Βρετανία: Στις συμπληγάδες του Brexit και της εσωκομματικής αμφισβήτησης η Μέι

Υπό την ομηρία της εσωκομματικής σύγκρουσης στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα τελούν πλέον οι λιμνάζουσες -προς το παρόν- συνομιλίες του Βrexit, καθώς η Τερέζα Μέι βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη -εκτός από τις πιέσεις των Βρυξελλών- και με την έντονη αμφισβήτηση βουλευτών του κόμματός της.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, τουλάχιστον 40 βουλευτές των Τόρις εμφανίζονται έτοιμοι να υπογράψουν πρόταση δυσπιστίας κατά της βρετανής πρωθυπουργού, την ώρα που οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit απειλούν να μπλοκάρουν

το άνοιγμα της επόμενης φάσης των συνομιλιών έως τον Μάρτιο εάν η Βρετανία δεν συμφωνήσει άμεσα σε οριστικοποίηση του οικονομικού διακανονισμού για την αποχώρησή της.

Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος και με βάση την ισχύουσα κοινοβουλευτική δύναμη των Τόρις, για την πρόταση απαιτούνται 48 υπογραφές βουλευτών ώστε να ανοίξει η κούρσα διαδοχής.

Οι νέες πιέσεις από τους «αντάρτες» του Συντηρητικού Κόμματος έρχονται σε μία ιδαίτερα δύσκολη περίοδο για την Μέι, με την πρόοδο των συνομιλιών του Brexit να είναι ανησυχητικά αργή και δύο από τους υπουργούς της να οδηγούνται σε παραίτηση τις τελευταίες ημέρες.

Και όλα αυτά την ώρα που η Mail on Sunday αποκαλύπτει εμπιστευτική επιστολή από το κορυφαίο πολιτικό δίδυμο της πτέρυγας των πιο ένθερμων Brexiteers, του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, με την οποία καλούν την πρωθυπουργό να διασφαλίσει τη στήριξη των μελών του υπουργικού συμβουλίου στην πορεία προς το Brexit, «ξεκαθαρίζοντας τα μυαλά τους» και φροντίζοντας «να εσωτερικοποιήσουν τη λογική» του Brexit.

Οι κ.κ. Τζόνσον και Γκόουβ απαιτούν επίσης από την Μέι η μεταβατική περίοδος μετά από το Brexit να λήξει την 30ή Ιουνίου 2021, ενώ μοιάζει να εξαπολύουν επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, οπαδού του ήπιου Brexit, χρησιμοποιώντας δικές του φράσεις -χωρίς να τον κατονομάζουν- για να πουν ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση δεν προχωρούν προς το Brexit με «επαρκή ενέργεια».

Κορυφαία κυβερνητική πηγή σχολιάζει στη βρετανική εφημερίδα ότι η επιστολή αποτελεί στην ουσία ένα «μαλακό πραξικόπημα» και δείχνει ότι οι δύο σκληροί Brexiteers «κρατούν την Ντάουνινγκ Στριτ όμηρό τους».

Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση συμβούλου ευρωπαίου πρωθυπουργού στους Sunday Times ότι οι συνομιλίες τελούν πλέον υπό την «ομηρία ενός εσωτερικού ψυχοδράματος» στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται εν τω μεταξύ στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για μια σειρά από γκάφες στις οποίες έχει υποπέσει, με τελευταία τη δημόσια δήλωσή του για τη βρετανοϊρανή Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ (που κρατείται στο Ιράν για αντικαθεστωτική δράση) ότι «δίδασκε δημοσιογραφία» στη χώρα καταγωγής της. Η δήλωση αυτή του βρετανού υπουργού Εξωτερικών εγείρει την πιθανότητα διπλασιασμού της ποινής της γυναίκας από τις ιρανικές αρχές, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της ίδιας και της οικογένειάς της ότι βρισκόταν στο Ιράν σε διακοπές με την ανήλικη κόρη της.

Μιλώντας στον Observer ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν απαίτησε από την Τερέζα Μέι την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, ενώ με άρθρο του στους Sunday Times, την κ άλεσε«να κυβερνήσει ή να φύγει». Στο άρθρο του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως «η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την προσέγγιση του Brexit από την κυβέρνηση είναι σήμερα το μεγαλύτερο ρίσκο που αντιμετωπίζει η χώρα».

Χάνεται η προθεσμία του Δεκεμβρίου

Aπό την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν, Μισέλ Μπαρνιέ, δηλώνει ανοικτά ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για το σενάριο κατάρρευσης των συνομιλιών του Βrexit. «Είναι μία πιθανότητα», αρκέστηκε να πει σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche, ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς από το Λονδίνο να γνωστοποιήσει πώς θα ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του έναντι της ΕΕ, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία μπορεί να χάσει την προθεσμία του Δεκεμβρίου για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις, τις οποίες οι επιχειρήσεις θεωρούν κρίσιμης σημασίας για να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπαρνιέ είχε δώσει περιθώριο 15 ημερών στη βρετανική κυβέρνηση για να γνωστοποιήσει σε ποιό βαθμό «θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της» ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο αρμόδιος για το Brexit βρετανός υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο δεν πρόκειται να αναφερθεί ούτε σε συγκεκριμένο νούμερο, ούτε σε κάποια φόρμουλα υπολογισμού του ποσού που θεωρεί ότι χρωστά στην ΕΕ.

Στο ίδιο πλαίσιο και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι λέει πως δεν μπορεί να προσφέρει ένα νούμερο για την οικονομική διευθέτηση, αν πρώτα η κυβέρνησή της δεν γνωρίζει ποια θα είναι η μελλοντική σχέση με την ΕΕ, από την άλλη όμως δεν θέλει και να εξοργίσει τους υποστηρικτές του Brexit, οι οποίοι ήδη έχουν προτείνει την αποχώρηση της Βρετανίας από τις συνομιλίες.

Σε δηλώσεις τους στους Sunday Times, ευρωπαίοι αξιωματιούχοι εκτιμούν ότι πιθανότατα οι συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα αρχίσουν το Μάρτιο και όχι το Δεκέμβριο όπως ελπίζει το Λονδίνο. Φιλοευρωπαίοι βουλευτές των Συντηρητικών, όμως, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενώσουν δυνάμεις με την αντιπολίτευση τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να επιτρέψει την έγκαιρη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit.

Οι βουλευτές θέλουν να είναι αυτοί που θα έχουν την τελευταία λέξη επί των όρων της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και επιθυμούν η διαβεβαίωση αυτή να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το Brexit, που μετά από καθυστέρηση πολλών εβδομάδων επανέρχεται προς συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη.

The post Βρετανία: Στις συμπληγάδες του Brexit και της εσωκομματικής αμφισβήτησης η Μέι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα