Η 25χρονη πίσω από τη διαρροή για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ

12:55 7/6/2017 - Πηγή: Protagon

Τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν ρώσους χάκερ με τις κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, φέρονται να αποκαλύφθηκαν από μία 25χρονη Αμερικανίδα, εξωτερική συνεργάτιδα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). Συνελήφθη -με την κατηγορία της παραβίασης του Νόμου περί Κατασκοπείας- στις 3 Ιουνίου

από το FBI, καθώς επέστρεφε στο σπίτι της στην Τζόρτζια, από μία σύντομη εκδρομή στη Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής.

Κατηγορείται ότι εκτύπωσε και διέρρευσε στην αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Intercept απόρρητο έγγραφο της NSA το οποίο φέρει ημερομηνία 5 Μαΐου και αποκαλύπτει ότι ρώσοι χάκερ πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση σε τουλάχιστον μία εταιρεία – πάροχο λογισμικού στις εκλογές των ΗΠΑ. Αν κριθεί ένοχη, αντιμετωπίζει έως και δέκα χρόνια φυλάκισης.

Η 25χρονη Ριάλιτι Γουίνερ συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης του αμερικανικού Νόμου περί Κατασκοπείας (Twitter)

Τη λένε Ριάλιτι Γουίνερ (Reality Winner). Η ζωή της είναι όσο εκκεντρικό και αντιφατικό ακούγεται το ονοματεπώνυμό της. Είναι βίγκαν, καθηγήτρια γιόγκα, λατρεύει το τένις, σηκώνει βάρη, είναι παθιασμένη ακτιβίστρια για το περιβάλλον, φιλόζωη, αεροπόρος, γλωσσική αναλύτρια και κρυπτογράφος. Είναι το πρόσωπο που κατέχει ένα δίπλωμα 200 ωρών εκπαίδευσης γιόγκα και ταυτόχρονα μία τιμητική διάκριση για την υπηρεσία της ως κρυπτογράφος στον αμερικανικό στρατό, στο πόστο που κατείχε στο Μέριλαντ.

Οταν αποφοίτησε από το λύκειο στο Κίνγκσβιλ, μία μικρή πόλη του Τέξας, απέρριψε την ευκαιρία να σπουδάσει με υποτροφία και αποφάσισε να καταταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία. Οι λόγοι ήταν… ειρηνικοί. Ηθελε να βοηθήσει τους ανθρώπους του Αφγανιστάν, αυτούς που εγκλωβίστηκαν σε έναν πόλεμο που διεξήγαγε η ίδια η χώρα της.

Παθιάστηκε με τη δουλειά της, έμαθε άπταιστα Φαρσί, την περσική γλώσσα που χρησιμοποιείται στο Ιράν, Νταρί, μία από τις δύο επίσημες γλώσσες του Αφγανιστάν και Πάστο, την ινδοϊρανική γλώσσα που χρησιμοποιείται από τους Παστούν στο Αφγανιστάν και το βορειοδυτικό Πακιστάν, ενώ απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με τα κοντινά της πρόσωπα, θεωρούσε πως ό,τι έκανε συνέβαλε στην αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής βίας. Είχε εμμονή με τον αγώνα κατά του ISIS και επέμεινε διαρκώς ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο αφήνουν να εννοηθεί τα μίντια.

Ηταν επίσης παθιασμένη κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Πριν καλά καλά ορκιστεί πρόεδρος, η ίδια είχε απαυδήσει. Τον Δεκέμβριο εγκατέλειψε τη θέση της στο Μέριλαντ. Την επηρέασε σε σχεδόν προσωπικό βαθμό η απόφαση το αμερικανού προέδρου να δώσει το «πράσινο» φως για τους αμφιλεγόμενους αγωγούς πετρελαίου Keystone XL και Dakota Access. «Εχω τρελαθεί. Λέει ψέματα, λέει ψέματα απροκάλυπτα», είχε γράψει η ίδια στις 9 Φεβρουαρίου στο Facebook, στον λογαριασμό της ο οποίος έχει πλέον διαγραφεί. Τέσσερις ημέρες μετά, έπιασε δουλειά ως εξωτερική συνεργάτιδα της NSA, στην εταιρεία Pluribus International Corporation.

Σύμφωνα με την εκδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης, που ενέκρινε τη σύλληψή της Γουίνερ, η 25χρονη αναλύτρια εκμεταλλεύτηκε αυτή τη θέση εργασίας, στην Ογκούστα της Τζόρτζια, με σκοπό να αποσπάσει και να διαρρεύσει απόρρητα έγγραφα σχετικά με τη δραστηριότητα της Ρωσίας και την πιθανή εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές, προς συμφέρον του Τραμπ.

Η Ριάλιτι στην αμερικανική εξοχή, σε φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει η ίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Reality Winner/Social Media via REUTERS)

Σύμφωνα, επίσης, με την αμερικανική κυβέρνηση, η Γουίνερ παραδέχθηκε ότι διέρρευσε το έγγραφο στο Intercept κατά τη διάρκεια συζήτησης με το FBI, στις 3 Ιουνίου. Ωστόσο, οι δικηγόροι της κατηγορούμενης επιμένουν ότι οποιαδήποτε πληροφορία απορρέει από την κυβέρνηση, δεν μπορεί να συνιστά παραδοχή ενοχής.

«Εκτός γραφείου εργάζεται ως καθηγήτρια γιόγκα. Είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος», είπε ο συνήγορός της, Τίτους Νίκολς.

Είναι ο άνθρωπος που τηλεφώνησε στη μητέρα της για να την ενημερώσει για τη σύλληψή της και το μοναδικό πράγμα που της ζήτησε ήταν να ταξιδέψει από το Τέξας μέχρι την Τζόρτζια για να ταΐσει τη Μίνα, μία μαύρη γάτα που υιοθέτησε από καταφύγιο ζώων τον Μάρτιο το 2015, και τον Ντομ ένα σκυλάκι που συμμετείχε σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Εξω από το γραφείο του αμερικανού Γερουσιαστή, Ντέιβιντ Περντιού, σε φωτογραφία που είχε αναρτήσει η ίδια στον λογαριασμό της στο Instagram (Reality Winner/Social Media via REUTERS ATTENTION EDITORS)

«Εχω σοκαριστεί, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έκανε κάτι τέτοιο», σχολίασε η μητέρα της, μιλώντας στον Guardian, στο πλευρό του συζύγου της και πατριού της Γουίνερ, έξω από το σπίτι της στην Τζόρτζια. «Εχει δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν είναι φαν του Τραμπ, αλλά δεν είναι ο τύπος που θα κατέβει σε πορείες».

Είναι ο τύπος που κάποτε αφιέρωσε αρκετό χρόνο στη διάσωση μίας μέλισσας έξω από το σπίτι της και που έστελνε τακτικά κουτιά με δώρα και προμήθειες σε παιδιά του Αφγανιστάν. Είναι η αμερικανίδα πολίτης που ακολουθούσε διαδικτυακά την καμπάνια της Πράσινης Τζιλ Στάιν αλλά παράλληλα γοητευόταν και από τις προτάσεις του Ρον Πολ, πρώην υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Είναι μία νέα εκδοχή του Σνόουντεν; Αν ναι, τα κίνητρά της είναι σίγουρα διαφορετικά, γιατί το ίδιο το πολιτικό κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό από τότε που αποκάλυψε τις μαζικές παρακολουθήσεις της NSA ο Εντουαρντ Σνόουντεν, τον Ιούνιο του 2013.

Πάντως ο ίδιος έσπευσε να στείλει το μήνυμά του για την υπόθεση της 25χρονης αναλύτριας. «Η Γουίνερ κατηγορείται για το ότι λειτούργησε ως δημοσιογραφική πηγή για ένα κορυφαίο ειδησεογραφικό σάιτ σχετικά με ένα ζήτημα που αφορά άμεσα το δημόσιο συμφέρον», σχολίασε σε δήλωσή του. Ο ίδιος ζει πλέον στη Μόσχα για να αποφύγει τη σύλληψή του από τις αμερικανικές Αρχές…

The post Η 25χρονη πίσω από τη διαρροή για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα