Gran Canaria, μια «ήπειρος» σε μικρογραφία! [photos]

Τα Gran Canaria ανήκουν στο σύμπλεγμα των Κανάριων νήσων που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς και νησιά της αιώνιας...
άνοιξης, με τις θερμοκρασίες όλο το χρόνο να κυμαίνονται από 15 έως 35 βαθμούς, κατά μέσο όρο, με μικρές διαφορές ανά περιοχή και μικροκλίμα. Πρόκειται για νησί ηφαιστειακής προέλευσης, το οποίο προήλθε από σχισμές ηφαιστειακής λάβας.

Κατά τη διαμονή μου εκεί, είχα την ευκαιρία να πάρω μια γεύση από την ομορφιά και το υποτροπικό κλίμα του νησιού και να διαπιστώσω πως,παρά το μικρό μέγεθος, παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία φυσικών χαρακτηριστικών
αλλά και πολιτισμικού πλούτου.

Στο παρελθόν, πολλοί κάτοικοι των Κανάριων είχαν μεταναστεύσει στη Λατινική Αμερική, ιδίως στην Κούβα και τη Βενεζουέλα και επιστρέφοντας στον τόπο τους έφεραν μαζί τους τις τοπικές παραδόσεις,τις διαλέκτους και τις γεύσεις από αυτές τις χώρες. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα στα Gran Canaria να βρίσκει κανείς ένα αμάλγαμα από μουσικές, γλωσσικά στοιχεία και γαστρονομικές συνήθειες.

Η πρωτεύουσα Las Palmas προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος ταξιδιωτών.Ο παραλιακός δρόμος είναι γεμάτος graffiti και νεανικά καφέ, ενώ αρκετά δημοφιλής για τους surfers είναι η μεγάλη παραλία στη καρδιά της πόλης, Las Canteras ,που σφύζει από ζωή και επιλογές διασκέδασης.

Η πόλη είναι διάσημη για το ετήσιο καρναβάλι της ενώ στην ιστορική γειτονιά Vegueta, βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο του αρχιπελάγους, το Museo Canario. Στην παλιά πόλη συναντά κανείς και το περίφημο σπίτι του Κολόμβου,la Casa de Colon, καθώς το νησί αποτέλεσε την πρώτη στάση του Χριστόφορου Κολόμβου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αμερική.

«Το να ζεις δεν σημαίνει να περιμένεις την καταιγίδα να περάσει…αλλά να μαθαίνεις να ζεις χορεύοντας στην βροχή!» μας υπενθυμίζει μια από τις πολύχρωμες τοιογραφίες στο κέντρο της Las Palmas.

Ο χαρακτηρισμός του νησιού ως μια μικρής «ηπείρου» από αρκετούς ντόπιους που συνάντησα προκύπτει από την εμφανή διαφορά του κλίματος ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο κομμάτι. Η βλάστηση στο βορρά είναι πυκνή και το κλίμα πιο υγρό τους μήνες Γενάρη – Φλεβάρη που η θερμοκρασία πέφτει έως τους 15 βαθμούς.

Μπορεί κανείς να επισκεφτεί γραφικά χωριά και οικισμούς με τακτικά λεωφορεία που ξεκινούν από την πρωτεύουσα, όπως είναι για παράδειγμα η Santa Brigida, όπου δεσπόζει ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια του νησιού,του οποίου η θέα φαίνεται στην εικόνα.

Βόλτα στον ιππικό όμιλο της περιοχής.

Καλλιέργειες στο βορρά με το πλούσιο ηφαιστειακό χώμα.

Στο κεντρικό τμήμα του νησιού αξίζει μια επίσκεψη στο δασώδες ορεινό τοπίο του φυσικού πάρκου Tamadaba καθώς επίσης και βορειοδυτικά, στο βοτανικό κήπο Jardin Canario, με τις απίστευτες ποικιλίες κάκτων από όλον τον κόσμο, αλλά και τα υπόλοιπα είδη από το φυτικό βασίλειο που θα σας καταπλήξουν.

Ταξιδεύοντας στο νότο το τοπίο αλλάζει δραματικά. ‘Αγονες εκτάσεις, αμμόλοφοι και βραχώδεις ακτές συνθέτουν ένα κάδρο που θυμίζει έντονα την αφρικανική ήπειρο.

Η παραλία δίπλα στο τουριστικό λιμάνι Puerto de Mogan με σπηλιές και διαδοχικά κολπάκια μαγεύει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Στην άκρη του Puerto de Mogan βρίσκονται εγκαταλελειμμένες βάρκες, μια υπενθύμιση του αγώνα επιβίωσης των μεταναστών από τη γειτονική Δυτική Αφρική,οι οποίοι διένυαν μια απόσταση 350 περίπου μιλίων με αναξιόπιστα πλεούμενα διατηρώντας ως το τέλος ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Στο νοτιότερο άκρο του νησιού οι αμμόλοφοι της Maspalomas είναι χαρακτηριστικοί του τοπίου.

Το εσωτερικό του νησιού ενδείκνυται για εξερευνητικές περιπέτειες, ενώ η ανάβαση στο ψηλότερο σημείο του, Roque Nublo, προσφέρει μια αξέχαστη φυσιολατρική εμπειρία στους ορειβάτες.

Ουράνιο τόξο πάνω από το φαράγγι στο σημείο Mirador de Fataga

Για όσους θέλουν να συνδυάσουν πεζοπορία και κολύμβηση θα πρότεινα ανεπιφύλακτα τη διαδρομή από το χωριό Aldea de San Nicolas ως την παραλία Gui Gui, ένα όνομα που προέρχεται από τη διάλεκτο των ιθαγενών του νησιού, los Guanchos, πριν εισβάλλουν οι Ισπανοί κατακτητές και επιβάλλουν τη δικής τους γλώσσα στους ντόπιους.

Πρόκειται για μια περιπατητική διαδρομή απαράμιλλης ομορφιάς, διάρκειας περίπου πέντε ωρών.

Καθ’ οδόν θα συναντήσετε μια οικογένεια, που ζει μόνιμα εκεί, καλλιεργεί τα δικά της τρόφιμα και ανοίγει το σπίτι της στους ταξιδιώτες, προσφέροντας ένα γεύμα ή ρόφημα για να πάρετε δύναμη μέχρι να φτάσετε στην παραλία.

Η αυλή της οικογένειας που μας άνοιξε τις πόρτες της για ένα αναζωογονητικό διάλειμμα

Τα Gran Canaria δύσκολα μπορούν να περιγραφούν με λίγες λέξεις. Προσφέρονται για ένα ευρύ φάσμα ταξιδιωτικών εμπειριών που καλύπτει τόσο φυσιολατρικές όσο και πολιτισμικές προτιμήσεις.

Εν κατακλείδι, μια επίσκεψη στο νησί του ‘Ηλιου και των λουλουδιών, που ανθίζουν εκεί όλο το χρόνο με αέναους ρυθμούς, μπορεί να σας ζεστάνει την καρδιά με φωτεινές αναμνήσεις, χρώματα και latin ρυθμούς που θα σας συνοδεύουν για καιρό.
Πηγή
Keywords
Τυχαία Θέματα