Το Eurogroup αποφασίζει για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η έγκριση της επόμενης δόσης των δανείων θα είναι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης στο Eurogroup που θα γίνει σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Από την βελγική πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επικρατεί αισιοδοξία ότι το συμβούλιο των υπουργών θα ανάψει το πράσινο φως.

Η συνεδρίαση θα είναι η πρεμιέρα του νέου προέδρου του Eurogroup, του πορτογάλου υπουργού

Οικονομικών Μάριο Σεντένο, ο οποίος διαδέχτηκε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την περασμένη Παρασκευή το EuroWorking Group διαπίστωσε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα που είχαν συμφωνηθεί έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση και κατέληξε στην επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Αν το Eurogroup εγκρίνει με τη σειρά του την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά θα εγκριθεί η εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η πρώτη υποδόση αναμένεται να αποδεσμευτεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων ανέρχεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εκταμιευθεί σε πάνω από μία υποδόσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα ταμειακό απόθεμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Στην ανταπόκρισή του το ΑΠΕ προσθέτει ότι στο Eurogroup είναι πιθανό να γίνει μια πρώτη συζήτηση για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα με το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με ορίζοντα τη λήψη πολιτικών αποφάσεων τον Ιούνιο.

The post Το Eurogroup αποφασίζει για το κλείσιμο της αξιολόγησης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα