Το Ντιτρόιτ αναγεννιέται από τις στάχτες του

O χορός των μεγάλων διεθνών εκθέσεων αυτοκινήτου ανοίγει παραδοσιακά με το Auto Show του Ντιτρόιτ, τη NAIAS όπως ονομάζεται κανονικά από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων North American International Auto Show. Η μητρόπολη του αμερικανικού αυτοκινήτου υποφέρει εδώ και χρόνια από οικονομική ασφυξία, ο πληθυσμός της έχει συρρικνωθεί σε 680.000 κατοίκους, όταν το 1980 ζούσαν εκεί 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι

και ακόμη παλαιότερα ξεπερνούσαν τα δύο εκατομμύρια.

Η πολυκύμαντη ιστορία των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και ο κατακλυσμός των ΗΠΑ από ιαπωνικά, ευρωπαϊκά και κορεάτικα μοντέλα έγινε η ταφόπλακα του Ντιτρόιτ, που πτώχευσε και τώρα προσπαθεί και πάλι να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του. Αν κρίνουμε πάντως από την αναβαθμισμένη παρουσία των εταιρειών αυτοκινήτου στην έκθεση ΝΑΙΑS, φαίνεται ότι υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης.

Στα περίπτερα του εφετινού Auto Show στο Cobo Hall μπορείς να δεις τα πάντα. Από μοντέλα κινηματογραφικών ταινιών καρτούν σε κλίμακα 1:1 έως κλασικά αμερικανικά ημιφορτηγάκια και από εκρηκτικά σπορ αυτοκίνητα έως φουτουριστικά πρωτότυπα με καινοτόμες τεχνολογίες και προοπτικές εξέλιξης σε μοντέλα παραγωγής.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά πάνω από 60 πρεμιέρες νέων μοντέλων, από τα οποία επιλέξαμε τα εξής ως πιο ενδιαφέροντα.

Αudi Q8 Concept

Συναρπαστικές γραμμές για το πρωτότυπο του μεγαλύτερου και πολυτελέστερου SUV της Audi, που θα κυκλοφορήσει στην τελική του μορφή το 2018. Το υβριδικό σύστημα αποδίδει 442 ίππους, η επιτάχυνση του τετρακίνητου μοντέλου από στάση έως 100 χλμ./ώρα είναι μόλις 5,4’’ και η μέση κατανάλωση περιορίζεται στα 2,3 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χλμ. Χάιλαϊτ οι αυτόματα ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, που αυξομειώνουν έως και 9 εκατοστά την απόσταση από το έδαφος.

VW I.D. Buzz

Εντυπωσιακό πρωτότυπο με δύο ηλεκτροκινητήρες 369 ίππων, περίπου 430 χλμ. αυτονομία και πλήρη φόρτιση των μπαταριών του σε μισή ώρα. Πρωτότυπη διαρρύθμιση της εξαθέσιας καμπίνας επιβατών με τις μεγάλες οθόνες και το τηλεσκοπικό τιμόνι, που βυθίζεται στο ταμπλό, όταν βρίσκεται σε πρόγραμμα αυτόνομης κίνησης. Προορίζεται για διάδοχος του θρυλικού mini bus VW T100 των χίπις γύρω στο 2022 και φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ιδανικό πολυμορφικό όχημα του 21ου αιώνα.

Subaru WRX STi

Καλώς ήρθατε στη νέα ταινία του Fast and Furious. Το cult μοντέλο παραμένει πιστό στις αρχές του με 19άρες ζάντες, πράσινες δαγκάνες φρένων της Brembo και μία αεροτομή «καγκουρίστικων» διαστάσεων. Εγγυημένη οδηγική απόλαυση υπόσχονται οι 309 ίπποι του κινητήρα μπόξερ των 2,5 λίτρων, η τετρακίνηση και τα νέα μπάκετ της Recaro. Στην Ευρώπη αναμένεται περί τα τέλη του καλοκαιριού.

BMW σειρά 5

Η μεγαλομεσαία σειρά της βαυαρικής μάρκας δεν μεγαλώνει σε μήκος, αλλά είναι αισθητά ελαφρύτερη από την απερχόμενη, ενώ οι κινητήρες της καταναλώνουν έως 12% λιγότερα καύσιμα. Ο εξωτερικός σχεδιασμός ακολουθεί τη λογική της μετεξέλιξης και οι προβολείς LED φωτίζουν σε μέχρι 500 μέτρα απόσταση. Τιμές εκκίνησης από περίπου 45.000 ευρώ στη Γερμανία και πάνω από 50.000 ευρώ για την Ελλάδα.

Lightning McQueen

Ο γνωστός «Κεραυνός Μακ Κουίν» από την παιδική ταινία καρτούν Cars εμφανίζεται στο Ντιτρόιτ σε κλίμακα ένα προς ένα και συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται μάλιστα για ένα κανονικό αυτοκίνητο, που μπορεί να οδηγηθεί και δημιουργήθηκε για να μας ανοίξει την όρεξη ενόψει της ταινίας Cars 3, που θα προβάλλεται από το καλοκαίρι στους κινηματογράφους.

Ford F-150

Δεν θα μπορούσε να μη συνιστά είδηση η αναβάθμιση του μόνιμου πρωταθλητή πωλήσεων στις ΗΠΑ επί 35 συναπτά έτη. Και τι αναβάθμιση! Για πρώτη φορά εφοδιάζεται με ντιζελοκινητήρα, με WiFi-Hotspot, συνδεσιμότητα με Android Auto και Apple Carplay. Ένα αυτοκίνητο allaround για τεξανούς γελαδάρηδες και για trendy κατοίκους του Μανχάταν.

Κia Stinger GT

Το πρώτο πισωκίνητο κόμπακτ σεντάν της Kia ρίχνει το γάντι σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά μοντέλα υψηλού γοήτρου. Διαθέτει 4,8 μ. μήκος και εφοδιάζεται με κινητήρες 2,0 και 3,3 λίτρων με 255 και 365 ίππους αντίστοιχα, με την ισχυρότερη έκδοση να συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων και να επιταχύνει από στάση έως 100 χλμ./ώρα σε 5,1’’. Το Kia Stinger GT εξελίχθηκε στην Ευρώπη, όπου αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Lexus LS

Η ναυαρχίδα νέας γενιάς της θυγατέρας πολυτελείας της Toyota έχει μήκος 5,23 μ. και κοιτάζει στα μάτια τις Mercedes S-Class και BMW σειρά 7. Oι Ιάπωνες έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον απόλυτης ησυχίας με κατάλληλες συχνότητες, που παράγει το σύστημα ήχου της Mark Levinson. Εφοδιάζεται με V6 Biturbo κινητήρα 3,5 λίτρων και 415 ίππους ισχύ σε συνδυασμό με αυτόματο σαζμάν 10 σχέσεων! Θα πωλείται από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 σε 90 διαφορετικές χώρες.

Mercedes GLA

Ανανέωση για το μικρομεσαίο SUV της γερμανικής μάρκας, που αποκτά μεταξύ άλλων μία νέα μάσκα. Στο εσωτερικό έχει ανασχεδιασθεί η κεντρική οθόνη και ο πίνακας οργάνων, ενώ προστέθηκε στον στάνταρ εξοπλισμό η κάμερα οπισθοπορείας. Η γκάμα των κινητήρων περιλαμβάνει πλέον και έναν δίλιτρο βενζίνης με 208 ίππους, ενώ οι τιμές του αυτοκινήτου θα ξεκινούν στη Γερμανία από 28.940 ευρώ για την έκδοση GLA 180.

Νissan Vmotion 2.0

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο μας αποκαλύπτει τη σχεδιαστική γλώσσα των μελλοντικών μεσαίων σεντάν της Nissan σε συνδυασμό με την τεχνολογία Εξυπνης Κινητικότητας (Intelligent Mobility), που επιδιώκει τον μηδενισμό των θανατηφόρων ατυχημάτων και των εκπομπών ρύπων. Το Vmotion 2.0 διαθέτει επίσης το σύστημα ProPILOT για πλήρως αυτόνομη οδήγηση σε αστικό και υπεραστικό περιβάλλον.

The post Το Ντιτρόιτ αναγεννιέται από τις στάχτες του appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα