BBC: Πως ακουγόταν η μουσική των αρχαίων Ελλήνων;

Την μαγεία της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα, η οποία δεν έχει ακουστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, επιχειρούν να ζωντανέψουν, Βρετανοί καθηγητές. Μετά από επισταμένες έρευνες και...
την κατασκευή μουσικού οργάνου κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα δείγμα των αρχαίων ήχων που οι ίδιοι πιστεύουν ότι δεν χάθηκαν για πάντα.

Ο καθηγητής Αρμάν Ντ' Ανγκούρ, μιλώντας στο BBC, μας καλεί να φανταστούμε πως θα ήταν αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ξανά την μουσική της
αρχαίας Ελλάδας, να ανακαλύψουμε εκ νέου τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν τότε, να ακούσουμε ξανά τους στίχους.

«Συχνά ξεχνάμε ότι τα γραπτά κείμενα που αποτελούν τις ρίζες της δυτικής λογοτεχνίας, τα έπη του Ομήρου, τα ερωτικά ποιήματα της Σαπφούς, οι τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, ήταν όλα αρχικά μουσική. Χρονολογούνται περίπου από το 750-400 πΧ και συνετέθησαν για να τραγουδηθούν εξ ολοκλήρου ή μερικώς, με την συνοδεία λύρας, πνευστών και κρουστών» επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η μουσική των αρχαίων Ελλήνων δεν έχει χαθεί για πάντα.

Ο καθηγητής εξέτασε το πως θα ηχούσαν στίχοι που είχαν γραφτεί σε επιγραφές από το 200 μ.Χ, ενώ ο δρ. Ντέιβιντ Κριζ του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ κατασκεύασε ένα όργανο οκτώ χορδών για να παίξει αυτές τις μελωδίες.

Η μελωδία που παρουσιάζεται στο σάιτ του βρετανικού δικτύου, αφορά σε έναν επιτάφιο που καλεί τον ακροατή να χαρεί την ζωή πριν αυτή εξαφανιστεί.

Η έρευνα βασίζεται σε μελέτες που δείχνουν ότι στην αρχαία Ελλάδα η φωνή ανέβαινε σε ένταση σε συγκεκριμένες συλλαβές και έπεφτε σε άλλες.

Η σύνθεση, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ακολουθεί αυτή την ένταση.

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα