Στο τιμόνι στα 15, χωρίς δίπλωμα και… νόμιμα

18:06 5/1/2016 - Πηγή: Protagon

Να χάσεις το δίπλωμα σου στην Αγγλία ή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που λογικά θα σου κοστίσει και αρκετά χρήματα. Στη Γαλλία όμως το να χάσεις το δίπλωμα σου δεν σημαίνει και απαραίτητα κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Μπορείς απλά να αγοράσεις ένα VSP (Voiture Sans Permis/ Αυτοκίνητο Χωρίς Δίπλωμα). Το VSP είναι ένα μικρό διθέσιο αμάξι που μπορεί να οδηγήσει ο καθένας που έχει κλείσει τα 14 χρόνια ζωής. Υποθετικά

χρειάζεται μια εκμάθηση τεσσάρων ωρών χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο.

Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να φτάσει το αμάξι είναι τα 45 χιλιόμετρα / ώρα. Οπότε όπως αναφέρει και το bbc, αν βρεθείτε πίσω από ένα τέτοιο αμάξι σε κάποιον δρόμο είναι προτιμότερο να σταματήσετε σε κάποιο σημείο και να απολαύσετε τη θέα παρά να εκνευρίζεστε μένοντας κολλημένοι στο παρμπρίζ του.

Αν και χαρακτηρίζεται «αμάξι χωρίς δίπλωμα», στην πραγματικότητα ο οδηγός είναι αυτός που δεν χρειάζεται να απασχολεί τον εαυτό του με κάποιου είδους απόδειξη για τις ικανότητές του πίσω από το τιμόνι. Έτσι, παρ’ όλο που αυτό αρχικά μπορεί να φανεί αναχρονιστικό, είναι αναπόφευκτο το VSP να παραμείνει ένα πολύ σημαντικό μέσο μεταφοράς για τους ηλικιωμένους πολίτες κυρίως του αγροτικού πληθυσμού.

Στο άρθρο του bbc μια γυναίκα απαντάει στο δημοσιογράφο που δηλώνει έκπληκτος για το γεγονός ότι το VSP υπάρχει ακόμα: Λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι που οδηγούν χωρίς δίπλωμα όμως σε άλλη περίπτωση μπορεί να οδηγούσαν πιο γρήγορα, πιο δυνατά και σίγουρα πιο επικίνδυνα αμάξια.

Ενα VSP είναι παρκαρισμένο ανάμεσα σε ένα παλιό Mini και ένα Smart

Το θέμα βέβαια είναι άνθρωποι που έχασαν το δίπλωμά τους για κάποιο λόγο, μπορούν να γυρίσουν και πάλι στο δρόμο με ένα διαφορετικό και αρκετά πιο αργό αμάξι. Οι οδηγοί υποχρεούνται να έχουν ασφάλεια ζωής που σίγουρα είναι κάτι ακριβό στη Γαλλία.

Οσο για τι τιμή ενός νέου μοντέλου VSP, αγγίζει τα 14.000 ευρώ ενώ περιέχει περιστρεφόμενη κάμερα, air condition αλλά και εξελιγμένο σύστημα ήχου. Οι εταιρείες Microcar, Aixam, Ligie είναι οι κύριοι κατασκευαστές των συγκεκριμένων αμαξιών που τον τελευταίο καιρό συνεχώς κερδίζουν σε δημοφιλία. Με ένα VSP μπορείς να κυκλοφορείς σε αρκετούς δρόμους ενώ το λειτουργικό του αμαξιού τα κάνει εύκολα στην οδήγηση αλλά και στο παρκάρισμα.

Τον τελευταίο καιρό αυτά τα αμάξια αποτελούν και δώρο για αρκετά παιδιά αφού είναι πολύ πιο ασφαλή από μια μηχανή και δεν αναγκάζουν τον γονιό να γίνεται κάθε τόσο ταξιτζής. Οι μικρότεροι αρκεί να κάνουν ένα θεωρητικό μάθημα στον οδικό κώδικα της Γαλλίας και να οδηγήσουν με συνοδό για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Κανένας όμως δεν είναι αναγκασμένος να περάσει από συγκεκριμένα πρακτικά τεστ για να οδηγήσει ένα VSP.

Αυτό το αμάξι λοιπόν δίνει μια ακόμα εναλλακτική σε όσους θέλουν να οδηγήσουν με ασφάλεια στους δρόμους της Γαλλίας.

The post Στο τιμόνι στα 15, χωρίς δίπλωμα και… νόμιμα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα