Το μήνυμα της Θράκης στον Ερντογάν και στους «(υπερ)πατριώτες»

Η ψήφος των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης στο τουρκικό δημοψήφισμα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς δεν ακολούθησε τα εκλογικά ίχνη των τούρκων της Ευρώπης. Τουναντίον. Σε αντίθεση με τα ποσοστά υπέρ του «ναι» που καταγράφηκαν σε Γερμανία και Κάτω Χώρες, οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Δυτικής Θράκης που ψήφισαν στο δημοψήφισμα –και παρά τη διαχρονική παραφιλολογία για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην περιοχή– επέλεξαν σε συντριπτικά ποσοστά το «όχι». Είπαν ένα βροντερό «όχι» στον Ταγίπ Ερντογάν δηλαδή. Αυτό ερμηνεύτηκε από πολλούς και ως ένα μήνυμα προς τους έλληνες «υπερπατριώτες».

Χαρακτηριστική η ανάλυση στα «Νέα» της Τρίτης του Αλκη Κούρκουλα, επί χρόνια ανταποκριτή του ΑΠΕ στην Τουρκία. Γράφει λοιπόν ο κ. Κούρκουλας στο σημείωμά του:

«Το μήνυμα της Θράκης στους “(υπερ)πατριώτες”

» Η ψήφος των Τούρκων του εξωτερικού έχει πολύ σημαντικά στοιχεία για την κατανόηση μιας πολύπλοκης συγκυρίας στην Ευρώπη και στην Τουρκία. Εχει και ένα σαφές μήνυμα προς τους δικούς μας “(υπερ)πατριώτες”, που δεν μπορούν να κοιμηθούν με την αγωνία τους για τη Θράκη: Μην ανησυχείτε. Οι Τούρκοι της Θράκης, ή όπως οι υπερπατριώτες θέλουν να μας αναγκάσουν να μιλάμε “η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης”, ψήφισαν εντελώς διαφορετικά από τις κοινότητες των τούρκων μεταναστών στην Ευρώπη. Ενώ στην Ευρώπη ψήφισαν 70% υπέρ του Ναι, στην Ελλάδα ψήφισαν 77% υπέρ του Οχι! Η αϋπνία των υπερπατριωτών ξεκινούσε από την υπόθεση ότι οι Τούρκοι στη Θράκη καθοδηγούνται από την Αγκυρα! Οταν δόθηκε η ευκαιρία είδαμε ότι προκαλούν την Αγκυρα (όπως και οι Τουρκοκύπριοι).

» Στην Ελλάδα η κοινότητα είναι γηγενής και ευθυγραμμίζεται με τη συμπεριφορά όλων των Τούρκων που προέρχονται από τις δυτικές βαλκανικές οθωμανικές επαρχίες. Στην Ευρώπη είναι μετανάστες προερχόμενοι από την Ανατολία και η συμπεριφορά τους ευθυγραμμίζεται με τους συμπατριώτες τους στην Ανατολία, αλλά η πολιτική τους συμπεριφορά ασφαλώς επηρεάζεται από τη γενικευμένη ισλαμοφοβία της Δυτικής Ευρώπης. Ετσι συσπειρώνονται γύρω από όποιον υπόσχεται να τους υπερασπίσει. Στην Ελλάδα, παρά τις ρητορικές πιέσεις που δέχονται και τη διάθεση ορισμένων υπερπατριωτών, απολαμβάνουν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία της ταυτότητάς τους, παρά την απαγόρευση της ίδρυσης τουρκικών συλλόγων. Για αυτό αποδοκιμάζουν μαζικά την αυταρχική και έντονα ισλαμοεθνικιστική πολιτική του Ερντογάν, ενώ στο τουρκικό πολιτικό σύστημα εντάσσονται σαφέστατα στη Δεξιά. Συμμετέχουν της ημετέρας παιδείας»…

Ενδεικτικός των διαφορών που υπήρξαν στην τουρκική ψήφο στις ευρωπαϊκές χώρες είναι ο παρακάτω πίνακας. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Αυστρία, οι τούρκοι πολίτες ψήφισαν μαζικά υπέρ του «ναι». Στον αντίποδα το «όχι» υπερίσχυσε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Αλβανία.

The post Το μήνυμα της Θράκης στον Ερντογάν και στους «(υπερ)πατριώτες» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα