Τελικά το γέτι των Ιμαλαΐων είναι απλώς μια… αρκούδα;

Αλλος ένας θρύλος για μυθικά όντα που κυκλοφορούν σε έρημες εκτάσεις και τρομοκρατούν φαίνεται να μην είναι τίποτα άλλο από ένα παραμύθι.

Το γέτι, το ανθρωπόμορφο, μαλλιαρό τέρας που λέγεται ότι ζει στα χιονισμένα βουνά της Κεντρικής Ασίας και στα Ιμαλάια, από ό,τι φαίνεται δεν είναι τίποτα άλλο από τις αρκούδες που ζουν στην περιοχή.

Αμερικανοί επιστήμονες έκαναν την πιο λεπτομερή ως σήμερα έρευνα στα ίχνη του γέτι που υπάρχουν σε μουσεία ή ιδιωτικές συλλογές. Ερεύνησαν δείγματα από δόντια, οστά ακόμα και

περιττώματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανήκουν σε μαύρες ασιατικές αρκούδες ή καφέ αρκούδες του Θιβέτ. Τα πορίσματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of The Royal Society B.

Η Σαρλότ Λίντκβιστ από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στις ΗΠΑ εξηγεί στον Telegraph ότι το βιολογικό υπόβαθρο των θρύλων για το γέτι εντοπίζεται στις αρκούδες που ζουν στην περιοχή. Η γενετική ανάλυση του υλικού αναμένει η ίδια να ρίξει φως και σε άλλα παρόμοια μυστήρια.

Ενα κομμάτι δήθεν από δέρμα χεριού του γέτι και ένα κομμάτι μηριαίου οστού τελικά αποδείχτηκαν ότι προέρχονται από μια μαύρη και μια καφέ αρκούδα αντίστοιχα. Το DNA από δύο δείγματα με τρίχες που βρέθηκαν στην Ινδία και το Μπουτάν ταυτίζεται και αυτό με το γενετικό υλικό της αρκούδας.

Στο παρελθόν γενετικές έρευνες σε δείγματα του τριχώματος του γέτι είχαν δείξει ότι μπορεί να έχει μακρινή συγγένεια με τις πολικές αρκούδες. Είναι πιθανό ένα υβρίδιο πολικής αρκούδας και ασιατικής καφέ αρκούδας να εξακολουθεί να ζει στα Ιμαλάια.

Δείγμα οστού που τελικά αποδείχτηκε ότι ανήκε σε αρκούδα και όχι σε κάποιο μυστηριώδες τέρας (University of Buffalo)

Το γέτι εμφανίζεται στους θρύλους των κατοίκων του Νεπάλ και του Θιβέτ. Κατά καιρούς έχουν βρεθεί τεράστιες πατημασιές στο χιόνι, τρίχες αλλά και μεγάλα κόκαλα που λέγεται ότι ανήκουν σε έναν γίγαντα των ορέων.

Η ακαταμάχητη δύναμη του θρύλου φαίνεται ότι σαγήνευσε ακόμα και τους Ναζί, γράφει ο Telegraph, που λέγεται ότι οργάνωσαν μυστική αποστολή τη δεκαετία του ’30 για να ανακαλύψουν τα ίχνη του γέτι.

Θρύλοι για έναν παρόμοιο πλάσμα υπάρχουν και στην Αμερική, όπου και εκεί λέγεται ότι ζει ο Μεγαλοπόδαρος, ένα πλάσμα σαν αρκούδα που περπατά στα δύο πόδια – και έχει καταγραφεί σε ένα αμφίβολης αυθεντικότητας βίντεο από τη δεκαετία του ’60.

Ενα τέτοιο πλάσμα καταγράφεται και στη Σκωτία, εκεί όμως ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο φαίνεται να ευθύνεται για τις «εμφανίσεις».

The post Τελικά το γέτι των Ιμαλαΐων είναι απλώς μια… αρκούδα; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα