«Στιούπιντ» να πεις το μάτι σου!

Αυτό δεν είναι ένα κείμενο που στρέφεται κατά του προσώπου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Παραείναι φτηνιάρικο να γράψω ότι με τη φράση «it’s the implementation, stupid» o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ειρωνεύτηκε τον έλληνα Πρωθυπουργό, ότι στη γλώσσα της πιάτσας κοινώς, τον… έφτυσε. Ε, όχι. Αλλωστε μιλούν τα γεγονότα: Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και το επίσημο περιβάλλον του, ούτε που διανοήθηκαν να το πάρουν προσωπικά. Μια υγρασία διαπίστωσαν: Είναι γνωστό ότι στο Νταβός χιονίζει τις κάλτσες του, μάλλον θα μπήκε λίγο

χιονόνερο από κάποιο τζαμάκι.

Και ο κύριος Σόιμπλε, είναι γνωστός χιουμορίστας. Γνωρίζετε πλέον το λόγο του, πάντα ξέχειλος από τσαχπινιές. Εχει ένα αμίμητο στιλ δημόσιας τοποθέτησης, διάσημο για τα καλαμπουράκια του. Διασκεύασε, πάνω στα κέφια του, εντελώς αυθορμήτως, έναν από τους πιο διάσημους αφορισμούς της σύγχρονης πολιτικής Ιστορίας, το «It’s the economy, stupid»,το ιστορικό σλόγκαν στην προεκλογική εκστρατεία του Κλίντον εναντίον Μπους.

Οχι, δεν «τον» είπε «στιούπιντ». Πώς μας ήρθε; Οχι, ο Β. Σόιμπλε, δεν προγραμματίζει σχολαστικά κάθε του κουβέντα, μήνες πριν, σε κάθε του επίσημη (ίσως κι ανεπίσημη) εμφάνιση. Οχι, δεν θα μπορούσε να δανειστεί το διάσημο σλόγκαν της καμπάνιας Κλίντον για περισσότερο από είκοσι ανοιχτές πληγές στο κέντρο και τις παρυφές της Ευρώπης. «Είναι ο πόλεμος, ηλίθιε» (για το προσφυγικό). «Είναι το πετρέλαιο, ηλίθιε», για τις διεθνείς αγορές που ετοιμάζονται να βάλουν ζαρτιέρες, μέσα στον παγετό, μπας και εξασφαλίσουν κανένα χαζεμένο πελάτη να τους αφήσει κάτι τς παραπάνω. «Είναι η πολιτική ηλίθιε» για τα βάσανα της προϊσταμένης του που ξαφνικά δεν είναι τόσο αγαπητή. «Είναι το παρελθόν μας, ηλίθιε» για τη ιστορική ικανότητα της Γερμανίας να στρογγυλοκάθεται πάνω σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως δίκιο της μέχρι κυριολεκτικά, να εκραγεί ο κόσμος από κάτω της. Ακούνητη, πάνω στο δίκιο της, ακόμα κι όταν στην ατμόσφαιρα πλανάται βαριά η φράση από το Σηματολόγιο του Οδυσσέα Ελύτη, «Οταν ακούς Τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει». Το «στιούπιντ» καλαμπούρι; Μα τι ωραία ατμόσφαιρα, κύριε Σόιμπλε, μας κακομαθαίνετε! Συντάχθηκε… αυθορμήτως μόνο με το implementation («εφαρμογή») του προγράμματος. Για την Ελλάδα, βεβαίως.

Μόνο ένας πολύ κακός άνθρωπος – η κάποιος που θα μισούσε την Ελλάδα – θα χαιρόταν με αυτό το ντροπιαστικό περιστατικό

Και από εκείνη την ώρα, από μένα μην περιμένετε να τα βάλω με τον Πρωθυπουργό μας. Μόνο ένας πολύ κακός άνθρωπος – η κάποιος που θα μισούσε την Ελλάδα, θα χαιρόταν με αυτό το ντροπιαστικό περιστατικό. Ο άνθρωπος με τα αμήχανα αγγλικά και το κουρασμένο βλέμμα ίσως είναι πια πολύ χοντρόπετσος για να νιώσει πάνω του μια τέτοια ασήκωτη προσβόλα. Εχει πει τόσα άλλα, έχει κάνει τα τόσα αντίθετα των όλων, έχει φιλιώσει με το ασυμφιλίωτο, δεν θυμάται πια με ποιους ήταν και προς τα που πάει. Προχτές ακόμα μπήκε στο γραφείο του και μπροστά του σουλατσάριζε μια κότα. Δεν την κατέγραψε καν. Στο «στιούπιντ» θα κωλώσει;

Μερικοί από μας, πάλι, δεν έχουμε αναπτύξει τέτοιες αξιοθαύμαστες άμυνες. Ασχετα με τς πολιτικές επιλογές μας, όταν ένας Πρωθυπουργός μας δίνει παρουσία στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, δεν κοιτάζουμε τι κόμμα είναι. Είναι ο έλληνας Πρωθυπουργός και χρήζει σεβασμού. Μερικοί ακούσαμε αυτό το καλαμπουράκι με το «stupid» και βρε, δεν γελάσαμε καθόλου! Προσωπικώς -είμαι παρεξηγιάρα- αυτό το φαρμακερό «it’s the “implementation stupid», το πήρα τόσο στραβά, μέχρι που το είδα νύχτα στον ύπνο μου, και τινάχτηκα ταραγμένη: Είναι ο Ελύτης, ηλίθιε: «Οταν ακούς Τάξη, Ανθρώπινο Κρέας μυρίζει».

Ευτυχώς, είμαι παρεξηγιάρα, υπερευαίσθητη. Ευτυχώς, είμαι αλαφροΐσκιωτη. Ευτυχώς Ελύτης και Νταβός δεν κουμπώνουν. Ευτυχώς, και πάνω απ’ όλα, το διαβεβαίωσε και το πρωθυπουργικό περιβάλλον: Δεν ήταν προσβολή, αλλά τυχαίο λογοπαίγνιο.

Ευτυχώς, δεν πάθαμε τίποτα, στιούπιντ…

The post «Στιούπιντ» να πεις το μάτι σου! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα