Τι ξέρουμε και τι αγνοούμε για το μακελειό στο Βερολίνο

Χωρίς ουσιαστικά ευρήματα για την ταυτότητα του δράστη, που παραμένει ελεύθερος και δυνητικά επικίνδυνος, είναι οι γερμανικές αρχές μετά την επίθεση της Δευτέρας στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι. Την ίδια ώρα η καταγωγή του και το αν ήλθε στη χώρα πρόσφατα είναι ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα, πέρα από την διάσταση της ασφάλειας της χώρας.

Δεν υπάρχει, πάντως, κάποια αμφιβολία ότι ήταν τρομοκρατική επίθεση μετά και την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος.

Διστακτικότερα στην αρχή και πιο ανοιχτά αργότερα, ακόμα και από τα χείλη της

καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, η ενέργεια τοποθετήθηκε στο χώρο της τρομοκρατίας και θα έχει «την τιμωρία που προβλέπει ο νόμος», όπως είπε.

Το Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη το βράδυ της Τρίτης μίλησε για «μαχητή» του που επιτέθηκε «σε κράτος της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS».

Ωστόσο ο δράστης, που σκότωσε 12 ανθρώπους στην αγορά και τον οδηγό του φορτηγού το οποίο έκλεψε λίγο πριν από την επίθεση, είναι άφαντος. Μόνο έξι νεκροί (όλοι Γερμανοί) έχουν ταυτοποιηθεί για την ώρα, ενώ από τους 48 τραυματίες οι 18 είναι σοβαρά.

Χθες, Τρίτη, ένας Πακιστανός 23 ετών που είχε συλληφθεί με την υποψία ότι ήταν ο οδηγός της νταλίκας αφέθηκε ελεύθερος, όπως υπενθυμίζει ο Monde. Το Spiegel στη δικτυακή του έκδοση προσθέτει ότι ένα στοιχείο που συνηγορούσε στο ότι ο συλληφθείς δεν ήταν ο δράστης της επίθεσης είναι ότι η αστυνομία δεν εντόπισε στο σώμα του κατάλοιπα πυρίτιδας, όπως συμβαίνει συνήθως σε όσους πυροβολούν, οπότε δεν φαίνεται να ήταν αυτός που πυροβόλησε θανάσιμα τον άτυχο οδηγό της πολωνικής νταλίκας. Επίσης πολλοί αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης έδωσαν αντικρουόμενες περιγραφές για τον δράστη που διέφυγε από το φορτηγό.

Για την ώρα δεν ξέρουμε ούτε αν ο δράστης είχε συνεργούς ή όχι, παραδέχτηκε ο Πέτερ Φρανκ, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση.

Αυτά τα στοιχεία περιγράφουν μια κατάσταση στην οποία οι Αρχές βρίσκονται στο σκοτάδι και φοβούνται τα χειρότερα.

Η ταυτότητα του δράστη έχει, σε κάθε περίπτωση, ρίξει μια βαριά σκιά. Αν αποδειχτεί ότι είναι πρόσφυγας ή μετανάστης –ενδεχομένως μέσα στις εκατοντάδες χιλιάδες όσων υποδέχτηκε η χώρα– η πολιτική των ανοιχτών θυρών που εγκαινίασε και υπερασπίστηκε η Μέρκελ θα δεχτεί πλήγμα. Η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία σχεδόν περιμένει την καγκελάριο στη γωνία για να της επιτεθεί για αυτήν την πολιτική, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Με τον δράστη ελεύθερο, πιθανόν οπλισμένο και ύποπτο για την τέλεση νέων ενεργειών όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η αστυνομία του Βερολίνου προειδοποιεί μέσω Twitter τον πληθυσμό ότι «για την ασφάλειά σας, μην αναλάβετε πρωτοβουλίες σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι ύποπτο. Αυτό είναι δική μας δουλειά». Εγκαθίσταται και εκεί, λοιπόν, μια περίοδος φόβου και τρόμου.

The post Τι ξέρουμε και τι αγνοούμε για το μακελειό στο Βερολίνο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα