Σε ύφεση και το πρώτο τρίμηνο του 2017 – και αυτό δεν είναι θέμα «ανάγνωσης»

Υφεση 0,5% κατέγραψε σε ετησία βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η ελληνική οικονομία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία δείχνουν ύφεση και σε τριμηνιαία βάση, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1% σε σχέση με τελευταίο τρίμηνο 2016…

Η ανακοίνωση αυτή από την ΕΛΣΤΑΤ, που αφορά όπως επισημαίνεται προκαταρκτικές εκτιμήσεις –δηλαδή μπορεί τα νούμερα να βελτιωθούν ή να είναι χειρότερα–, ήρθε λίγα εικοσιτετράωρα αφότου

η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,8% του ΑΕΠ από 2,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση στον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στα τέλη του περασμένου έτους.

Βέβαια, το νέο επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης είναι αυτό της «διαφορετικής ανάγνωσης». Το επικαλέστηκε το πρωί της Δευτέρας ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος όταν, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε τα περί «δημοσιονομικά ουδέτερης σχέσης μέτρων – αντίμετρων» και «για ισορροπημένα μέτρα-αντίμετρα». Χαρακτήρισε δε ως «θέμα ανάγνωσης» τα μέτρα ύψους σχεδόν 5 δισ.. ευρώ που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Από την πλευρά του άλλωστε, το Μαξίμου σε ένα ακόμη non paper που διένειμε, ανέγνωσε τη συμφωνία με τους Θεσμούς ως μία που γεννά οφέλη και «δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ»! Ανέφερε συγκεκριμένα το Μαξίμου σε αυτήν την μη-επίσημη διακοίνωση: «Μέσα ενημέρωσης και ΝΔ προσπαθούν να πείσουν ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ ως το 2021, χωρίς κανένα αντίμετρο. Λένε συνειδητά ψέματα -στο μεσοπρόθεσμο είναι σαφέστατα καταγεγραμμένα τα θετικά μέτρα που έχουν, μάλιστα, συνολικό ύψος 7,559 δισ. ευρώ το 2021! Ουσιαστικά, δηλαδή, με την πολιτική της κυβέρνησης δημιουργείται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ!»

Μόνο που οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να μπουν σε αυτό το θολό πρίσμα διπλής ανάγνωσης. Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017 παραμένει συρρίκνωση. Και δεδομένου ότι είχαμε μείωση του ΑΕΠ και το τέταρτο τρίμηνο του 2016, αυτό σημαίνει ότι επισήμως η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση. Και αυτό δεν διαβάζεται αλλιώς…

The post Σε ύφεση και το πρώτο τρίμηνο του 2017 – και αυτό δεν είναι θέμα «ανάγνωσης» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα