Ρωσία – ΗΠΑ: Μέρες «ψυχρού πολέμου» με «πράκτορες» παντού

Με απαγορεύσεις αμερικανικών μέσων και τη συμπερίληψη τους στη λίστα των «πρακτόρων εξωτερικού» απάντησε η Μόσχα σε αντίστοιχη απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου εις βάρος του Russia Today.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα ανακλήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή στην Ουάσινγκτον η διαπίστευσή του RT για την κάλυψη της κοινοβουλευτικής επικαιρότητας του Κογκρέσου. Το μέτρο, εξήγησε σε επιστολή προς το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Κρεγκ Κάπλαν, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ανταποκριτών

του Κογκρέσου, ελήφθη «ως απάντηση στην καταχώριση της εταιρίας εκμετάλλευσης του RT, της T&R Productions LLC, ως πράκτορα του εξωτερικού».

Η απάντηση της Μόσχας δεν άργησε και με απόφαση του υποργείου Δικαιοσύνης εννέα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) και το Voice of America (VOA), μπήκαν στη λίστα με τους «πράκτορες του εξωτερικού», βάσει σχετικού νόμου που επικύρωσε στα τέλη Νοεμβρίου ο πρόεδρος Πούτιν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο, ενημερώνει ότι καταχωρήθηκαν ως ύποπτα για κατασκοπεία «τα επιδοτούμενα από το αμερικανικό Κογκρέσο VOA και RFE/RL, όπως και άλλα επτά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται μαζί τους», διότι «λειτουργούν ως ξένοι πράκτορες».

Μία ημέρα μετά, η κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, η Δούμα, απαγόρευσε στα συγκεκριμένα αμερικανικά μέσα να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της, σε αντίποινα για την αναστολή διαπίστευσης του Russia Today.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν επικύρωσε νόμο βάσει του οποίου οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης λειτουργεί στη Ρωσία, μπορεί να καταχωρισθεί με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης στη λίστα των «πρακτόρων εξωτερικού». Πρόκειται για επέκταση προηγούμενου νόμου που είχε υιοθετηθεί το 2012 και αφορούσε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τον νέο νόμο καταδίκασε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας ότι πλέον «οποιοδήποτε ξένο μέσο ενημέρωσης θα μπορεί να χαρακτηριστεί πράκτορας του εξωτερικού αυθαίρετα από το (ρωσικό) υπουργείο Δικαιοσύνης», ενώ έντονες ήταν οι επικρίσεις και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και τη Διεθνή Αμνηστία.

Εφεξής όσα μέσα ενημέρωσης μπαίνουν στη λίστα υποχρεούνται να δίνουν πληροφορίες στις ρωσικές αρχές για την οικονομική τους κατάσταση και να αναφέρουν στα κείμενά τους ότι έχουν καταχωριστεί ως «πράκτορες του εξωτερικού».

The post Ρωσία – ΗΠΑ: Μέρες «ψυχρού πολέμου» με «πράκτορες» παντού appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα