικά κλπ) απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας φυσικής απογραφής, εφόσον ο ετήσιος καθαρός κύκλος εργασιών της παράλληλης αυτής δραστηριότητας δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα