Κάλεσμα Πάγκαλου για συστράτευση υπό τον Κυριάκο – και ο Στουρνάρας;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Θόδωρος Πάγκαλος, ένα από τα ιστορικά -μην το ξεχνάμε- στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μιλάει με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οταν ο τελευταίος είχε πρωτοεκλεγεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τον χαρακτήρισε το αντίστοιχο του Κώστα Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ, ένα είδος αναμορφωτή και εκσυγχρονιστή.

Είναι

όμως η πρώτη φορά που ο Θόδωρος Πάγκαλος καλεί ανοιχτά όλους σε συστράτευση υπό τον αρχηγό της ΝΔ. Σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε Εθνικό Δημοκρατικό Συναγερμό υπό τον κ. Μητσοτάκη.

«Οι καιροί ου μενετοί. Οπως στον εμφύλιο, δεν μπορεί κανείς να κάτσει στο κέντρο και να λυπάται για την ακρότητα και τον φανατισμό όσων συμπλέκονται. Το μέτωπο των αναρχοκομμουνιστών, των φασιστών, των πάσης φύσεως αποβλήτων της δημόσιας ζωής και των κατσαπλιάδων έχει σχηματιστεί. Πρέπει, όσοι έχουν την τόλμη και τη βούληση να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, να δημιουργήσουν τώρα μια νέα εκλογική συμπαράταξη» έγραψε μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος επίσης δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί οξύτατους χαρακτηρισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ.

Στο ίδιο άρθρο του ο κ. Πάγκαλος περιέγραψε μια κατάσταση κατά την οποία η παρούσα κυβέρνηση μάχεται κατά της αστικής δημοκρατίας και ως εκ τούτου πρέπει να ανατραπεί. «Το πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να θυμίσει, σε όσους το είχαν ξεχάσει, ότι αυτοί που κρατάνε τα πραγματικά ηνία της εξουσίας είναι εχθροί της ‘αστικής’ δημοκρατίας, των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Και κάλεσε όλους να τεθούν στην υπηρεσία του κ. Μητσοτάκη ο οποίος κατά τον κ. Πάγκαλο οφείλει να απευθύνει και το σχετικό προσκλητήριο. «Οι προσωπικές μωροφιλοδοξίες ηγετών και ηγετίσκων πρέπει να μετατεθούν για μετά τις εκλογές. Οταν μετά τη νίκη της δημοκρατίας θα μπούμε στην ομαλότητα, τότε οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων ή των διαφόρων τάσεων, που θα έχουν συγκροτήσει τη συμπαράταξη, θα είναι σε θέση να επιλέξουν τον κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. Ως τότε η ηγεσία της κοινής προσπάθειας ανήκει εκ των πραγμάτων στον μόλις εκλεγέντα αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτόν ανήκει η ευθύνη της πρόσκλησης προς όλους, ώστε να ξεκινήσουν οι επαφές σε ανώτατο επίπεδο για τη συγκρότηση αυτού του ‘Εθνικού Δημοκρατικού Συναγερμού’», υπογράμμισε κλείνοντας το άρθρο του.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Για το αναιμικό δημοσκοπικά ΠΑΣΟΚ το οποίο υπηρέτησε και καθόρισε (στα καλά του και στα κακά του) ο κ. Πάγκαλος, όχι και πολλά. Αλλωστε ο ίδιος συχνά στις ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις τονίζει ότι το κόμμα που κυβέρνησε τον τόπο για πάνω από 20 χρόνια έχει κλείσει τον κύκλο του, «δεν υπάρχει πια», συνηθίζει να λέει. Και άλλωστε ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος, στα 78 του πια, δεν μπορεί να διεκδικεί κάποιο ρόλο άλλον από ενός ερμηνευτή των καιρών μας.

Ή μήπως όχι; Ο κ. Πάγκαλος μπορεί να είναι μια απρόβλεπτη φωνή του ραδιοφώνου – και της αρθρογραφίας -, αλλά διατηρεί έναν κάποιο ρόλο στο παρασκήνιο. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, συμμετείχε στο περίφημο δείπνο της Κεντροαριστεράς (με Κ. Σημίτη, Αννα Διαμαντοπούλου, Τάσο Γιαννίτση, Γιώργο Φλωρίδη κ.ά) και είχε απευθήνει το κάλεσμα προς τον Γιάννη Στουρνάρα: «Πρέπει να αποφασίσεις. Θες να γίνεις Πρωθυπουργός ή να μείνεις υπάλληλος;». Τότε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δεν πείστηκε για το αξιόλογο της πρότασης να ηγηθεί μιας απόπειρας στον χώρο του Κέντρου.

Και τώρα, το κάλεσμα προς και για τον κ. Μητσοτάκη έρχεται από τον ίδιο άνθρωπο…

The post Κάλεσμα Πάγκαλου για συστράτευση υπό τον Κυριάκο – και ο Στουρνάρας; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα