Στο εδώλιο οι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet

Μια δίκη, η οποία ξεκινά σήμερα Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, έρχεται να δικαιώσει τον χαρακτηρισμό οργανώσεων ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν είναι πλέον η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο, αλλά και να θέσει εν αμφιβόλω τους ισχυρισμούς του τούρκου προέδρου ότι η χώρα του είναι… υπόδειγμα ελευθεροτυπίας .

Στο εδώλιο θα καθίσουν δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet. Πρόκειται για 17 δημοσιογράφους, διευθυντικά στελέχη και πρώην ή νυν συνεργάτες της εφημερίδας

που ιδρύθηκε το 1924 – σχεδόν ταυτόχρονα με την τουρκική δημοκρατία, εξάλλου και το όνομά της σημαίνει «Δημοκρατία».

Από τους κατηγορούμενους οι έντεκα βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, οι περισσότεροι εκ των οποίων για διάστημα μεγαλύτερο των εννέα μηνών.

Στο δικαστήριο αναμένεται να βρεθούν κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της τουρκικής δημοσιογραφίας, μεταξύ τους ο αρθογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, ο Αχμέτ Σικ και ο σκιτσιογράφος Μούσα Κατρ. Ακόμη θα βρεθεί ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εφημερίδας Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής σύνταξης Μουράτ Σαμπουντσού.

Απών από το δικαστήριο ο Τσαν Ντουντάρ, που ζει πλέον στη Γερμανία. Το 2014 είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν όταν σε άρθρο του είχε καταγγείλει ότι η Άγκυρα δίνει όπλα στους ισλαμιστές στη Συρία.

Κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι υποστήριξαν διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως τους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του PKK, την ακροαριστερή ομάδα DHKP-C και το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν με μέχρι και 43 χρόνια κάθειρξη.

Δίκη-σύμβολο για τις πληγωμένες ελευθερίες στην Τουρκία

Οι υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων θεωρούν την υπόθεση σύμβολο του πλήγματος στις ελευθερίες στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου, το οποίο ακολούθησαν μαζικές διώξεις στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η δίκη ξεκινά μετά την όξυνση την προηγούμενη εβδομάδα των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως δε της Γερμανίας, μετά τη σύλληψη υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και της διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία και ενός γερμανού ακτιβιστή.

Από την πλευρά της η εφημερίδα καταγγέλλει ότι πρόκειται για πολιτική δίκη με στόχο να παταχθεί ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα της χώρας, οι αποκαλύψεις του οποίου έχουν φέρει σε δύσκολη θέση πολλές τουρκικές κυβερνήσεις.

Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, με τον γενικό γραμματέα της οργάνωσης Κριστόφ Ντελουάρ να μιλά για μια «δίκη της δημοσιογραφίας στην Τουρκία», όπου «δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες επειδή έκαναν τη δουλειά τους».

Εκτιμάται ότι 167 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία, οι περισσότεροι από τους οποίους στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Η Τουρκία βρίσκεται το 2017 στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τους RSF.

Αλλά για τον Ταγίπ Ερντογάν οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι δεν υπάρχουν και ότι –λίγο-πολύ- όλα αυτά είναι μια μεγάλη παρεξήγηση.

The post Στο εδώλιο οι δημοσιογράφοι της Cumhuriyet appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα