Σε βιβλίο για τo Δίστομο ο εκρηκτικός μηχανισμός που τραυμάτισε τον Παπαδήμο

Στις διαδικασίες με τις οποίες ελέγχθηκε ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου την Πέμπτη, επικεντρώνονται οι έρευνες των αστυνομικών και αντιτρομοκρατικών Αρχών. Πιο συγκεκριμένα εξετάζουν τα λάθη που πιθανότατα έκαναν οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για την επαλήθευση ότι τα πακέτα που φτάνουν στα χέρια πολιτικών προσώπων δεν φέρουν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Παράλληλα, οι Αρχές έλαβαν υλικό από τα δύο γραμματόσημα του φακέλου και αναζητούν

μέσα από αυτό το DNA των δραστών. Ερευνες στο εργαστήριο έδειξαν ότι το πακέτο-βόμβα που τραυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό είναι πανομοιότυπο με οκτώ δέματα που είχαν εντοπίσει τον περασμένο Μάρτιο.

Από την έρευνα αρχικά διαπιστώθηκε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε βιβλίο για τη σφαγή του Διστόμου. Οι δράστες είχαν «σκάψει» το εσωτερικό του βιβλίου και είχαν τοποθετήσει την συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού, ο οποίος ενεργοποιήθηκε μόλις ο κ. Παπαδήμος άνοιξε τον φάκελο, ενώ βρισκόταν στο ακινητοποιημένο αυτοκίνητό του.

Οπως επίσης διαπιστώθηκε, αναφερόμενος «αποστολέας» του παγιδευμένου φακέλου δεν ήταν η Ακαδημία Αθηνών, αλλά ένα υπαρκτό πρόσωπο που ζει στο Κολωνάκι.

Οι ειδικοί συμπέραναν ότι το πακέτο-βόμβα που τραυμάτισε τον κ. Παπαδήμο είναι πανομοιότυπο με τα οκτώ δέματα που είχε εντοπίσει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία τον περασμένο Μάρτιο στο κέντρο διανομής των ΕΛ.ΤΑ στο Κρυονέρι. Σύμφωνα με τις εφημερίδες Εθνος και Ειδήσεις, στους παγιδευμένους φακέλους είχε βρεθεί ορφανό γενετικό υλικό όπως και δακτυλικά αποτυπώματα.

Φαίνεται ότι και η ιταλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία αποφάσισε να ασχοληθεί με υποθέσεις αντίστοιχων «τρομοδεμάτων». Οπως αναφέρει σε άρθρο η κυριακάτικη Corriere della Sera, «τον περασμένο Μάρτιο εντοπίσθηκε και απενεργοποιήθηκε εκρηκτικό δέμα που απευθυνόταν σε οίκο αξιολόγησης του Μιλάνου».

Σύμφωνα με την Corriere, η είδηση διέρρευσε τώρα, διότι οι Ιταλοί υπεύθυνοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αποφάσισαν να ασχοληθούν και πάλι με τον φάκελο των «Πυρήνων της Φωτιάς», που έχουν «διαρκείς διασυνδέσεις με την Ιταλία». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν και άλλες αποστολές εκρηκτικών δεμάτων, μέσα στον Ιούνιο ενώ υπενθυμίζει ότι οι «Πυρήνες της Φωτιάς» έχουν απευθύνει, σε κείμενά τους «χαιρετισμούς στην Ιταλική Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία, Fai».

Κάμερες ασφαλείας επιβεβαιώνουν την κατάθεση του συνοδού

Στην κατάθεσή του στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία ο αρχιφύλακας – συνοδός του πρώην πρωθυπουργού είχε αναφέρει ότι πέρασε την αλληλογραφία του από έλεγχο στο μηχάνημα ανίχνευσης εκρηκτικών της Βουλής.

«Παρέλαβα τον κ. Παπαδήμο στις 10:40 το πρωί (σ.σ. της Πέμπτης) μαζί με την υπόλοιπη συνοδεία. Μαζί μου πήρα και την αλληλογραφία που είχε φθάσει στο σπίτι. Οταν φθάσαμε στο γραφείο του προέδρου στην Τράπεζα της Ελλάδος πήρα στα χέρια μου και έβαλα στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας τέσσερις φακέλους που τους είχαμε πάρει από το σπίτι και πήγα στην Βουλή για τον έλεγχο. Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσαν μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα», σημείωσε στην κατάθεσή του ο ίδιος.

Κύκλοι του φρουραρχείου της Βουλής έσπευσαν να αμφισβητήσουν τα όσα κατέθεσε ο αστυνομικός, αντιτείνοντας ότι από τις αναφορές αστυνομικών του φυλακίου στην κεντρική είσοδο της Βουλής δεν προκύπτει ότι ο φρουρός του κ. Παπαδήμου ζήτησε να γίνει έλεγχος της αλληλογραφίας με τα στοιχεία του πρώην πρωθυπουργού.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ1, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι «οποιοσδήποτε αστυνομικός δεν υπηρετεί στην ΥΑΒΕ για να εισέλθει στη Βουλή πρέπει να υπάρχει σχετική άδεια ή διαπίστευση» και ότι «από τα αρχεία της ασφάλειας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, την εκδοχή του συνοδού του κ. Παπαδήμου επιβεβαιώνουν πλάνα που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του Κοινοβουλίου αλλά της κίνησης κυκλοφορίας της τροχαίας. Στο οπτικό υλικό εμφανίζεται ο ίδιος να φτάνει στο φυλάκιο με τη μοτοσικλέτα του και να δίνει την αλληλογραφία για έλεγχο.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι είναι αρκετά πιθανό να μην τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαταγές του φρούραρχου και έτσι να μην κρατήθηκαν τα στοιχεία του αστυνομικού και να μην καταχωρήθηκε ο έλεγχος των φακέλων με τα στοιχεία του κ. Παπαδήμου.

Οπως και να΄χει, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έχει ήδη παραδεχθεί -εμμέσως- το κενό ασφαλείας που οδήγησε στον τραυματισμό του κ. Παπαδήμου. Την παραίτησή του από την ηγεσία του υπουργείου ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η κατάσταση υγείας του Λουκά Παπαδήμου

Ο κ. Παπαδήμος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Παραμένει, ωστόσο, για προληπτικούς λόγους στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, ο πρώην πρωθυπουργός θα υποβαλλόταν την Κυριακή σε χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος που φέρει στο δεξί μηρό. Την ίδια μέρα αναμενόταν η απόφαση των γιατρών για το αν μπορεί ο ασθενής να μεταφερθεί από τη ΜΕΘ σε απλό δωμάτιο.

Την Κυριακή, δηλαδή τρεις ημέρες μετά την επίθεση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λουκά Παπαδήμο, εκφράζοντας τη θλίψη αλλά και την απερίφραστη καταδίκη του για το τρομοκρατικό χτύπημα. Του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

The post Σε βιβλίο για τo Δίστομο ο εκρηκτικός μηχανισμός που τραυμάτισε τον Παπαδήμο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα