Τζέιν Φόντα εναντίον Τζάστιν Τριντό: «Μην ξεγελιέστε από όμορφους φιλελεύθερους»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, είναι ένας σταρ της πολιτικής. Ευθυτενής, φωτογενής, γυμνασμένος, με τατού ενώ, βασικά, τον παρακολουθούν «μαγεμένοι» στη χώρα του, αλλά και στο εξωτερικό, για τις φιλελεύθερες απόψεις του.

Ομως, η Τζέιν Φόντα, η γυναίκα που έχει μείνει στην Ιστορία όχι μόνο ως σπουδαία ηθοποιός, αλλά και ως ακτιβίστρια, δεν έχει σαγηνευθεί από τον Τριντό. Το αντίθετο, μάλιστα: του ασκεί δριμεία κριτική και προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να προειδοποιήσει τους θαυμαστές

του να μην ξεγελιούνται από «όμορφους φιλελεύθερους».

Η γνωστή ηθοποιός δήλωσε, δημοσίως, ότι ένιωσε προδομένη από τον Τριντό μετά την κίνησή του να εγκρίνει το πέρασμα αγωγών από την επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά. «Ολοι σκεφτήκαμε “ωραίος τύπος”. Τι απογοήτευση», τόνισε η αιωνίως σαγηνευτική «Μπαρμπαρέλα». «Μιλούσε τόσο όμορφα για το ότι πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη συνθήκη για το κλίμα και πως πρέπει να σεβαστούμε τους ιθαγενείς. Τήρησε μια τόσο ηρωική στάση και παρ’ όλα αυτά πρόδωσε ένα προς ένα όλα αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στο Παρίσι», συμπλήρωσε η ίδια. «Νομίζω πως το μάθημα που διδαχτήκαμε είναι πως δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε από όμορφους φιλελεύθερους, όσο ευγενικοί κι αν είναι», υπογράμμισε η Τζέιν Φόντα και σημείωσε ότι περίμενε περισσότερα από τον καναδό πρωθυπουργό.

Αλήθεια, τι συμβαίνει στην Αλμπέρτα;

Tα κοιτάσματα μη συμβατικού πετρελαίου (βιτουμίου) εκεί είναι τεράστια – οι ειδικοί κάνουν λόγο για 173 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου εγκλωβισμένου σε αμμώδη πετρώματα. Η εξόρυξη γίνεται με δύο τρόπους: είτε με τη μέθοδο του απέραντου σεληνιακού τοπίου για τα επιφανειακά κοιτάσματα είτε με την καύση φυσικού αερίου, που ζεσταίνει το νερό -το 8% του νερού του ποταμού Αταμπάσκα- το οποίο διοχετεύεται στα βαθιά κοιτάσματα. Το νερό καταλήγει σε γιγάντιες λίμνες, αφού πρώτα «εμπλουτισθεί» με θείο και τοξικούς ρύπους ώστε να γίνει θανατηφόρο για τα περισσότερα είδη ζωής. Επίσης, κανόνια ηχούν διαρκώς για να διώξουν τα πουλιά από τα 170 τετραγωνικά χιλιόμετρα τοξικών λιμνών που όλο και βαθαίνουν (πρέπει να έχουν πεθάνει, περίπου, 2.000 πάπιες).

Επειδή η εξόρυξη βιτουμίου παραμένει τρεις φορές πιο ενεργοβόρα από την εξόρυξη συμβατικού πετρελαίου, η καναδική κυβέρνηση εξέταζε εδώ και χρόνια την τροφοδότηση της εξόρυξης με την κατασκευή 20 πυρηνικών αντιδραστήρων και τη μεταφορά του πετρελαίου μέσω αγωγού, του KeystoneXL. Το σχέδιο ήταν να μεταφέρει το βιτούμιο της Αλμπέρτα στα διυλιστήρια του Τέξας, σε μία διαδρομή 2.673 χιλιομέτρων παράλληλα με το ποτάμι Ογκαλάλα, που υδρεύει και αρδεύει 8 πολιτείες. Αγρότες από τη Νεμπράσκα συνεργάστηκαν με ακτιβιστές, όπως η Ναόμι Κλάιν, σε μια μεγάλη εκστρατεία πίεσης και το αποτέλεσμα ήταν να πεισθεί ο Ομπάμα να αναβάλει την απόφαση για μετά τις εκλογές στη χώρα του. Εκστρατεία πίεσης έχει υπάρξει και στις Βρυξέλλες -από την ανάποδη- καθώς ο Καναδάς προσπάθησε να αφαιρεθεί ο χαρακτηρισμός του «ιδιαιτέρως ρυπογόνου» από το βιτούμιο. Ούτε ο χαρακτηρισμός αφαιρέθηκε, αλλά το σχέδιο του αγωγού, με όλα τα περιβαλλοντικά συμπαρομαρτούντα, θα γίνει πραγματικότητα, δια χειρός Τριντό. Ολα αυτά από τον πρωθυπουργό με το αστραφτερό χαμόγελο ο οποίος είναι, τελικά, περιβαλλοντικά ανεύθυνος αφού η «αιχμαλωσία» στα πετρελαϊκά συμφέροντα τον οδήγησε, τον περασμένο Δεκέμβριο, να εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις τού Πρωτοκόλλου τού Κιότο για την κλιματική αλλαγή. Για αυτόν τον λόγο -και δικαίως- του τα έχωσε τόσο άγρια η Τζέιν Φόντα.

Φωτογένεια, χαμόγελο βεβαιότητας, αλλά στο βάθος υπάρχουν μελανά σημεία προς συζήτηση (REUTERS/Chris Wattie)

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός του Καναδά δέχεται φραστικά πυρά – και, μάλιστα, από έναν ηθοποιό. Για τον ίδιο λόγο είχε λογοφέρει με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, με φόντο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Καναδά. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σε συνέδριο του οποίου ο Ντι Κάπριο ζήτησε να δοθεί τέλος στη χρήση ορυκτών καυσίμων. «Φτάνει, πια», είχε φωνάξει. Σε δείπνο μετά το συνέδριο ο Τριντό υποσχέθηκε στον, ευαισθητοποιημένο σε θέματα οικολογίας, ηθοποιό ότι θα λάβει δράσεις για την κλιματική αλλαγή, όμως ζήτησε από τον ίδιο να μετριάσει τις επικρίσεις του. «Οι νέες κυβερνήσεις στον Καναδά και την Αλμπέρτα έχουν δεσμευτεί ότι θα δράσουν για την κλιματική αλλαγή και ότι υπάρχουν οικογένειες που υποφέρουν από την ανεργία και αυτή η ρητορική που χρησιμοποιεί δεν είναι χρήσιμη πηγή», δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός. Ο Κάπριο τότε είχε φανεί δεκτικός και είχε δηλώσει ότι θα είναι ο πρώτος που θα τον χειροκροτήσει εάν τηρήσει τις υποσχέσεις του. Μαζί του, σύσσωμο και το «Leonardo DiCaprio Foundation», το οποίο ίδρυμα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την κλιματική αλλαγή και άλλα οικολογικά ζητήματα. Πάντως, παλαμάκια από τα χεράκια του Λεονάρντο ο καναδός πρωθυπουργός δεν άκουσε, αφού καλές οι δημόσιες σχέσεις, τα χαμόγελα, οι χορευτικές φιγούρες και ο χειρισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στο κομμάτι του περιβάλλοντος ο Τζάστιν δεν μας τα λέει και πολύ καλά.

Και όχι μόνο εκεί. Ο Τριντό χρησιμοποίησε το ιδιωτικό ελικόπτερο του Αγά Χαν για να μεταβεί στο ιδιόκτητο νησί του ζάπλουτου θρησκευτικού ηγέτη στην Καραϊβική προκειμένου να περάσει τις διακοπές του μετά την Πρωτοχρονιά, σε μια προφανή παράβαση του κώδικα δεοντολογίας. Σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής που πέρασε πρόπερσι ο ίδιος ο Τριντό, οι υπουργοί απαγορεύεται να πετούν με ιδιωτικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα χωρίς προηγούμενη έγκριση της αρμόδιας, για θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, επιτρόπου Μαίρη Ντόσον! Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο ο οποίος ανήλθε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2015 υποσχόμενος να ηγηθεί μιας «ανοικτής και διάφανης» κυβέρνησης. Τότε, από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον νέο πρωθυπουργό ήταν ο «γείτονας» Μπαράκ Ομπάμα. Τότε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναφερθεί στα βάσανα της εξουσίας και στο πόσο γρήγορα γκριζάρουν τα μαλλιά σε έναν ηγέτη.

«Μάλλον το ίδιο θα συμβεί και σε μένα», είχε αστειευτεί τότε ο Τζάστιν Τριντό.

Προφανώς, δεν είχε υπολογίσει και το λεκτικό ξεμάλλιασμα…

The post Τζέιν Φόντα εναντίον Τζάστιν Τριντό: «Μην ξεγελιέστε από όμορφους φιλελεύθερους» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα