Τα 104 καλύτερα ελληνικά εστιατόρια

Λίγο πριν εκπνεύσει ο φετινός Δεκέμβριος ανακοινώθηκαν τα ελληνικά FnL Best Restaurant Awards 2016 byVolvo τα οποία διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά. Γιατί όμως χρειάζεται ένας ακόμη οδηγός και κατά πόσο επωφελείται το κοινό; Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ο χ σεφ είναι καλύτερος από τον ψ και ότι το α εστιατόριο αξίζει περισσότερο από το β; Υπάρχει κάτι τέτοιο και αν ναι με τι κριτήρια; Εδώ και χρόνια ξέρουμε τους Χρυσούς Σκούφους του «Αθηνοράματος», να θυμίσουμε ότι το «Αθηνόραμα» καθιέρωσε τον θεσμό το 1994 όταν βραβεύτηκαν τα «Δέκα Καλύτερα

Εστιατόρια της Αθήνας» εφαρμόζοντας αυστηρά διεθνή κριτήρια αξιολόγησης εστιατορίων, στα πρότυπα των γνωστότερων ευρωπαϊκών resto-guides, όπως ο Michelin και ο Gault Millau.

Η απάντηση στις ερωτήσεις έχει δοθεί προ καιρού. «Ολα αυτά τα πράγματα δεν θα υπήρχαν αν δεν υπήρχε η ανάγκη του κοινού» έχει πει ο Πάνος Δεληγιάννης του διαδικτυακού τόπου FnL Guide ο οποίος μαζί με μια επιτροπή ειδικών γαστροκριτικών από διάφορα μέσα και με μεγάλο χορηγό τη Volvo έχει οργανώσει τα fnl best restaurant awards 2016.

Το έμβλημα των βραβείων FNL Guide και στο βάθος ο χορηγός, η Volvo

Να συμπληρώσουμε ότι οι άνθρωποι που μοχθούν μέρα νύχτα στις κουζίνες των εστιατορίων, σχεδόν αποκλεισμένοι εκεί μέσα παλεύοντας με τις φωτιές, περιμένουν με αγωνία μια βράβευση και ένα καλό λόγο. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι εφήμερο και άυλο, δημιουργεί απλά αναμνήσεις. Οι βραβεύσεις είναι ό,τι μένει από όλο αυτό που τους βοηθάει να γίνουν ακόμα καλύτεροι.

Χθες το βράδυ λοιπόν, 104 εστιατόρια από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Κέρκυρα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, οι ιδιοκτήτες και οι μάγειροί τους ένιωσαν την ικανοποίηση της βράβευσης στο «Θέατρον» του «Ελληνικού Κόσμου». Εβαλαν επίσης τους τόπους τους στον χάρτη των καλύτερων γαστρονομικών προορισμών. Δεν έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι, οι συζητήσεις άναψαν στα πηγαδάκια, με απορίες του τύπου «είναι δυνατόν ο Γκίκας και το Aleria να πάρουν μόνον ένα αστέρι;» και άλλα παρόμοια. Προσωπικά χάρηκα πολύ με τη βράβευση του Κρητικού γιατί ναι εκεί τρώμε (σταθερά) τα καλύτερα κρέατα, του Δημήτρη Κατριβέση –ο πλέον επιδραστικός νέος σεφ-, του Σωτήρη Κοντιζά –ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεφ- και βεβαίως του πατριάρχη της ελληνικής γαστρονομίας Γιώργου Χατζηγιαννάκη.

Χάρηκα επίσης γιατί είδα τον Αριστοτέλη Μέγγουλα από την Κέρκυρα, τον Νίκο Κατσάνη από την Άφυτο και τον Αλέξη από τη Σάνη της Χαλκιδικής. Και λυπήθηκα με άλλους αγαπημένους σεφ που τους έβλεπα να φεύγουν λυπημένοι. Ίσως όχι άδικα. Όμως θα συμφωνήσω με τον Νεκτάριο Ντάλλα, ίσως τον καλύτερο μετρ εστιατορίων της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής και μέγα γνώστη-λάτρη των καλών αποσταγμάτων, ότι σε αυτή τη δουλειά οι ίντριγκες μπορεί να κάνουν και καλό. Γιατί όχι; Κάπως έτσι ανάβουν τα πνεύματα και κάποιοι προσπαθούν να αποδείξουν πώς είναι καλύτεροι. Προς όφελός μας.

Bonbon φουγκρά με λευκή κουβερτούρα, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και λάιμ του σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου που παρουσιάστηκε στο Gourmet Spot της σαμπάνιας Moet & Chandon

Με την πρώτη τους διοργάνωση Τα FnL Best Restaurant Awards 2016 byVolvo, έδωσαν ένα νέο στίγμα στην αξιολόγηση της ελληνικής εστιατορικής σκηνής επιτυγχάνοντας τον στόχο τους, που είναι η ανάδειξη και η αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, και τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου οδηγού εστιατορίων, που επιδιώκει να απαντά στα ερωτήματα του κοινού.

Εμπνευστής και δημιουργός των βραβείων είναι το portal γαστρονομίας και ευζωίας FNL (The FoodandLeisureGuide, www.fnl-guide.com), με κριτές μια ομάδα κριτικών γεύσης, δημοσιογράφων και lifestyle influencers. Tο όλο εγχείρημα υποστηρίχτηκε από πολύ σημαντικές εταιρείες, με κεντρικό χορηγό την Volvo Car Hellas, τη σαμπάνια Moet & Chandon, την πλατφόρμα του FineDrinking του World Class της Diageo, τη Nespresso Business Solutions και την μπίρα Kaiser.

Pad Thai flat rice noodles με γαρίδες και τόφου του σεφ Γιώργου Βενιέρη στο Asian & Cocktails Corner

Τα βραβεία, απονεμήθηκαν σε μια λαμπερή τελετή στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, παρουσία των εκπροσώπων των βραβευμένων εστιατορίων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, αναγνωστών κ.α. από όλη τη χώρα. Την απονομή παρουσίασε η Σμαράγδα Καρύδη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Μιχάλη Κατσαρό, Μανόλο Βέγκα Σόσα και Βαγγέλη Κοτζαμπάση σε επιμέλεια του Αργύρη Καλλιανιώτη (που εκτός από οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου και γεύσης είναι και μουσικοσυνθέτης). Ακολούθησε ένα πάρτι με τέσσερα απολαυστικά food corners το καθένα με την επιμέλεια ενός βραβευμένου σεφ.

Στο Moet & Chandon Gourmet Spot, ο Μιχάλης Νουρλόγλου δημιούργησε πιάτα για την σαμπάνια, στο World Class Drinks Asian & Cocktails Corner, ο Γιώργος Βενιέρης συνδύασε τις δημιουργίες του με κοκτέιλ, στο Kaiser Comfort Zone, ο Ηλίας Σκουλάς μας ταξίδεψε με street food από όλο τον κόσμο και μπίρα, ενώ στο Nespresso sweet Spot, ο Δημήτρης Χρονόπουλος μας γλύκανε συνοδεία των νέων ποικιλιών της Nespresso για τα γαστρονομικά εστιατόρια. Τέλος, το G-Touch Catering του Βαγγέλη Γιαννουκλίδη είχε αναλάβει την υποδομή αυτού του πολύπλοκου γαστρονομικού εγχειρήματος.

Από τα 104 βραβεία που απονεμήθηκαν συνολικά, βαθμολογήθηκαν 83 εστιατόρια με ένα αστέρι, 19 με δύο αστέρια και μόλις δύο εστιατόρια με τρία αστέρια, ενώ δόθηκαν και 16 Μεγάλα Βραβεία σε ισάριθμες κατηγορίες. Η κριτική επιτροπή των βραβείων, ταξίδεψε επί ένα χρόνο και δοκίμασε τις κουζίνες και έζησε την εμπειρία εκατοντάδων εστιατορίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Κέρκυρα, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, περιοχές που επελέγησαν πρώτες για αξιολόγηση. Νέοι προορισμοί της Ελλάδας θα προστεθούν προς αξιολόγηση για τα βραβεία του 2018, ενώ στόχος είναι σύντομα να καλυφθεί ολόκληρη η χώρα.

Γλειφιτζούρια σοκολάτας Dulcey, tonca και τραγανή μαύρη σοκολάτα Βενεζουέλας, σαμπλέ αμυγδάλου με μους λευκής σοκολάτας, κανέλα και καραμελωμένα μήλα, μακαρόν αλμυρής σοκολάτας και παστάκια (coffee ligeois) με σοκολ΄τα γάλακτος αρωματισμένη με καφέ του μοναδικού Δημήτρη Χρονόπουλου στο Sweet Spot της Nespresso

Τη βραδιά της απονομής παρουσιάστηκε επίσης ο έντυπος οδηγός FNL The Guide, Restaurants 2017 by Volvo, με όλα τα βραβευμένα εστιατόρια. Το περιεχόμενο του θα είναι διαθέσιμο και online, σε ειδικό section του FNL, ενώ θα πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, καθώς και online μέσα από το FNL. Σημειώστε ότι ο οδηγός θα δίδεται και ως δώρο σε όλους όσοι αγοράζουν αυτοκίνητα Volvo.

Αξιολόγηση και κλίμακα βαθμολογίας

Οι βασικές αρχές που χαρακτηρίζουν την αξιολόγηση των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας από την επιτροπή του FNL, είναι η εξωστρέφεια, η διάρκεια και η επιλογή των κατηγοριών. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην αξιολόγηση μιας πολυσυλλεκτικής επιτροπής από μέλη της ομάδας του FNL αλλά και από προσωπικότητες εκτός. Τα μέλη της επιτροπής των βραβείων, είναι οι: Πάνος Δεληγιάννης, Θάλεια Τσιχλάκη, Πάνος Σταθόπουλος, Ντίνος Στεργίδης, Τάσος Μητσελής, Βασίλης Δημαράς, Φώτης Βαλλάτος, Φώτης Τσιμέλας, Μερόπη Παπαδοπούλου, Πέτρος Μπουροβίλης, Δημήτρης Παπαζυμούρης και Χρήστος Φίλιος.

Η διάρκεια ως αρχή, στηρίζεται στην συνολική αίσθηση του χρόνου και όχι μόνο σε δοκιμή της μιας βραδιάς όπου απλά βαθμολογούνται πιάτα και «φωτογραφίζεται» η στιγμή. Τέλος η επιλογή των κατηγοριών έγινε με βάση γενικές και δημοφιλείς κατηγορίες που αξίζουν βράβευση και στις οποίες το κοινό αναζητά την πληροφόρηση. Τα FNL Best Restaurant Awards by Volvo εμπεριέχουν και την υψηλή γαστρονομία, αλλά και το comfort food, τις έθνικ κουζίνες και το ιδιαίτερο streetfood. Δόθηκαν ακόμη τρία ειδικά βραβεία στον πρωτοεμφανιζόμενο σεφ, στον πιο επιδραστικό καθώς και βραβείο συνολικής προσφοράς.

1 αστέρι: «καλό στην κατηγορία του». Με ένα αστέρι βαθμολογείται οποιοδήποτε σημείο εστίασης ξεχωρίζει για τις γευστικές επιδόσεις του εντός της κατηγορίας του (γαστρονομική κουζίνα, έθνικ, comfort food, ταβέρνα, street food).2 αστέρια: πολύ καλό εστιατόριο ανεξαρτήτως κατηγορίας. Με δύο αστέρια θα μπορούσε να αξιολογηθεί ακόμη και ένα απλό εστιατόριο με comfort food ή μια ταβέρνα εφόσον οι γευστικές επιδόσεις τους και η ποιότητα των υλικών τους είναι τόσο υψηλή που να τα φέρνει στα πρόθυρα της υψηλής γαστρονομίας.3 αστέρια: εξαιρετικό εστιατόριο διεθνούς κλάσης. Μόνο τα κορυφαία γαστρονομικά εστιατόρια της χώρας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια τόσο υψηλή επίδοση.4 αστέρια: ένα μεγάλο εστιατόριο! Μόνο ένα πραγματικά άριστο εστιατόριο που θα ανήκει στην παγκόσμια ελίτ μπορεί να διεκδικήσει τα τέσσερα αστέρια!

Υιοθετείται επίσης το σύμβολο «βέλος προς τα πάνω» που δεν θα απεικονίζεται μεν στην πλακέτα, αλλά μόνο στον οδηγό και τις αναφορές και θα σηματοδοτεί τα εστιατόρια που εκτιμούμε ότι είναι κοντά στο να μεταπηδήσουν στην από πάνω κατηγορία.

Τα φετινά βραβεία

Διεθνής Υψηλή Γαστρονομία: ΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα
Ελληνική Υψηλή Γαστρονομία: ETRUSCO, Κέρκυρα
Σύγχρονη Ελληνική Κουζίνα: TUDORHALL, Αθήνα
Παραδοσιακή Ελληνική Κουζίνα: ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, Χαλκιδική
ModernBrasserie: VEZENE, Αθήνα
Ευρωπαϊκές Κουζίνες: ANDROMEDA RESTAURANT, Χαλκιδική
AsianFusion: MR. PUG, Μύκονος
Ethnic Restaurant: ROYAN THAI, Αθήνα
Εστιατόριο για Κρέας: ΚΡΗΤΙΚΟΣ, Αθήνα
Εστιατόριο για Ψάρι: ΤΡΑΒΟΛΤΑ, Αθήνα
Street Food: FEYROUZ, Αθήνα
New Comer: KENSHO RESTAURANT, Μύκονος
Καλύτερη Λίστα Κρασιών: SQUIRREL, Χαλκιδική
Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σεφ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ, NOLAN
Most Influential Chef: ΔΗΜΗΤΡΗΣΚΑΤΡΙΒΕΣΗΣ, LA PANTERA NEGRA
Βραβείο Συνολικής Προσφοράς: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΣΕΛΗΝΗ

Τρία αστέρια (2)

ETRUSCO, ΚέρκυραΣΠΟΝΔΗ, Αθήνα

Δύο αστέρια (19)

ALLSENSESGASTRONOMY, ΑθήναBILL&COO, ΜύκονοςBOTRINI’S, ΑθήναCTC, ΑθήναF + W BY OLIVIER CAMPANHA, ΑθήναFUNKY GOURMET, ΑθήναHYTRA, ΑθήναKASTRI BISTRO, ΑθήναKENSHO RESTAURANT, ΜύκονοςMATSHUHISA MYKONOS, ΜύκονοςPUG, ΜύκονοςNTOMATA, ΧαλκιδικήPATIO, ΑθήναSELENE, ΣαντορίνηSQUIRREL, ΧαλκιδικήSUSHIMOU, ΑθήναTHE TREEHOUSE, ΧαλκιδικήTUDOR HALL, ΑθήναVEZENE, ΑθήναΈνα αστέρι ( 83)ΑΘΗΡΙ, ΑθήναΑΛΕΞΗΣ, ΧαλκιδικήALERIA, ΑθήναALFREDO’S, ΘεσσαλονίκηAMBROSIA, ΘεσσαλονίκηANASSA, ΘεσσαλονίκηANDROMEDA RESTAURANT, ΧαλκιδικήARISTOS, ΚέρκυραBABAGHANOUSH, ΑθήναBARRIO, ΑθήναBASE GRILL, ΑθήναΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΠΗΓΑΔΙ, ΚέρκυραBLACK ROCK, ΣαντοίνηBUBO FINE DINING, ΧαλκιδικήBURGER JOINT, ΑθήναΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙΑ, ΑθήναCLOCHARD, ΘεσσαλονίκηCOOKOOVAYA, ΑθήναΔΙΧΤΥΑ, ΣαντορίνηΔΟΥΡΑΜΠΕΗΣ, ΑθήναDUCK PRIVATE CHEFING, ΘεσσαλονίκηΔΥΟΜΑΖΙ, ΑθήναFEYROUZ, ΑθήναFOOD MAFIA SIN CITY, ΑθήναGAKU, ΑθήναGB ROOF GARDEN, ΑθήναGIACOMO, ΑθήναIDOL, ΣαντορίνηJACKIE O’ BEACH, ΜύκονοςΙΩΔΙΟ, ΑθήναIZAKAYA, ΑθήναKIKU, ΑθήναKIKU MYKONOS, ΜύκονοςΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ (ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ), ΚέρκυραΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ, ΣαντορίνηΚΡΗΤΙΚΟΣ, ΑθήναΚΩΣΤΑΣ, ΑθήναΛΙΘΟΙΝΟΝ, ΑθήναLING LING HAKKASAN, ΜύκονοςLYCABETTUS RESTAURANT, ΣαντορίνηΜΑΓΙΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΟΛΕΣ, ΑθήναMALABAR, ΑθήναΜΑΝΗ-ΜΑΝΗ, ΑθήναMARGHERITA PIZZA ARTIGIANALE, ΑθήναΜΑΡΙΓΟΥΛΑ, ΧαλκιδικήΜΑΡΙΝΑ, ΧαλκιδικήMATSUHISA ATHENS, ΑθήναΜΑΥΡΗΘΑΛΑΣΣΑ, ΘεσσαλονίκηM-EATING, ΜύκονοςMIKRASIA, ΣαντορίνηMILOS ESTIATORIO, ΑθήναΜΟΥΡΓΑ, ΘεσσαλονίκηΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ, ΧαλκιδικήMYLOS, ΣαντορίνηNAMMOS, ΜύκονοςNIKKEI, ΑθήναNOLAN, ΑθήναOOZORA THE HOUSE, ΑθήναOVAC, ΣαντορίνηΟΨΟΠΟΙΩΝ ΜΑΓΓΑΝΕΙΑΙ, ΘεσσαλονίκηLA PANTERA NEGRA, ΑθήναPIZZA POSSELI, ΘεσσαλονίκηΗΠΛΑΤΕΙΑΤΗΣΑΝΘΟΥΛΑΣ, ΧαλκιδικήPOMOD’ ORO, ΚέρκυραPREMIERE, ΑθήναRADIKAL, ΘεσσαλονίκηREEZA, ΜύκονοςROUAN THAI, ΑθήναSANTORO, ΣαντορίνηΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ, ΑθήναSCALA VINOTECA, ΑθήναSELENE MEZE & WINE, ΣαντορίνηTHE SHY HORSE NORTH, ΑθήναΣΟΥΣΟΥΡΑΔΑ&ΣΓΟΥΡΟΣΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ, ΧαλκιδικήTAVERNA, ΜύκονοςΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ATHENS, ΑθήναΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ART GRILL, ΑθήναΤΟΥΛΑ, ΚέρκυραΤΡΑΒΟΛΤΑ, ΑθήναVAROULKO SEASIDE, ΑθήναΦΑΡΜΑ ΜΠΡΑΛΟΥ, ΑθήναΤΟ ΨΑΡΑΚΙ, ΣαντορίνηWATER RESTAURANT, ΧαλκιδικήΚατηγορίες των βραβείων και των ειδικών βραβείων:Διεθνής υψηλή γαστρονομίαΕλληνική υψηλή γαστρονομίαΣύγχρονη Ελληνική κουζίναΠαραδοσιακή Ελληνική κουζίναModern BrasserieAsian fusion κουζίναEthnic εστιατόριοΕυρωπαϊκές κουζίνεςΕστιατόριο για ΚρέαςΕστιατόριο για ΨάριStreetfood (burger, pizza, σουβλάκι, σάντουιτς, φαλάφελ όλα τα είδη γενικά που μπορείς να πάρεις και στο χέρι από τα εν λόγω σημεία)Newcomers (όσα άνοιξαν από κάθε κατηγορία μέσα στην υπό κρίση χρονιά)Most Influential chefΚαλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σεφΒραβείο συνολικής προσφοράςΚαλύτερη λίστα κρασιών

The post Τα 104 καλύτερα ελληνικά εστιατόρια appeared first on Protagon.gr.

Keywords
εστιατορια, ελληνικα, εν λόγω, σεφ, αθηνα, michelin, καιρος, volvo, θεσσαλονικη, κερκυρα, μυκονος, gourmet, moet, ελλαδα, lifestyle, car, hellas, world, class, nespresso, business, pad, thai, noodles, food, drinks, zone, sweet, catering, σοκολατα, coffee, online, προσφορες, chef, γιωργοσ, σεληνη, bistro, mykonos, πηγαδι, rock, joint, mafia, city, beach, ποδηλατο, pizza, athens, house, oro, wine, horse, art, fusion, burger, protagon, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, Καλή Χρονιά, λουτσιο νταλα, τελος του κοσμου, νεος παπας, αξιολογηση, αποτελεσματα, ποδηλατο, αυτοκινητα, δουλεια, μεγα, πνευματα, πωλειται, σαντορινη, σεφ, σμαραγδα καρυδη, χαλκιδικη, car, mykonos, protagon, volvo, αγωνια, αξιζει, αναμνησεις, απλα, αστερια, βιβλιοπωλεια, βραδια, βραδυ, γαριδες, γιωργοσ, δοθει, δωρο, εμβλημα, εγινε, εγχειρημα, υπαρχει, εν λόγω, εξωστρεφεια, υπηρχαν, κουζινα, κλιμακα, κουζινες, κοκτειλ, λευκη, λογο, μανη, μπορεις, νικο, νυχτα, ομαδα, οδηγος, οφελος, πηγαδι, πιατα, ποιοτητα, συντομα, σουβλακι, στιγμα, τασος, ταβερνα, τρια, υψηλη, φορα, χερι, χρηστος, athens, ανηκει, art, beach, bistro, business, catering, chef, city, class, δημητρης, drinks, ειδη, ερωτησεις, food, fusion, γκικας, gourmet, house, horse, hellas, χωρα, ιδιαιτερο, pizza, joint, κρεας, lifestyle, sweet, mafia, michelin, moet, μυκονο, nespresso, noodles, oro, protagon.gr, ψαρι, rock, thai, online, βεβαιως, wine, world, zone
Τυχαία Θέματα