MotoGP - Catalunya Race: Rossi Vs Marquez στο όνομα του Salom [video]

Αυτή είναι η αγέλη των MotoGP και έχει τον δικό της τρόπο να τιμά κάθε μέλος της που φεύγει...

Την Κυριακή 5/6 στην Catalunya, σχεδόν δύο 24ωρα μετά το θάνατο του Luis Salom στο FP2 της Moto2, διεξήχθη ένας από τους καλύτερους και θεαματικότερους αγώνες στην ιστορία της μεγάλης κατηγορίας, με τους δυο πρωταγωνιστές, τον Valentino Rossi και τον Marc Marquez να δίνουν μια τρομερή
παράσταση ενώπιον 100 και πλέον χιλιάδων θεατών που κατέκλυσαν την πίστα.

Μεγάλος νικητής ήταν ο Doctor που επέστρεψε στις νίκες στην Catalunya μετά το 2009 και την επικράτησή του επί του Jorge Lorenzo σε ένα επικό φινάλε, που έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στις μνήμες των φίλων του σπορ.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αυτή τη φορά αντίπαλος του 37χρονου πολυπρωταθλητη στη μάχη για τη νίκη ήταν ο Marquez. Ήταν η πρώτη φορά μετά τα όσα συνέβησαν πέρσι στη Sepang που οι δυο τους βρέθηκαν να παλεύουν για τη νίκη σε αγώνα. Και το αποτέλεσμα αυτή τη φορά ήταν εντυπωσιακό για το κοινό…

O Rossi δεν έκανε την καλύτερη δυνατή εκκίνηση, καθώς από πέμπτος βρέθηκε προσωρινά στην όγδοη θέση. Σύντομα όμως κατάφερε να ανακάμψει και μέχρι τον δεύτερο γύρο να σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση. Μπροστά του είχα τον Lorenzo που από την εκκίνηση πήρε την πρωτοπορία και τον poleman Marquez που ακολουθούσε κατά πόδας.

Και οι τρεις τους, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των αναβατών, είχαν κάνει την ίδια επιλογή όσον αφορά στα λάστιχα (σκληρές γόμες μπροστά και πίσω).

Οι δυο Ισπανοί μπροστά δεν μπορούν να χτίσουν διαφορά και ο Rossi που έχει καλύτερο ρυθμό αυτό το διάστημα πλησιάζει με άγριες διαθέσεις. Στον πέμπτο γύρο περνάει τον Marquez ξεσηκώνοντας το πλήθος, ενώ στον επόμενο έρχεται η σειρά του Lorenzo ο οποίος έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Ο Rossi τίθεται πλέον επικεφαλής την ώρα που ο ομόσταβλός του μέσα σε λίγα μέτρα βρίσκεται από την πρώτη θέση στην τρίτη, έχοντας χάσει θέση και από τον Marquez.

Και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα για τον “Por Fuera” που δεν μπορεί να οδηγήσει όπως θα ήθελε τη M1 του, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες με τα ελαστικά. Στον όγδοο γύρο είναι η σειρά του Pedrosa να τον περάσει, ενώ στον 11ο χάνει άλλη μια θέση, αυτή τη φορά από τον Vinales.

H καταστροφή όμως έρχεται στον 16ο γύρο όταν ο Iannone εξαπολύει την επίθεσή του στη στροφή 10, χάνει όμως τα φρένα και πέφτει πίσω από τον Lorenzo! Και οι δυο στα χώματα, εκτός αγώνα! Ο Ιταλός αναγνωρίζει το λάθος του, πλησιάζει να του ζητήσει συγνώμη, αλλά ο Lorenzo τον σπρώχνει εκνευρισμένος. Ένας αγώνας που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Πρωταθλητή, εξελίχθηκε σε εφιάλτης.

Μπροστά, Rossi και Marquez έχουν αποσπαστεί από τον Pedrosa και τα δίνουν όλα για τη νίκη. Ο Ισπανός, μάλιστα, σε μια στιγμή πιέζει τόσο που οριακά, με το γόνατο, γλυτώνει την πτώση. Δεν τα παρατάει όμως. Συνεχίζει να τα παίζει όλα για όλα. Από τον 20ο μέχρι και τα μισά του 24ου γύρου εξελίσσεται ένα θρίλερ. Ο Marquez εξαπολύει τις επιθέσεις του και στον 22ο γύρο καταφέρνει να περάσει μπροστά. Μπαίνοντας στον 23ο όμως, στο τέλος της ευθείας εκκίνησης/τερματισμού, ο Rossi περνά ξανά μπροστά. Ο Marquez δεν τα παρατά, αλλά ένα λάθος που κάνει στη στροφή 7 στα μισά του 24ου γύρου τον θέτει εκτός μάχης διεκδίκησης της νίκης. Ο Ιταλός αποκτά οχτώ δέκατα διαφορά, ο Ισπανός βλέποντας ότι δεν μπορεί να καλύψει το έδαφος, συμβιβάζεται με τη δεύτερη θέση.

Με αυτόν τον τρόπο ο Rossi πανηγύρισε την 10η νίκη του στην Catalunya (επτά στη μεγάλη κατηγορία), την 114η συνολικά στην καριέρα του στα GP και την 88η στη μεγάλη κατηγορία…

Η πρώτη φορά που δίνουν τα χέρια μετά τα όσα συνέβησαν πέρσι στη Sepang… Κάτι είναι κι αυτό…

Το highlight του Πρωταθλήματος έως τώρα όμως ήρθε στο parc ferme, εκεί που Rossi και Marquez έδωσαν τα χέρια για πρώτη φορά μετά τα όσα απαράδεκτα συνέβησαν πέρσι στη Sepang. Ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα απέφευγαν ο ένας τον άλλο όπως ο διάολος το λιβάνι…

“Είναι μια από τις μεγαλύτερες νίκες της καριέρας μου και την αφιερώνω στον Luis Salom και την οικογένειά του. Δυστυχώς είναι λίγο το ξέρω, γιατί τίποτα δεν θα τους τον φέρει πίσω. Αλλά αυτός είναι ο δικός μας τρόπος να τον θυμόμαστε και να μείνουμε κοντά στην οικογένειά του”, σχολίασε ο Rossi που επέστρεψε στις νίκες μετά την εγκατάλειψή του από κινητήρα στο Mugello. Το μυστικό της επιτυχίας ήταν οι αλλαγές που έκαναν οι τεχνικοί της Yamaha στην ισορροπία της M1 για το τελευταίο κομμάτι της πίστας, εκεί δηλαδή που υστερούσε σημαντικά, μετά την αλλαγή του layout. Και τα πρώτα θετικά δείγματα για τον ίδιο φάνηκαν στο warm-up όπου σημείωσε τον καλύτερο χρόνο.

“Δυσκολεύτηκα αρκετά με το μπροστινό. Στο τέλος ήμουν στο όριο. Ήταν μια εξαιρετική μάχη με τον Valentino. Αυτή η μάχη ήταν για τον Luis Salom”, είπε από την πλευρά του ο MM93.

Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Dani Pedrosa, ενώ τέταρτος τερμάτισε ο Maverick Vinales που στους πρώτους γύρους έδωσε τρομερές μάχες με τον αναβάτη της Repsol Honda.

Στη μνήμη του Luis Salom…
O Pol Espargaro που από του χρόνου θα αγωνίζεται με την KTM, ολοκλήρωσε τον αγώνα στην πέμπτη θέση, ενώ έκτος ήταν ο Cal Crutchlow που κράτησε με χαρακτηριστική άνεση πίσω του τον Andrea Dovizioso. εξαιρετική εμφάνιση από τον Αlvaro Bautista που έφερε την Aprilia στην όγδοη θέση τερματίζοντας μόλις 1,5” πίσω από τον Dovi. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Danilo Petrucci - Hector Barbera.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΒΑΤΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ - ΟΜΑΔΩΝ

Μετά από επτά αγώνες όλα είναι ανοιχτά με τον Marquez να οδηγεί την κούρσα στο Πρωτάθλημα με 125 βαθμούς και τους Lorenzo - Rossi να ακολουθούν με 115 και 103 βαθμούς αντίστοιχα.

Το Πρωτάθλημα συνεχίζεται το 3ήμερο 24-26 Ιουνίου στον “Καθεδρικό” του Assen, με τους αγώνες να διεξάγονται για πρώτη φορά Κυριακή!

UPD: Οι αγωνοδίκες τιμώρησαν τον Iannone για το περιστατικό με τον Lorenzo υποχρεώνοντάς τον να ξεκινήσει τον αγώνα του Assen από την τελευταία θέση του γκριντ.

Τεράστια νίκη του Ιταλού έπειτα από επική μάχη με τον Ισπανό την οποία αφιέρωσαν στον νεαρό αναβάτη που σκοτώθηκε την Παρασκευή.

Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα