Τα λαμπερά φορέματα του ήλιου

«Το φόρεμα της Τζάκι, το είχα φτιάξει από ύφασμα για κουρτίνες κουζίνας. Όταν το είδε αποφάσισε πως θα ήταν πρωτότυπο να φωτογραφηθεί μ΄αυτό. Από τότε, όλες μου ζητούσαν τέτοια φορέματα. Ετσι αποφάσισα να μπω στον κόσμο της μόδας».

Τα πιο πάνω λόγια ανήκουν στην κυρία Λίλι Πούλιτζερ, γεννηθείσα το 1931 και συμμαθήτρια της Τζάκι (της γνωστής). Η κυρία αυτή ήταν πλούσια, αμερικανίδα και γνήσια κοσμική.

Από χόμπι και για πλάκα, σχεδίαζε και έραβε εμπριμέ φορεματάκια, απλά και καλοκαιρινά. Για πλάκα και επειδή ήταν πολύχρωμα και χαρούμενα, αυτά τα φορεματάκια τα φορούσαν οι φίλες της,

της υψηλής κοινωνίας, όπως η Τζάκι. Αυτές φωτογραφίζονταν στις κοσμικές στήλες, τα περιοδικά δημοσίευσαν τις πολύχρωμες φωτογραφίες, οι ανανγώστριες ζήλευαν τα φορεματάκια κι έτσι η Λίλι Πούλιτζερ άνοιξε μαγαζί. Με το όνομά της: «Lilly Pulitzer».

Η Τζάκι με το sundress από ύφασμα κουρτίνας, που της έραψε η συμμαθήτριά της, Λίλι Πούλιτζερ

Σε αυτή την κυρία, τη δεκαετία του 1960, καταχωρίζεται στα λεξικά μόδας η δημιουργία του πρώτου sundress – του φορέματος που πλέον όλες οι γυναίκες στον πλανήτη φοράμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Λίλι Πούλιτζερ δεξιά. Αριστερά ένα από τα σχέδιά της, που την καθιέρωσαν στην υψηλή κοινωνία για τα πολύχρωμα, βαμβακερά φορέματά της

Αυτό το φόρεμα συνήθως είναι εμπριμέ, μπορεί όμως να είναι και μονόχρωμο. Είναι κατασκευασμένο από ελαφρύ, συνήθως βαμβακερό ύφασμα – στην Ελλάδα το λέμε και «τσίτι».

Είναι ανάλαφρο και χαρούμενο, είναι άνετο και ευκολοφόρετο όταν η ζέστη είναι πολλή, ταιριάζει στην πόλη αλλά και στην παραλία αναλόγως το σχέδιο και αν συνδυαστεί με τα κατάλληλα αξεσουάρ μπορεί άνετα να γίνει και… moon dress ήτοι να φορεθεί και το βράδυ.

Μια σημερινή εκδοχή του «φορέματος του ήλιου» κατάλληλη και για βόλτες κάτω από το φεγγάρι στις διακοπές (Vogue / Facebook)

Το φόρεμα του ήλιου είναι το φόρεμα του καλοκαιριού. Ωστόσο πέρα από την ιστορία επιτυχίας της Λίλι Πούτλιτζερ, το εν λόγω φόρεμα, συνδέεται και με μία ιστορία αποτυχίας.

Αυτή έχει ως πρωταγωνίστρια την αμερικανίδα ηθοποιό Σκάρλετ Τζοχάνσον. «Πριν από μερικά καλοκαίρια με κάλεσαν σε ένα φιλικό πάρτι στο Χόλιγουντ. Αποφάσισα να φορέσω ένα sundress διότι το πάρτι θα γινόταν σε κήπο και ήταν καλοκαίρι και ήμουν σε διακοπές. Πηγαίνω και τι να δω! Επίσημο ένδυμα, παντού, άντρες, γυναίκες, κι εγώ φορούσα ένα πολύχρωμο βαμβακερό φορεματάκι.

Καλοκαιρινά φορέματα-ζιπ κιλότ από βαμβακερό εμπριμέ που θυμίζει σχέδια μπατίκ (Vogue / Facebook)

»Μου κόπηκαν τα πόδια. Δανείστηκα ένα κόκκινο κραγιόν κι έβαψα τα χείλη μου, για να μην φαίνομαι τόσο πρόχειρη. Από τότε μου έγινε μάθημα: αν δεν ξέρω πώς πρέπει να ντυθώ σε ένα κάλεσμα, ντύνομαι επίσημα». Αυτή ήταν η εμπειρία της Τζοχάνσον.

Όμως εδώ δεν είναι Χόλιγουντ και εδώ το καλοκαίρι είναι καλοκαίρι. Και έχει το δικό του φόρεμα.

The post Τα λαμπερά φορέματα του ήλιου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα