Hawking: Τελειώνουν οι μέρες μας ως κυρίαρχο είδος της Γης!

Η εποχή μας ως κυρίαρχο είδος του πλανήτη τελειώνει, σύμφωνα με τον Stephen Hawking...

Ο μεγαλύτερος φυσικός των ημερών μας φοβάται ότι είναι θέμα χρόνου η ανθρωπότητα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Γη αναζητώντας ένα νέο σπίτι και η επιβίωση του είδους θα βασιστεί στην ικανότητά μας να γίνουμε ένα πολυπλανητικό είδος.

Ο Hawking τόνισε, σε μια πρόσφατη συνέντευξη στην WIRED,
ότι η ανθρωπότητα έχει φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο.

Ανέφερε επίσης ότι η ανάγκη εξεύρεσης ενός δεύτερου πλανητικού σπιτιού για τον άνθρωπο οφείλεται τόσο στις ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθυσμό, όσο και στην επικείμενη απειλή που συνιστά η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Προειδοποίησε ότι η AI θα γίνει σύντομα υπερβολικά έξυπνη και πιθανώς να αντικαταστήσει την ανθρωπότητα.

"Το τζίνι είναι έξω από το μπουκάλι. Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους πλήρως", δήλωσε ο Hawking στο WIRED.

Σίγουρα δεν ήταν η πρώτη φορά που προειδοποίησε για κάτι τόσο τρομερό. Σε συνέντευξή του τον Μάρτιο, στους Times, εξέφρασε την βεβαιότητα για μια επερχόμενη Αποκάλυψη της ΑΙ και η δημιουργία μιας μορφής παγκόσμιας κυβέρνησης θα ήταν απαραίτητη για τον έλεγχο της τεχνολογίας. Έχει επίσης προειδοποιήσει για τον αντίκτυπο που θα είχε στις μεσαίες τάξεις και μάλιστα ζήτησε την πλήρη απαγόρευση της ανάπτυξης φορέων AI για στρατιωτική χρήση.

Και στις δύο περιπτώσεις, φαίνεται ότι οι προειδοποιήσεις του έχουν αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι έξυπνες μηχανές έχουν ήδη καταλάβει θέσεις εργασίας και αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, επιδιώκουν να κατασκευάσουν είδη όπλων ΑΙ για στρατιωτική.

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει γίνει ένα θέμα ευρείας αντιπαράθεσης, καθώς ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν κάνει παρόμοιες προβλέψεις με τον Hawking, μεταξύ των οποίων ο CEO και ιδρυτής των SpaceX και Tesla, Elon Musk και ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

Τόσο η Musk όσο και ο Gates βλέπουν την ανάπτυξη της AI ως αιτία κατάρρευσης της ανθρωπότητας.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τέτοιες προειδοποιήσεις είναι περιττές ανησυχίες, οι οποίες βασίζονται σε σενάρια ανθρώπων που θέλουν να διαστρεβλώσουν την αντίληψη του κοινού για την τεχνητή νοημοσύνη.

"Εάν οι άνθρωποι σχεδιάζουν ιούς υπολογιστών, κάποιος θα σχεδιάσει και AI που βελτιώνεται και δημιουργεί ομοιώματα του", δήλωσε ο Hawking στη συνέντευξη του στο WIRED και προσέθεσε πως: "αυτή θα είναι μια νέα μορφή ζωής, ανώτερη των ανθρώπων".

Όσον αφορά το πότε θα συμβεί αυτό, ο διάσημος φυσικός δεν πρόσφερε ακριβώς χρονοδιάγραμμα, άλλα έχει μιλήσει για 100ετή προθεσμία επιβίωσης της ανθρωπότητας στη Γη.

Άλλοι, όπως ο CEO της SoftBank Masayoshi Son και ο επικεφαλής μηχανικός της Google Ray Kurzweil, έθεσαν το χρονοδιάγραμμα ακόμα νωρίτερα, στα επόμενα 30 χρόνια.

Έχουμε ακόμα να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα για να προχωρήσουμε όσον αφορά την ανάπτυξη ενός πραγματικά έξυπνου AI και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι θα φέρει όλο αυτό. Θα μπορούσε να γίνει η ταφόπλακα της ανθρωπότητας ή να οδηγήσει σε μια νέα εποχή όπου οι άνθρωποι και μηχανές συνυπάρχουν;

Το μέλλον θα δειξει... Μεχρι τοτε Hasta la vista baby!
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα