Βενιζέλος: «Κατασκευασμένο μίσος κατά όσων σήκωσαν το βάρος της εθνικής προσπάθειας»

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος στον «Ελεύθερο Τύπο» και τον δημοσιογράφο Ιάσονα Πιπίνη, όπως είναι φυσικό, άρχισε από το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος το απόγευμα της Πέμπτης.

Για την τρομοκρατική επίθεση. «Ως αντιπρόεδρος

και υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Παπαδήμου δικαιούμαι να πω ότι της ακραίας βίας μιας τρομοκρατικής πράξης προηγήθηκε η συσσωρευμένη συμβολική αλλά και υλική βία του ‘αντιμνημονιακού’ μίσους που πήρε τη μορφή του κατασκευασμένου μίσους κατά των προσώπων που σήκωσαν το βάρος της εθνικής προσπάθειας», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει: «Η επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου είναι όχι συμβολική αλλά αιματηρή, δολοφονική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης υψηλής εθνικής υπευθυνότητας που αγωνίστηκε να προστατεύσει τη πατρίδα από την απόλυτη καταστροφή», επεσήμανε.

Επίσης τόνισε ότι ανάμεσα σε άλλα «καλλιεργείται ένα κλίμα ενθάρρυνσης ή ανοχής προς τη βία, το κοινωνικό και πολιτικό μίσος, τον κοινωνικό και εθνικό διχασμό», υπογραμμίζοντας ότι «είναι καθήκον της πολιτείας, των πολιτικών δυνάμεων και τελικά των ίδιων των πολιτών να σπάσουν οριστικά τον φαύλο αυτό κύκλο με ξεκάθαρες θέσεις».

Για το χρέος. Οσο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους και τη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου, που τελικά κατέληξε χωρίς συμφωνία, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η κυβέρνηση κάνει ένα στρατηγικό διαπραγματευτικό σφάλμα και ότι πρώτα έπρεπε να διαμορφωθεί το νέο σχήμα για το χρέος και ύστερα να συμφωνηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα. «Είναι αντιφατικό και πρωθύστερο να συμφωνείς σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που λειτουργούν αντιαναπτυξιακά πριν συμφωνήσεις σε ζητήματα όπως η μέση διάρκεια και το μέσο επιτόκιο του χρέους που σου επιτρέπουν να έχεις μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα γιατί έχεις μικρότερο επίπεδο ετήσιων τόκων εξυπηρέτησης του χρέους», εξήγησε.

Μοτίβα προπαγάνδας. Απέδωσε την υπεραισιοδοξία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην «ανεύθυνη» απόπειρα να δημιουργεί ένα κλίμα τεχνητής προσδοκίας, κυρίως για τους βουλευτές και το στελεχιακό δυναμικό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στη δύσκολη περίοδο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τα μέτρα, κάνοντας λόγο για «απλοϊκά μοτίβα προπαγάνδας». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βενιζέλος «η έννοια του ψέματος έχει παραφθαρεί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει καταστεί πλέον αδύνατη η διάκριση μεταξύ ψέματος και ψευδαίσθησης, μεταξύ απάτης και αυταπάτης».

Πλεονάσματα. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν μπορούν να επιτευχθούν τα πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Αφού μας ταλαιπώρησε επί χρόνια ολόκληρα καταγγέλλοντας ως αδύνατα και βλαπτικά για την οικονομία τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία είχαμε συμφωνήσει εμείς, σε συνάρτηση με υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά ξαφνικά άλλαξε το αφήγημα της και προβάλλει το επιχείρημα της μεγάλης δημοσιονομικής επιτυχίας του 2016, με πρωτογενές πλεόνασμα 4,2%, όταν η χώρα είχε υποχρέωση να εμφανίσει πλεόνασμα 0,5%».

Οπως είπε, «όταν έχεις στραγγαλίσει την επιχειρηματικότητα και έχεις στραγγίσει τη ρευστότητα και λες «κατάφερα να φθάσω σε ένα τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα», οι άλλοι θα σου πουν «μπράβο προχώρα έτσι, μπορείς και τα επόμενα χρόνια να πετύχεις υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ανεξαρτήτως ρυθμού ανάπτυξης», και μπορεί έτσι να μη χρειαστεί καν άλλη παρέμβαση στο χρέος».

Σχολίασε ότι είναι πρακτικά αδύνατον να εξαντλήσει την τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θα επιδιώξει να φθάσει μέχρι το τέλος του προγράμματος, διότι μετά θα είναι πια επί θύραις η εφαρμογή των σκληρών μέτρων που θέλει να τα κληροδοτήσει ως βάρος στην επόμενη κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικό Δικαστήριο για το 2015. Οσο για την επιθυμία που έχουν εκφράσει στελέχη της αντιπολίτευσης να αναζητηθούν ενδεχομένως ακόμη και ποινικές ευθύνες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης ειδικά το 2015 και να συγκροτηθεί στο μέλλον Ειδικό Δικαστήριο για να αναζητηθούν ευθύνες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το θέμα τώρα είναι η έξοδος από την κρίση μέσω εκλογών που θα επιτρέψουν τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας των δημοκρατικών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. «Ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει χωρίς να μπορεί να καθοδηγήσει ή να παρεμποδίσει τις εξελίξεις. Τα άλλα θα τα δούμε μετά», επεσήμανε.

Για τον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή. «Τώρα το θέμα δεν είναι αν η κυβέρνηση επιδιώκει μια ρήξη, η οποία θα οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και εκτός Ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. «Το θέμα είναι ότι η δραχμοφιλία αυτονομείται, γίνεται ένα στοιχείο του διάχυτου λαϊκισμού, ένα στοιχείο που το υιοθετεί ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης», σχολίασε προσθέτοντας ότι «βασικό μας καθήκον είναι να πείσουμε αυτούς τους συμπολίτες μας ότι έχουν πολλά να χάσουν».

Για το φλερτ με τη ΝΔ. «Αλλα (δημοσιεύματα) λένε ότι θα κατέβω με τη ΝΔ, άλλα ότι ενδιαφέρομαι να γίνω Πρόεδρος της Δημοκρατίας κοκ. Είναι κολακευτική η συνεχής ενασχόληση με το πρόσωπο μου, αυτό όμως προδίδει μια κάποια ανησυχία κάποιων. Ας το προσέξουν αυτό», τόνισε ο ίδιος διασαφηνίζοντας ότι δεν έχει «καμία λογική να με αναζητούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας».

Σχέδια για τα ΜΜΕ. Ερωτώμενος αν πιστεύει ότι τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις στον χώρο των ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα σε σχέση με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να επιβάλει έναν έλεγχο στα ΜΜΕ ο ίδιος απάντησε λακωνικά: «Η κυβέρνηση επιβάλλει με σχετική επιτυχία τα σχέδια της όσον αφορά την απαξίωση παλαιών επιχειρηματικών οντοτήτων στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά έχει απόλυτη και αποδεδειγμένη δυσκολία να διαμορφώσει νέες οντότητες και νέο τοπίο».

The post Βενιζέλος: «Κατασκευασμένο μίσος κατά όσων σήκωσαν το βάρος της εθνικής προσπάθειας» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα