Το Πίτσμπουργκ διαφωνεί με τον Τραμπ και άρχισε «αντάρτικο»

10:43 2/6/2017 - Πηγή: Protagon

Οι ατάκες είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία του Τραμπ, εξάλλου είναι και το κοινό του εντελώς συνηθισμένο σε αυτές.

Την Πέμπτη, ενώ ανακοίνωνε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, είχε ένα επιχείρημα που ήξερε ότι θα μιλούσε στην καρδιά όσων των ψήφισαν πριν από ένα εξάμηνο. «Εκλέχτηκα για να εκπροσωπήσω τους πολίτες του Πίτσμπουργκ και όχι του Παρισιού», τόνισε στην ομιλία του.

Η πόλη είναι για τα δεδομένα και για τα επιχειρήματα της αμερικανικής

Δεξιάς ένα από τα αγαπημένα «παιδιά».

Για πολλές δεκαετίες το Πίτσμπουργκ και η πολιτεία στην οποία βρίσκεται, η Πενσυλβανία, ήταν η πρωτεύουσα της βαριάς βιομηχανίας, με χαλυβουργία και ορυχεία. Οχι τυχαία η πολύ καλή ομάδα του φούτμπολ που έχει λέγεται «Steelers» («Χαλυβουργοί»).

Η οικονομική κρίση -και νωρίτερα η παγκοσμιοποίηση- με τη μεταφορά των επιχειρήσεων στην Ασία ή το Μεξικό έδιωξαν από την Πενσυλβανία πολλές επιχειρήσεις και άλλες τις έκλεισαν.

Το πόσο ατυχές ήταν το παράδειγμα του προέδρου των ΗΠΑ ανέλαβε να του υπενθυμίσει ο Μπιλ Πεντούτο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Πίτσμπουργκ. Η πόλη του, έσπευσε να γράψει στο Twitter μετά την ομιλία του προέδρου, θα τηρήσει την συμφωνία, παρά τα όσα λέει ο Τραμπ. Η πόλη σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% ως το 2023.

As the Mayor of Pittsburgh, I can assure you that we will follow the guidelines of the Paris Agreement for our people, our economy & future. https://t.co/3znXGTcd8C

bill peduto (@billpeduto) June 1, 2017

Μέσα σε λίγες ώρες άλλοι 65 δήμαρχοι αμερικανικών πόλεων είχαν συνταχτεί με αυτόν του Πίτσμπουργκ και είχαν υπογράψει κοινή δήλωση ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας. Παράλληλα και αρκετές πολιτείες δηλώνουν ότι δεσμεύονται και αυτές στην υλοποίηση των στόχων.

Η απόφαση ήταν απλώς άλλο ένα επεισόδιο στην κόντρα του νέου δημάρχου με τον Τραμπ.

Στο Πίτσμπουργκ ο Τραμπ δεν είναι καθόλου δημοφιλής: η Κλίντον απέσπασε το 80% των ψήφων. Πάνω σε αυτό πάτησε η προεκλογική καμπάνια του Πεντούτο, γράφει η Pittsburgh Post-Gazette, ο οποίος προεκλογικά στα διαφημιστικά του στρεφόταν ακριβώς κατά των αλλαγών που είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος στα θέματα περίθαλψης. Και σαν μην έφτανε αυτό, τον έλεγε και οπαδό των αντιπάλών των Steelers, των New England Patriots!

Στο μυαλό του λογογράφου του Τραμπ, εξηγούσε αργά την Πέμπτη ο δήμαρχος της πόλης, το Πίτσμπουργκ είναι μια πόλη που βασίζεται στην χαλυβουργία και στο λιθάνθρακα. Αγνοεί όμως την προσπάθεια που γίνεται την τελευταία 30ετία «να σταθούμε και πάλι στα πόδια μας, να φτιάξουμε μια νέα οικονομία».

Ο Πεντούτο, που προέρχεται από τους Δημοκρατικούς, εξελέγη σχεδόν με 70%. Ποσοστό αρκετό για να μπορεί να θυμίζει τώρα στον Τραμπ ότι δεν εξελέγη από και για το Πίτσμπουργκ.

Φτάνουν όμως αυτά τα λόγια ως την Ουάσινγκτον;

The post Το Πίτσμπουργκ διαφωνεί με τον Τραμπ και άρχισε «αντάρτικο» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα