Τελευταίος ρόλος για τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις

Η είδηση ότι ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, ο μοναδικός σταρ που έχει κερδίσει τρία Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού, αποχωρεί από το σινεμά ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο με μια λιτή δήλωση της εκπροσώπου του, Λέσλι Νταρτ, η οποία ευχαρίστησε εκ μέρους του τους συνεργάτες του δηλώνοντας απλά ότι πρόκειται για μια «ιδιωτική» απόφαση.

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό W, με την ευκαιρία της πρεμιέρας της τελευταίας του ταινίας, ο μεγάλος ηθοποιός επιβεβαίωσε την πρόθεσή του

να αποχωρήσει για πάντα από τα κινηματογραφικά πλατό ραγίζοντας έτσι τις καρδιές των θαυμαστών του.

Διάσημος για τις αυστηρές μεθόδους του, ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις καταφέρνει να μαγνητίζει και να καθηλώνει τους θεατές, πράγμα που εν μέρει οφείλεται στην ασύγκριτη ικανότητά του να αποδίδει τους χαρακτήρες του στην παραμικρή τους λεπτομέρεια.

O Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στο ρόλο του couturier Ρέινολντς Γούντκοκ, εμπνευσμένου από τη ζωή του Μπαλενσιάγκα

Και τώρα θα τον δούμε για τελευταία φορά σε ένα νέο ρόλο. Στο «Phantom Thread» του Πολ Τόμας Αντερσον που έκανε το ντεμπούτο του στις 25 Δεκεμβρίου (στις ελληνικές αίθουσες θα βγει τον Φεβρουάριο), ο Ντέι-Λιούις υποδύεται τον Ρέινολντς Γούντκοκ, έναν φανταστικό σχεδιαστή μόδας της δεκαετίας του 1950 στην Αγγλία.

Ο χαρακτήρας του Γούντκοκ βασίζεται στον πραγματικό Ισπανό couturier Κριστομπάλ Μπαλενσιάγκα, που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης μόδας χάρη στις «αρχιτεκτονικές» σιλουέτες που έχτιζε και τα ανατρεπτικά υφάσματα που χρησιμοποιούσε. Και δεν αποκλείεται να του φέρει ακόμη ένα, το τέταρτο, Οσκαρ.

Πριν από δύο χρόνια και ενώ προετοιμαζόταν για το ρόλο του Γούντκοκ, ο Ντέι-Λιουις δεν μπορούσε να προβλέψει ότι αυτός θα ήταν ο τελευταίος που θα έπαιζε. Ούτε φανταζόταν ότι το «Phantom Thread» θα του προκαλούσε τόσο μεγάλη κατάθλιψη που θα τον οδηγούσε να ανακοινώσει δημοσίως την αποχώρησή του από την ηθοποιία.

«Πριν κάνουμε την ταινία, δεν ήξερα ότι θα σταματούσα να παίζω. Ξέρω ότι με τον Πολ γελάσαμε πολύ πριν κάνουμε την ταινία. Και μετά σταματήσαμε να γελάμε γιατί ήμασταν και οι δύο φορτισμένοι από μια αίσθηση θλίψης. Μας εξέπληξε. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είχαμε γεννήσει. Ηταν δύσκολο να ζεις μαζί του. Και ακόμη είναι», ομολογεί ο 60χρονος ηθοποιός.

Αντίθετα, όπως κάθε φορά που έπαιρνε μέρος στα γυρίσματα μιας νέας ταινίας, ήταν πρόθυμος να απορροφηθεί από μια άλλη (κινηματογραφική) οντότητα. Παρακολούθησε βίντεο από επιδείξεις μόδας της δεκαετίας του 1940 και του 1950, ζήτησε τις συμβουλές του επιμελητή εκθέσεων μόδας στο «Victoria and Albert Museum» του Λονδίνου και έμαθε να σχεδιάζει, να κόβει και να ράβει σαν σχεδιαστής μόδας.

O Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και η Βίκι Κριπς σε μια σκηνή της ταινίας

Για σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο, υπήρξε μαθητευόμενος του Μαρκ Χάπελ, ενδυματολόγου του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης (New York City Ballet), βοηθώντας ακόμη και στην κατασκευή των περίφημων κοστουμιών του Μαρκ Σαγκάλ για μια παραγωγή του έργου «Το Πουλί της Φωτιάς».

Τέλος, πριν σταθεί μπροστά στις κάμερες ως Ρέινολντς Γούντκοκ, ο Ντέι-Λιούις δημιούργησε από το μηδέν το πατρόν για ένα φόρεμα του Μπαλενσιάγκα, χρησιμοποιώντας ως μοντέλο τη γυναίκα του, ηθοποιό και ζωγράφο Ρεμπέκα Μίλερ (κόρη του θεατρικού συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ).

Παρόλα αυτά στο «Phantom Thread» εκτός από το σκιτσάρισμα ο Ντέι-Λιούις δεν χρησιμοποιεί και πολλά από τα πράγματα που έχει μάθει τελευταία. Η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων είναι απλά μέρος του τρόπου με τον οποίο μαθαίνει τους χαρακτήρες του.

Για το ρόλο του στην ταινία «Ο Τελευταίος των Μοϊκανών», για παράδειγμα, έκανε ειδική πολεμική εκπαίδευση με ένα συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού ενώ επίσης έζησε ένα διάστημα στα δάση της Βόρειας Καρολίνας υιοθετώντας τις καθημερινές συνήθειες των ιθαγενών, έμαθε να φτιάχνει κανό, να ακολουθεί ίχνη και να γδέρνει ζώα.

Και όταν προετοιμαζόταν για την «Αβάστακτη Ελαφρότητα του Είναι» που ήταν βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τσέχου συγγραφέα Μίλαν Κούντερα, έμαθε να μιλάει Τσεχικά, παρόλο ότι δεν του χρειαζόταν αφού η ταινία ήταν στα Αγγλικά.

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και ο σκηνοθέτης του «Phantom Thread», Πολ Τόμας Αντερσον σε εκδήλωση για την προώθηση της ταινίας

Στο «Phantom Thread», ο χαρακτήρας του Γούντκοκ χρησιμεύει κυρίως ως μέσο για να εκφράσει πόσο αμείλικτος και απαιτητικός είναι ο ρόλος του σχεδιαστή υψηλής μόδας. Στον πυρήνα της ταινίας βρίσκεται η σχέση του με την Αλμα, μοντέλο και έρωτάς του, που υποδύεται η Βίκι Κριπς. Τα ρούχα είναι απλά ένας τρόπος για ασκεί έλεγχο τόσο πάνω της όσο και στους άλλους γύρω του. Σε κάποιο σημείο, η Αλμα απολογείται επειδή δεν έχει μεγαλύτερο στήθος, και εκείνος απαντά ότι είναι δική του δουλειά να της το φτιάξει. Δεν το λέει με σκληρό τρόπο, αλλά υπονοεί ότι ακόμη και το σχήμα του σώματός της είναι δική του δουλειά.

«Οι σχεδιαστές ενδυμάτων έχουν, γενικά, τη φήμη ότι είναι ελεγκτικοί, ακριβείς, απαιτητικοί», δήλωσε πρόσφατα στους New York Times ο σκηνοθέτης της ταινίας Πολ Τόμας Αντερσον, «Αυτά τα στοιχεία ήταν πολύ, πολύ χρήσιμα για τον χαρακτήρα μας».

Ο Άντερσον σχεδίασε την ιδέα για «Phantom Thread» ενώ ήταν άρρωστος, κατάκοιτος, και απόλυτα εξαρτημένος από την σύντροφό του, ηθοποιό Μάγια Ρούντολφ. Και το σενάριο, το οποίο στο επίκεντρό του έχει την ψυχολογική δυναμική αναμεμειγμένη προφανώς με τον κόσμο της μόδας, προέκυψε αφού διάβασε μια βιογραφία του Μπαλενσιάγκα.

The post Τελευταίος ρόλος για τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα