Σταύρος Θεοδωράκης: «Το Erasmus είναι μια σεξουαλική επανάσταση»

Στην επέτειο των 30 ετών από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus αναφέρεται ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας για μια σεξουαλική επανάσταση που συντελείται χάρη σε αυτό.

Είναι μια πτυχή του προγράμματος που δεν αναλογιζόμαστε συχνά, αλλά δεν έχει περάσει και απαρατήρητη από τους διαχειριστές του προγράμματος οι οποίοι υπολογίζουν ότι χάρη σε αυτό έχουν γεννηθεί ένα εκατομμύριο παιδιά από ζευγάρια του Erasmus.

«Ευρώπη δεν είναι μόνο τα λογιστήρια», γράφει ο κ. Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Facebook και προσθέτει ότι η Ευρώπη «πρέπει να φτιάξει πολλά Erasmus» αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στους νέους ως 25 ετών να ταξιδεύουν σε αυτήν με πολύ λίγα χρήματα.

Γράφει σχετικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, δανειζόμενος τις παρατηρήσεις του Ουμπέρτο Εκο:

«“Το ονομάζω σεξουαλική επανάσταση: ένας νεαρός Κρητικός, γνωρίζει μια Φλαμανδή, ερωτεύονται, παντρεύονται και γίνονται Ευρωπαίοι. Το ίδιο και τα παιδιά τους. Η ιδέα του Erasmus θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, και όχι μόνο για τους σπουδαστές αλλά και για τους ταξιτζήδες, τους υδραυλικούς και άλλους εργάτες. Αυτό που στην πραγματικότητα εννοώ είναι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να ζήσουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να αφομοιωθούν αναμεταξύ τους”.

Έτσι τα έχει πει ο Ουμπέρτο Έκο (έβαλα μόνο τον Κρητικό στην θέση του Καταλανού, για να το κάνω πιο προσιτό).

Το πρόγραμμα Erasmus γιορτάζει τα 30 του χρόνια. 9.000.000 φοιτητές, νέοι, μαθητευόμενοι τεχνίτες, εκπαιδευτικοί και εθελοντές ταξίδεψαν, έζησαν και έμαθαν. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα είχαν καμιά δυνατότητα να το κάνουν χωρίς το Erasmus. Ανάμεσα τους και 173.000 Έλληνες. Η Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει να φτιάξει πολλά Erasmus. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα λογιστήρια.

Πρέπει – το προτείναμε και θα επιμείνουμε – οι νέοι μεχρι τα 25 τους χρόνια να μπορούν μετακινούνται με πολύ λίγα χρήματα σε όλη την Ευρώπη με λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πλοία και αυτό να το θεωρήσουμε δικαίωμα και όχι παραχώρηση. Αυτός είναι ο δρόμος της Ευρώπης και όχι μόνο ψυχρές εντολές, διαγράμματα και συμβούλια».

The post Σταύρος Θεοδωράκης: «Το Erasmus είναι μια σεξουαλική επανάσταση» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα