Το story πίσω από τη φωτογραφία

Είναι η φωτογραφία που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη προτού, καν, τραβηχτεί: αυτή που δείχνει τον Λιονέλ Μέσι να υπογράφει το υπ’ αριθμόν 9 συμβόλαιο συνεργασίας του με την Μπαρτσελόνα, δίπλα στον πανευτυχή Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Ο διάσημος καταλανικός σύλλογος είχε ανακοινώσει τη συμφωνία του με τον «μάγο» των γηπέδων στις 5 Ιουλίου. Ο πρόεδρος είχε παραχωρήσει συνέντευξη (στην Sport) στις 5 Σεπτεμβρίου, μόνο και μόνο για να καθησυχάσει τους οπαδούς των «Μπλαουγκράνα» πως «ο πατέρας του Μέσι έχει υπογράψει για λογαριασμό του, και ο ίδιος ο Λέο θα ποζάρει σύντομα για τα εθιμοτυπικά».

Αλλά οι μήνες περνούσαν – κι αυτό το «κλικ» που θα έδιωχνε τις υποψίες ότι ο Αργεντινός ετοιμάζει τις βαλίτσες της μεγάλης φυγής, αργούσε ανησυχητικά.

Εδώ που τα λέμε, οι δικαιολογίες του Μπαρτομέου δεν ήταν και πολύ πειστικές: «Είχαμε την περιοδεία στις ΗΠΑ, μετά στην Ιαπωνία, έπειτα το Σούπερ Καπ, ύστερα έλειπαν κάποιοι, κι έτσι καθυστερήσαμε…». Μα, πώς ήταν δυνατόν να μη βρίσκουν δύο λεπτά, πριν ή μετά την προπόνηση; Στις επτά προηγούμενες ανανεώσεις του συμβολαίου του, ο Μέσι είχε στηθεί επί τόπου μπροστά στην κάμερα. Γιατί αφήνουν το όνομά του να φιγουράρει πρώτο στις λίστες με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που, μετά την Πρωτοχρονιά, είναι ελεύθεροι να υπογράψουν στον σύλλογο της αρεσκείας τους;

Οι φήμες για Γκουαρντιόλα

Οι φίλοι της Μπαρτσελόνα βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάθλιψης. «Εδώ κάτι δεν πάει καλά», προειδοποιούσε ο Ραμίρο Μαρτίν, βιογράφος του Μέσι ο οποίος σήμερα εργάζεται ως ρεπόρτερ στη Βαρκελώνη. «Ετσι είχαν τακτοποιήσει και το θέμα του Νεϊμάρ, θυμάστε;», έγραψε σε ανοιχτή επιστολή του προς την El Pais ο κορυφαίος καταλανός τραγουδοποιός, ο «φιλόσοφος της μουσικής», Τζουάν Μανουέλ Σεράτ, μέλος της Μπαρτσελόνα. Και ο ποδοσφαιριστής, ο πατέρας του, ο αδελφός του, ο δικηγόρος του ή κάποιος εκπρόσωπος δεν έλεγαν κουβέντα. Λες και απολάμβαναν την αγωνία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τη μεγαλύτερη φωτιά την είχαν ανάψει τα δημοσιεύματα που ήθελαν τη Σίτι να προσφέρει για τον Αργεντινό 400 εκατ. ευρώ. Για ένα πράγμα ήταν σίγουροι οι Καταλανοί: πως αν ο Μέσι τους εγκατέλειπε κάποτε, θα έσμιγε πάλι με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, τον αγαπημένο του προπονητή. Είχαν καταλήξει σε αυτό δια της εις άτοπον. Η Κίνα ή τα Εμιράτα είχαν τα χρήματα, όμως δεν ικανοποιούσαν τις φιλοδοξίες του. Η Μπάγερν Μονάχου αποφεύγει τους «σολίστες» από άποψη. Η Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να τον συγκινούσε, όχι όμως και το γαλλικό πρωτάθλημα. Με τον Μουρίνιο δεν θα ήθελε να μπλέξει. Ούτε στην Τσέλσι, όπου ο Αμπράμοβιτς αλλάζει τους προπονητές με το παραμικρό, θα έβρισκε σταθερότητα. Μόνον η Σίτι -του Πεπ, του Τσίκι Μπεγκιριστάιν, του Φεράν Σοριάνο και του καλού του φίλου Σέρχιο Αγουέρο- μπορούσε να του προσφέρει «ζεστασιά».

Ο Μέσι είχε βρεθεί πολύ κοντά στη Σίτι πέρυσι το καλοκαίρι, αμέσως μετά την άφιξη του Γκουαρντιόλα στο Μάντσεστερ. Το αποκάλυψε, προσφάτως, σε ισπανικά ΜΜΕ ο Βίκτορ Φοντ, που θα είναι αντίπαλος του Μπαρτομέου στις προσεχείς εκλογές για την προεδρία της Μπαρτσελόνα. Σκεφτόταν να φύγει, για πολλούς λόγους. Οι κυριότεροι ήταν δύο: ο χαλαρός τρόπος με τον οποίον το club τον υπερασπίστηκε στη δικαστική του περιπέτεια (για φοροδιαφυγή) και η αγωνιστική πτώση της ομάδας που είχε αρχίσει να διαφαίνεται. Εκανε πίσω την τελευταία στιγμή. Δεν του ήταν εύκολο να αποχωριστεί τον μόνο σύλλογο που γνώρισε από τότε που ήταν 13 ετών.

Το μυστικό του Βαλβέρδε

Αυτό το καλοκαίρι η κατάσταση χειροτέρεψε. Ο Νεϊμάρ έφυγε, η Μπαρτσελόνα δεν ενισχύθηκε σημαντικά και ο Μπαρτομέου, στην πρώτη τους επαφή για την ανανέωση της συνεργασίας τους, ήταν ανησυχητικά αόριστος όταν ο Αργεντινός τον ρώτησε ποια ήταν τα σχέδιά του για την ομάδα. Ετσι κι αλλιώς, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι τυπικές. Ούτε με τον προηγούμενο πρόεδρο, τον Λαπόρτα, είχε πολλά – πολλά ο Μέσι. Το ενδιαφέρον του εξαντλείται στο ποδόσφαιρο. Στους παίκτες και στους προπονητές. Με τα λευκά κολάρα -τους παράγοντες- ήταν, ανέκαθεν, καχύποπτος. Σύμφωνα με τον Φοντ, μόνον ένας άνθρωπος κατάφερε να τον πείσει ότι η Μπαρτσελόνα έχει μέλλον: ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο νέος προπονητής (που ανέλαβε την 1η Ιουνίου) του ανέλυσε το πλάνο του, κερδίζοντας αμέσως την εμπιστοσύνη του.

Ο Λιονέλ Μέσι δεξιά) στην προπόνηση της Μπάρτσα αμέσως μετά την υπογραφή του, με τον άνθρωπο που κέρδισε την εμπιστοσύνη του. Τον προπονητή (με το κόκκινο μπουφάν), Ερνέστο Βαλβέρδε (φωτό: REUTERS/Albert Gea)

Στις 30 Ιουνίου ο Μέσι είχε πάρει την απόφασή του να μείνει στη Βαρκελώνη. Ηταν η μέρα που ο πατέρας του, Χόρχε Μέσι, υπέγραψε για λογαριασμό του το πρώτο «παράπλευρο» συμβόλαιο: αυτό για τη διαχείριση των δικαιωμάτων εικόνας του παίκτη. Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε τη συμφωνία πέντε μέρες αργότερα (5 Ιουλίου) επειδή δεν είχε υπογραφεί, ακόμη, το κυρίως συμβόλαιο. Αλλά, στην ουσία, ο Μέσι δεν μπορούσε, πια, να αλλάξει γνώμη. Θα ήταν αστείο, να παίζει στη Σίτι -για παράδειγμα- και να κατέχει την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματός του η Μπαρτσελόνα. Ο Μπαρτομέου έλεγε την αλήθεια. Γιατί, όμως, η φωτογραφία καθυστέρησε σχεδόν πέντε μήνες;

Πολλά έχουν ακουστεί. Οτι ο παίκτης ήθελε να κάνει… καψόνι στον πρόεδρο. Οτι απέφυγε να τον υποστηρίξει, ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει εναντίον του Μπαρτομέου ο Αγκούστι Μπενεντίτο, αντίπαλός του στις εκλογές του 2015. Το πιο ακραίο σενάριο ήταν ότι ο Μέσι το τράβηξε όσο μπορούσε, επειδή -εφόσον το μετάνιωνε- υπήρχαν νομικοί τρόποι να πάρει πίσω τις υπογραφές του πατέρα και του αδερφού του. Θα παραμείνει μυστήριο. Φαίνεται, πάντως, ότι ο Αργεντινός δεν ήθελε, η ομάδα του να πάει με αυτήν την ψυχοφθόρο εκκρεμότητα στο «Μπερναμπέου» για το clásico της 23ης Δεκεμβρίου.

Η πολυαναμενόμενη φωτογραφία τραβήχτηκε το Σάββατο (25/11). Οι οικονομικοί της όροι δεν ανακοινώθηκαν, όμως τα χρήματα ποτέ δεν υπήρξαν πρόβλημα στη συνεργασία του Μέσι με την Μπαρτσελόνα. Από την πρώτη του υπογραφή -στις 14 Δεκεμβρίου 2000 σε χαρτοπετσέτα- μέχρι την έβδομη (και τελευταία μέχρι προχθές) ανανέωση συμβολαίου, το 2014. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 είχαν συμφωνηθεί ετήσιες αποδοχές 20 εκατομμυρίων ευρώ, όμως δύο χρόνια αργότερα διπλασιάστηκαν (39,5 εκατ. ευρώ), ως… προκαταβολή για το εφετινό deal.

Η ρήτρα και η φανέλα

Η «είδηση» ήταν η ρήτρα των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν και υψηλότερες (του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Μπενζεμά ορίστηκαν στο ένα δισεκατομμύριο), όμως -και πάλι- εντυπωσιάζει. Είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Νεϊμάρ. Προφανώς, επειδή η Μπαρτσελόνα «κάηκε» από τον Βραζιλιάνο. Η πρώτη ρήτρα αποδέσμευσης που μπήκε σε συμβόλαιο του Μέσι, το 2014, ήταν ύψους 150 εκατ. ευρώ. Αποδείχτηκε πως δεν χρειαζόταν. Το ίδιο περιττή είναι κι αυτή.

Ο Μέσι δεν είναι Νεϊμάρ – έχει ταυτιστεί με την Μπάρτσα και την Καταλονία. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, θεωρείται αδιανόητο, ο θαυματουργός αργεντινός να φορέσει τη φανέλα άλλου συλλόγου. Το πιθανότερο είναι πως θα κάνει χρήση της option που του επιτρέπει να παραμείνει στη Βαρκελώνη ένα χρόνο επιπλέον, έως το 2022, και να κλείσει τη μυθική του καριέρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Εκτός αν θελήσει να παίξει στην τελευταία του σεζόν με τα χρώματα της ομάδας που υποστήριζε παιδί: της Νιούελς Ολντ Μπόις. Είναι μία πιθανότητα που ο ίδιος είχε θίξει σε συνέντευξή του το 2016.

Αλλά, όπως λέει ο βιογράφος του, όσες φορές σκέφτηκε να φύγει κατέληξε πάντοτε στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η Βαρκελώνη είναι, για ‘κείνον, το ιδανικό οικοσύστημα. Οι γιοί του μεγαλώνουν ευτυχισμένοι εκεί, η σύζυγός του λατρεύει την πόλη, η Μπαρτσελόνα είναι η οικογένεια στην οποία μεγάλωσε από τα 13 του. Με τα πάνω του και τα κάτω του, αυτός ο σύλλογος είναι ο μόνος που μπορεί να του εγγυηθεί ότι η «βασιλεία» του θα συνεχιστεί.

The post Το story πίσω από τη φωτογραφία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
φωτογραφια, el pais, sport, ηπα, ιαπωνια, Πρωτοχρονιά, πεπ, σεν, καλοκαιρι, άφιξη, μμε, εκλογες, club, βαλβερδε, ιουνίου, μυστήριο, εκκρεμότητα, deal, protagon, λιτσα πατερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, φωτια, εκλογες ηπα, εκλογες 2014, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, εκλογες 2015, αοριστος, το θεμα, βαρκελωνη, γνωμη, εβδομη, εμπορικη, ηπα, θεμα, καριερα, κινα, μμε, μπαρτσελονα, ρωτησε, φημες, χρωματα, el pais, protagon, αγωνια, ανθρωπος, άφιξη, βαλιτσες, δειχνει, ευκολο, ευρω, εκμεταλλευση, εκκρεμότητα, επτα, ερνεστο βαλβερδε, ετων, εφυγε, ιδιο, υπηρχαν, ισπανικα, καταρ, κυπελλο, λευκα, λιονελ μεσι, μεσι, μηνες, μυστήριο, μυστικο, μαρια, ρεπορτερ, ομαδα, οικογενεια, ονομα, ουσια, παιδι, ποδοσφαιρο, πεπ, υπογραφη, ρητρα, ροναλντο, σαββατο, σεζον, σεναριο, σεν, συντομα, σουπερ, σχεδια, τσελσι, φορα, club, deal, φιλοι, ιδανικο, ιουνίου, καχυποπτος, μεινει, μπροστα, protagon.gr
Τυχαία Θέματα