Βερολίνο και Βρυξέλλες δηλώνουν «άγνοια» για τις παροχές Τσίπρα

Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά με αυξημένη προσφυγική ροή, δεν αιφνιδίασαν μόνο τον γερμανικό Τύπο.

Τόσο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας όσο και το Eurogroup δήλωσαν «άγνοια» για τις εξαγγελίες του. Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle,

δήλωσε πως το θέμα δεν είχε συζητηθεί στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας ενώ τόνισε πως τέτοιου είδους μέτρα είναι «υπόθεση των Θεσμών να τα αξιολογούν».

Η απάντηση του υπουργείου συμβαδίζει με τα σημερινά σχόλια του γερμανικού Τύπου περί «γενναιοδωρίας» του έλληνα πρωθυπουργού.

#EU Commission was not made aware of the details of the announcements [for low-income pensioners] by #Greece PM Tsipras: spox @A_Breidthardt pic.twitter.com/cgqKen6Ca3

— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) December 9, 2016

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανικα Μπράιτχαρτ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά τις εξαγγελίες, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ενήμερη για τις παροχές «αλλά όχι με λεπτομέρειες».

Aπέφυγε να πάρει σαφή θέση για τις παροχές στους συνταξιούχους, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήδη από την περασμένη Τρίτη είχε στείλει αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για το χρέος και τα μέτρα. Τόνισε πως η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο, από τη στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει στο ευρώ.

«Οσο όμως οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα το επιθυμούν, γιατί συζητήσαμε και εναλλακτικές προτάσεις, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», τόνισε, υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι τόσο το 2012 όσο και το 2015 είχε προτείνει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

The post Βερολίνο και Βρυξέλλες δηλώνουν «άγνοια» για τις παροχές Τσίπρα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα