Σχεδιασμό μέτρων για το χρέος μέχρι τον Μάιο ζητά ο Γιούνκερ

Μία παρέμβαση κατά των αιτημάτων για μεγάλες περικοπές στις ελληνικές συντάξεις έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Μάλιστα τη σημασία του έχει το ότι η συνέντευξη του κ. Γιούνκερ δημοσιεύτηκε την Τετάρτη,

μία ημέρα προτού διεξαχθεί συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα (στις 10.30 το πρωί) -με την παρουσία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αυτή τη φορά.

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι μέχρι τον Μάιο το Eurogroup πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μίλησε για τη συνάντηση που είχε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα καθώς και για την πολύ καλή του σχέση με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Ερωτώμενος για το τι ειπώθηκε στη συνάντηση που είχε με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Γιούνκερ σχολίασε: «Είπα ότι πρέπει να λήξουμε το ελληνικό θέμα. Θα ήθελα το Eurogroup να λάβει τις τελικές αποφάσεις στις 22 Μαΐου».

Τόνισε ότι «δεν πρέπει να γίνουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, όπως θέλουν οι Θεσμοί, γιατί μόνο ο φτωχός πληθυσμός της ελληνικής κοινωνίας -οι συνταξιούχοι- είναι αυτοί που υποφέρουν».

Επεσήμανε μάλιστα τη σημασία της πρόσφατης απόδοση της ελληνικής οικονομίας. «Το πλεόνασμα του 2016 ήταν υψηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι Θεσμοί. Οχι η Κομισιόν, αλλά κάποιοι άλλοι από τους Θεσμούς. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια και θα ήταν «κακή θέση» εάν επιμείνουμε σε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Γιατί στις σοσιαλδημοκρατίες υπάρχει και ένα όριο στις προσπάθειες», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για την άποψη που διατύπωσε από την πλευρά της η κυρία Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε: «Δεν μου δόθηκε η εντύπωση ότι η κυρία Λαγκαρντ ήταν εντελώς αντίθετη με αυτό που της έλεγα».

Οσο για τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι «δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός, γιατί τον συμπαθεί ως άνθρωπο». Οπως είπε, «είχαν κάποιες δυσκολίες στην αρχή αρχή, αλλά τώρα έχουν χτίσει μια καλή σχέση».

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους τόνισε ότι «δεν πρέπει να έχουμε άλλα «ποιήματα»» και ότι «δεν είναι θέμα συμφωνιών και γραπτών κειμένων μεταξύ των χωρών-μελών». Επεσήμανε ότι «τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ», εκτίμησε ότι η εφαρμογή τους κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει τον Μάιο, αλλά υπογράμμισε ότι τον Μάιο το Eurogroup πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης.

Οπως επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με το Euro2day, ο πρόεδρος της Κομισιόν προσπάθησε να παίξει έναν ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και ειδικά στην υποχώρηση της Γερμανίας από τη σκληρή της θέση. «Προσπάθησα να το κάνω. Εάν πέτυχε, τότε χαίρομαι εκ των υστέρων», σχολίασε.

The post Σχεδιασμό μέτρων για το χρέος μέχρι τον Μάιο ζητά ο Γιούνκερ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα