Τελευταίο 24ωρο (και ξενύχτι) στις Βρυξέλλες

Στην ιστορία των μνημονίων, η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι κομβική. Οχι ότι δεν υπήρξαν κι άλλες τέτοιες, αλλά και αυτή είναι κρίσιμη. Καθοριστική. Εάν κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ελληνική κυβέρνηση και δανειστές καταλήξουν σε ένα προσύμφωνο στα μεγάλα ανοιχτά θέματα (εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικά), οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα επιστρέψουν την προσεχή εβδομάδα στην Αθήνα για να κλείσουν σε τεχνικό επίπεδο

(SLA) τη συμφωνία, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολιτική επικύρωσή της ενδεχομένως στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Εάν η κυβέρνηση δεν συμβιβαστεί, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις…

Η «Καθημερινή» επικαλείται πληροφορίες που θέλουν την ελληνική πλευρά να πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης «ένα άνοιγμα» στο θέμα των συντάξεων, κάτι που τροφοδότησε προσδοκίες ότι θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μια άλλη πληροφορία από ελληνικές πηγές, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκανε μια υποχώρηση, αποδεχόμενη σταδιακή κατάργηση των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις σε τρία χρόνια, αντί για πέντε που ήθελε αρχικώς, αρχής γενομένης από το 2020. Πάντως, η θέση του ΔΝΤ ήταν να εφαρμοστούν μεν από το 2020 οι περικοπές, αλλά άμεσα και όχι σταδιακά.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι χωρίς προοπτική συμφωνίας δεν πρόκειται να επανέλθει για διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Παράλληλα η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις φέρεται να έχουν συνυπογράψει ένα «σύμφωνο εμπιστευτικότητας» ώστε τυχόν διαρροές να μη δυναμιτίσουν τις συζητήσεις.

Και «Τα Νέα» επιβεβαιώνουν πάντως ότι στο θέμα των συντάξεων έγιναν κάποια βήματα σύγκλισης. Και υπενθυμίζουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν φύγει από την Αθήνα απαιτώντας μια κι έξω περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2020.

Η κυβέρνηση αρχικά επεδίωξε οι περικοπές να εφαρμοστούν σε ορίζοντα πενταετίας προκειμένου να απορροφηθούν (στο μέτρο του δυνατού) τόσο οι πολιτικές όσο και οι κοινωνικές αντιδράσεις. Το αίτημά της αυτό προσέκρουσε στον τοίχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εργασίας την ίδια ώρα στην Αθήνα ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκλιση και στα εργασιακά χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Το πακέτο των εργασιακών είναι ενδεχομένως το πιο δύσκολα πολιτικά διαχειρίσιμο από μία αριστερή κυβέρνηση.

Το Ταμείο όλο το προηγούμενο διάστημα επέμενε σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή ανακοίνωση από την πλευρά των εργοδοτών απορρίπτοντας τις ελληνικές προτάσεις για μια διοικητική διαδικασία εγκρίσεων.

Ζητούσε παράλληλα επαναφορά του λοκάουτ, του δικαιώματος των εργοδοτών να προχωρούν σε ανταπεργία, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με ουσιαστικά εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών ενώ δεν έμπαινε καν στη συζήτηση επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ζητούσε η κυβέρνηση.

Μεγάλα προβλήματα συγκεντρώνονται και γύρω από τα ενεργειακά όπου η πώληση μονάδων της ΔΕΗ φέρεται να αποτελεί κυρίως ευρωπαϊκό αίτημα και δευτερευόντως ζήτημα αιχμής από το ΔΝΤ.

Χθες στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να διαπραγματευτεί για τα ενεργειακά και το θέμα της ΔΕΗ.

Στα φορολογικά η μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.900 ευρώ θεωρείται κλεισμένη υπόθεση εδώ και εβδομάδες. Το μοναδικό ανοιχτό παζάρι εντοπίζεται στα αντίμετρα.

Οι συζητήσεις, αναμένεται να τραβήξουν ως αργά τη νύχτα. Τα εισιτήρια επιστροφής του ελληνικού κουαρτέτου (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Εφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Σταθάκης) έχουν εκδοθεί για αύριο Παρασκευή.

Αν στις αποσκευές τους μεταφέρουν ένα πρόπλασμα συμφωνίας (όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες αποτελεί κύρια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης) ή μια επικίνδυνη παράταση της αβεβαιότητας θα φανεί.

Τα κλειδιά των εξελίξεων φέρεται να κρατά το ΔΝΤ και έως χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί αν στις σημερινές συζητήσεις θα μετάσχει ο Πολ Τόμσεν ή η συζήτηση θα συνεχιστεί με την Ντέλια Βελκουλέσκου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ζήτημα δεν είναι ο εκπρόσωπος αλλά η γραμμή του Ταμείου.

The post Τελευταίο 24ωρο (και ξενύχτι) στις Βρυξέλλες appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα