To πρώτο ελαστικό ρομπότ μιμείται το χταπόδι

Χάρη στο μαλακό, εύκαμπτο...
σώμα τους, τα χταπόδια μπορούν να στριμώχνονται στις πιο στενές χαραμάδες και να τυλίγουν προσεκτικά τα πλοκάμια τους γύρω από αντικείμενα.

Γι΄αυτό και τα χταπόδια αποτέλεσαν την έμπνευση για το πρώτο ρομπότ με μαλακό σώμα, χωρίς μπαταρίες ή άλλα σκληρά εξαρτήματα.

Το Octobot, όνομα που παίζει με τις λέξεις «χταπόδι» και «ρομπότ», παρουσιάζεται από ερευνητές του MIT στην έγκριτη επιθεώρηση Nature.

Το σώμα του ζουληχτού ρομπότ, μήκους
περίπου 8 εκατοστών, αποτελείται από εύκαμπτη σιλικόνη και σχηματίστηκε σε καλούπι. Μέσα του βρίσκεται ένα δίκτυο λεπτών αγωγών συνδεδεμένο με δεξαμενές γεμάτες «καύσιμο».

Αυτές οι «πνευματικές» δεξαμενές γεμίζουν με υπεροξείδιο του υδρογόνου, γνωστό και ως οξυζενέ, το οποίο αντιδρά με σωματίδια πλατίνας που συναντά κατά μήκος των αγωγών και παράγει νερό και αέριο οξυγόνο.

Η αύξηση της πίεσης λόγω παραγωγής αερίου είναι αυτό που τεντώνει ανά δύο τα πλοκάμια του Octobot και του επιτρέπει να κινείται μέσα στο νερό.

Στη σημερινή του μορφή, το λαστιχένιο ρομπότ δεν μπορεί να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ή να εκτελέσει οποιαδήποτε άλλη χρήσιμη κίνηση. Τα καύσιμα, εξάλλου, δεν επαρκούν για περισσότερο από 4 με 8 λεπτά.

Στο μέλλον, πάντως, παρόμοια ζουληχτά ρομπότ θα μπορούσαν να αναλάβουν επιχειρήσεις διάσωσης ή άλλες αποστολές που ξεπερνούν τις δυνατότητες των άκαμπτων μηχανών.
Keywords
Τυχαία Θέματα