Στέλνουν πολεμικά πλοία για τους σεισμόπληκτους στη Νέα Ζηλανδία

Εκταση μεγαλύτερη από ό,τι είχε διαφανεί αρχικά έχουν οι καταστροφές από την ισχυρή σεισμική δόνηση τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Νέα Ζηλανδία, με τις Αρχές να δέχονται πλέον και διεθνή βοήθεια.

Στην περιοχή γύρω από την πόλη και μέγα τουριστικό θέρετρο Καϊκούρα έχουν καταγραφεί δεκάδες κατολισθήσεις που προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Υπολογίζεται ότι ως το Σαββατοκύριακο θα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό

η κυκλοφορία, αλλά το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι που παραμένουν αποκλεισμένοι.

Εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι τουρίστες, παραμένουν πάντως παγιδευμένοι στην πόλη και πρέπει να μετακινηθούν, χωρίς βέβαια οι περισσότεροι από αυτούς να χρήζουν άμεσης βοήθειας. Αλλά η αίσθηση της παγίδευσης σε μια σεισμογενή περιοχή όπου ο Εγκέλαδος συνεχίσει να δίνει σεισμούς είναι εφιαλτική.

Ηδη οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν απομακρύνει περί τα 600 άτομα και θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες και ώρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αλλά φαίνεται πως η κατάσταση απαιτεί δραστικότερα μέτρα. Και έτσι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, πολεμικά πλοία από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά διατάχθηκαν να σπεύσουν προς την Καϊκούρα για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων και των τουριστών.

Παράλληλα, νεότερες εκτιμήσεις των σεισμολόγων ανεβάζουν το μέγεθος της δόνησης σε 7,8 βαθμούς Ρίχτερ από 7,5 βαθμούς όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά (οι εκτιμήσεις διέφεραν και τις πρώτες ώρες μετά τη δόνηση).

16.30 pm update: 15 eqs in last hour, 307 eqs in last 12 hrs (18 over M4) and 1823 eqs since the M7.5. Kaikoura Earthquake #eqnz #Kaikoura pic.twitter.com/35EB74OXpD

— GeoNet (@geonet) November 16, 2016

Οι σεισμολόγοι εξηγούν πως είναι ένας από τους πιο περίπλοκους σεισμούς που έχουν καταγράψει και χρειάστηκε να αξιοποιήσουν δεδομένα από όλη τη χώρα. Ωστόσο, τονίζουν στη σχετική ανακοίνωση ότι η εκτίμηση γίνεται «με κάποια εμπιστοσύνη» στα δεδομένα και ταυτίζεται με εκτιμήσεις και ξένων φορέων, όπως της Γεωφυσικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Οπως επισημαίνει ο Guardian αυτή η διαφορά των 0,3 βαθμών σημαίνει σεισμό σχεδόν διπλάσιο ή έκλυση ενέργειας σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη!

Πρόκειται για σημαντικές διαφορές, ειδικά μάλιστα για τόσο μεγάλους σεισμούς, με επιπτώσεις και για τους πολίτες καθώς η περίοδος των μετασεισμών θα διαρκέσει περισσότερο με ελαφρά μεγαλύτερες δονήσεις. Ηδη έχουν καταγραφεί πάνω από 1.800 δονήσεις στην περιοχή της Καϊκούρα, οι περισσότερες μικρού μεγέθους.

Aerial photographs show the seabed uplift north of Kaikoura – estimated to be between 2 – 2.5 metres. #EQNZ pic.twitter.com/WLkSj4Xx9m

— Tonkin+Taylor (@TonkinTaylor) November 15, 2016

Μια ιδέα μόνο των αλλαγών στην εικόνα της περιοχής δίνουν αυτές οι φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι σε κάποια σημεία ο θαλάσσιος πυθμένας ανυψώθηκε κατά δύο μέτρα.

Με την αναθεωρημένη τιμή, η δόνηση της Δευτέρας (τοπική ώρα, απόγευμα της Κυριακής στην Ελλάδα) είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί στη χώρα, μαζί με τους 7,8 βαθμούς που είχαν καταγραφεί το 2009 στο Ντάσκι Σάουντ, μια περιοχή ακατοίκητη και απομονωμένη. Αλλοι δύο σεισμοί αυτού του μεγέθους είχαν καταγραφεί το 1929 και το 1931.

The post Στέλνουν πολεμικά πλοία για τους σεισμόπληκτους στη Νέα Ζηλανδία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα