Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά…

08:28 1/3/2016 - Πηγή: Protagon

Το αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας ήταν κατάμεστο το βράδυ της Δευτέρας, για την πρώτη δημόσια εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση , e-kyklos, με θέμα: «Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα;»

Ομιλητές ήταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος, που συντόνισε τη συζήτηση, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος,

ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης και ο γάλλος δημοσιογράφος – ανταποκριτής της εφημερίδας Liberation στις Βρυξέλλες – Ζαν Κατρεμέρ.

Ολοι οι ομιλητές επιχείρησαν να αναδείξουν τίς αιτίες της βαθειάς κρίσης που περνάει η Ελλάδα καθώς και να προσδιορίσουν τα στοιχεία επίλυσης του ελληνικού προβλήματος.

Ο κ. Βενιζέλος ανοίγοντας τη συζήτηση επεσήμανε ότι η ελληνική κρίση «εξελίχθηκε και συνεχίζει γιατί δεν υπήρξε η ωριμότητα πολιτικών και κοινωνίας για το κύμα μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζε τις χρόνιες παθογένειες της χώρας καθώς επίσης και γιατί κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα υπό την πίεση της εφοαρμογής του μνημονίου».

Στην παρέμβασή του ο γάλλος δημοσιογράφος Ζαν Κατρεμέρ απέδωσε τα αίτια της ελληνικής κρίσης στην έλλειψη κράτους στην Ελλάδα που να λειτουργεί, στον προβληματικό, όπως είπε, τρόπο που εισήλθε η χώρα στο ευρώ καθώς και ότι «όλα θα έπρεπε να γίνουν από την αρχή».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε εξηγώντας τις ιστορικές συνθήκες υπό τις οποίες συγκροτήθηκε το ελληνικό κράτος και συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να φτιάξει το κράτος υπό το βάρος της χρεοκοπίας» ενώ καταλόγισε ευθύνες και στους ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι, όπως υποστήριξε: «παρέσυραν την Ελλάδα στην εντύπωση ότι σύντομα θα ξεπερνιόταν η κρίση και για αυτό το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο και την απαιτούμενη χρηματοδότηση». Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με το δεύτερο πρόγραμμα, το 2011-2012 , προβλέφθηκαν τα παραπάνω και θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση εάν στις 25 Ιανουαρίου του 2015 δεν διεκόπτετο η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν τόσα μέτωπα ανοικτά. Η οικονομική αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει. Οποιαδήποτε αδυναμία ή αποτυχία μοιραία θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες»

Ο τέως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι στις αρχές του 2010 το δίλημμα ήταν έξοδος από ευρώ ή στήριξη από τους εταίρους με δεσμεύσεις.

«Ηταν προτιμότερο το δεύτερο από τη χρεοκοπία», ανέφερε συμπληρώνοντας ότι η κρίση που υφίσταται η χώρα ήταν η καταλήξη μιας αναπόφευκτης πολυετούς στρεβλής πορείας. «Τα προβλήματα που προϋπήρχαν εμφανίστηκαν με στρεβλό τρόπο με την ένταξη της χώρας στο ευρώ. Η οικονομία βασίστηκε στην κατανάλωση και δεν αξιοποίησε τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ για να τιθασεύσει το χρέος και σε συνδυασμό με τις πολιτικές επιλογές που έγιναν διόγκωσαν το πρόβλημα. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλήματων εγκαταλέιφθηκαν λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων», είπε και πρόσθεσε ότι «παραμένει προβληματική η σχέση μας με την Ευρώπη. Πιστεύαμε ότι έχουμε μόνο δικαιώματα και οχι υποχρεώσεις» είπε ο κ. Προβόπουλος.

Ο ίδιος προχώρησε ωστόσο και μια ανάλυση για το σήμερα. Εκανε λόγο για «εμφανή κόπωση της κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού», καθώς η οικονομική κρίση συνεχίζεται, ενώ υπογράμμισε ότι το Προσφυγικό και η διαίρεση της Ευρώπης «εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τη χώρα μας, που απαιτούν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς».

«Δεν πρέπει να υπάρχουν τόσα μέτωπα ανοικτά. Η οικονομική αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Τέταρτο Μνημόνιο δεν θα υπάρξει. Οποιαδήποτε αδυναμία ή αποτυχία μοιραία θα μας οδηγήσει σε εθνικές περιπέτειες. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και τους κινδύνους που απειλούν την χώρα» επισήμανε ο κ. Προβόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να υπάρξει «ένας ευρύτερος αναπροσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής προς ένα φιλικό, επενδυτικά και επιχειρηματικά, περιβάλλον, που δεν φαίνεται να υπάρχει σήμερα».

«Ανάπτυξη χωρίς αξιόλογες επενδύσεις δεν γίνεται» τόνισε, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται διπλασιασμός των επενδύσεων για να μπορέσει η χώρα να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης για να σημειώσει ότι καθώς η εγχώρια αποταμίευση δεν αρκεί για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων, «μόνον σε ξένα κεφάλαια μπορούμε να προσβλέπουμε». Και κατέληξε: «Ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με ευχές και λόγια. Χρειάζονται στοχευμένη προσπάθεια, σωστός σχεδιασμός, διαχειριστική αποτελεσματικότητα, πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Και φυσικά ένας διοικητικός μηχανισμός που υποβοηθεί και στηρίζει τη όλη προσπάθεια και δεν την υπονομεύει».

Αναφορές βεβαίως έγιναν και στο Προσφυγικό, το οποίο προστέθηκε στη δημοσιονομική κρίση όπως συμφώνησαν οι ομιλητές. Ο κ. Κατρεμέρ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που δεν αντιμετώπισαν εγακίρως το πρόβλημα και άφησαν, όπως είπε, «να περάσει στους Ευρωπαίους».

«Δεν είπε τίποτα επί ένα χρόνο και δεν διαπραγματεύτηκε», υποστήριξε ο γάλλος δημοσιογράφος για τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Βενιζέλος μολονότι επεσήμανε τη βασιμότητα της κριτικής κατά της κυβέρνησης υπενθύμισε πως και οι άλλες χώρες της Ευρώπης αρχικά τήρησαν την ίδια στάση. Εστρεψε τα βέλη της κριτικής του στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εδω και μήνες συνέδεσε το προσφυγικό ζήτημα με το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Και γενικότερα την εξωτερική πολιτική με τη διαπραγμάτευση. Εμείς επί πέντε χρόνια το απαγορεύσαμε», τόνισε και επέκρινε απόψεις περί «θυματοποίησης της χώρας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το χρέος».

Εξήγησε γι άλλη μια φορά γιατί ήταν επιτυχημένη επιλογή το PSI και κατά πόσον βοήθησε στην ελάφρυνση του χρέους.

Για το ζήτημα αυτό ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι «εάν δεν γινόταν το PSI η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει». Οσο για το Ασφαλιστικό απέδωσε το πρόβλημα όχι στο PSI αλλά σε «άλλες αμαρτίες από το παρελθόν».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σπιλώνει την Αριστερά»

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας Χρήστος Χωμένίδης σημείωσε ότι βασική αιτία της κρίσης είναι «η παντελής έλλειψη παιδείας γεγονός» που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οδήγησε τον ελληνικό λαό να πιστέψει στα ψέμματα».

«Πιστεύαμε ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες», τόνισε ο κ. Χωμενίδης και συνέχισε λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σπιλώνει την Αριστερά».

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου παρακολούθησαν την εκδήλωση μεταξύ άλλων οι: Σταύρος Θεοδωράκης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Δημήτρης Σιούφας, Θαν. Τσαυτάρης, Αδωνις Γεωργιάδης, Α. Κούρκουλας, Λ. Γρηγοράκος, Γιάννης Μανιάτης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Πέτρος Ευθυμίου, Γ. Μέργος, Γ. Φλωρίδης, Χάρης Θεοχάρης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

The post Υπάρχει λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
λύση, υπαρχει, λύση, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αλεκος παπαδοπουλος, αθηνα, βενιζελος, liberation, βρυξέλλες, ελλαδα, μνημονιο, ΠΑΣΟΚ, δίλημμα, χρεοκοπια, υφίσταται, χρεος, τσιπρας, psi, συριζα, θαν, αδωνις, λοβερδος, φλωριδης, παραιτηση λεβεντη, protagon, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, αγγελοπουλος, τι ειναι το psi, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, γιωργος αγγελοπουλος, αξιολογηση, χωρες της ευρωπης, οικονομικη κριση, χωμενιδης, χωρες, το θεμα, εθνικη, εξοδος, ευχες, θεμα, οικονομια, πιεση, προγραμμα, protagon, αδυναμια, αδωνις, ασφαλιστικο, βραδυ, βρυξέλλες, γαλλικο ινστιτουτο, γεγονος, δευτερο, δευτερο προγραμμα, δίλημμα, διοικητης, ευρω, ειπε, ελλειψη, επενδυσεις, επρεπε, ευθυμιου, ευρωπη, ιδια, ιδιο, υφίσταται, θαν, θεοδωρακης, κυβερνηση, κυμα, κυκλος, κοπωση, λεβεντης, λογια, λογο, μηνες, ωριμοτητα, περιβαλλον, προβληματα, συζητηση, συντομα, σιουφας, τεως, φυσικα, φορα, χρηστος, δημητρης, δικαιωματα, χωρα, liberation, μια φορα, protagon.gr, σπυρος, σωστος, θεοχαρης, βεβαιως
Τυχαία Θέματα