Πρόβα τζενεράλε για Μέρκελ – Σουλτς στην «Ελλάδα της Γερμανίας»

Ελεγαν ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα επέστρεφε από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο για να κλέψει τον αέρα της Ανγκελα Μέρκελ. Ακόμη και για να της στερήσει μία τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Κι όμως. Για ακόμη μία φορά η γερμανίδα καγκελάριος κατάφερε να στρέψει το κλίμα υπέρ της! Μέχρι τώρα έχει κερδίσει κάθε δοκιμασία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έχει αρχίσει να επικρατεί σε περιοχές όπου

κυβερνούσαν τα τελευταία χρόνια Σοσιαλδημοκράτες.

Αλλά η γερμανίδα καγκελάριος είναι πολύ έμπειρη για να επαναπαυτεί στις πρόσφατες νίκες της (στο Σάαρλαντ και στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν). Μέχρι να διεξαχθούν, αυτή την Κυριακή, οι κρίσιμες τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία (ΒΡΒ) είχε ένα γεμάτο πρόγραμμα εμφανίσεων και εκδηλώσεων. Εκεί στο βιομηχανικό κρατίδιο των, περίπου, 18 εκατ. κατοίκων -το μεγαλύτερο της χώρας- θα κριθεί η τελευταία μάχη πριν από την οριστική, στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία κυβερνάται τα τελευταία πέντε χρόνια από την πρωθυπουργό Ανελόρε Κραφτ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, η οποία έχει συγκροτήσει τοπική κυβέρνηση συνεργασίας με το κόμμα των Πρασίνων.

Βέβαια αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τους Χριστιανοδημοκράτες οι οποίοι έχουν την πολυτέλεια να ασκούν έντονη αντιπολίτευση. Αποκαλούν τη ΒΡΒ «Ελλάδα της Γερμανίας», κατηγορούν την τοπική κυβέρνηση ότι έχει αμελήσει τους κατοίκους της περιοχής όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής φτώχειας καθώς και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας. Σαν να μην έφτανε αυτό, στη ΒΡΒ οι οδηγοί υπομένουν τη μεγαλύτερη συμφόρηση αυτοκινήτων στην ιστορία της χώρας!

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ο Σουλτς (δεξιά) δίνει μία ανθοδέσμη στον Τόρστεν Αλμπιγκ που έχασε, μία ημέρα πριν, στις τοπικές εκλογές στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Ωστόσο τώρα η υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έχει ένα δυνατό χαρτί απέναντι στον ανθυποψήφιό της από το CDU: τον Μάρτιν Σουλτς, γέννημα θρέμμα της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Ο Σουλτς γεννήθηκε στο Ααχεν, μία πόλη στα δυτικά του κρατιδίου, το 1955 και το τελευταίο διάστημα έχει κάνει πάνω από 30 εμφανίσεις στο κρατίδιο για να το υπενθυμίσει στους κατοίκους και ψηφοφόρους της περιοχής. Μάλιστα είχε το θάρρος να προβλέψει ότι αυτός που θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής θα έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες μίας τελικής νίκης τον Σεπτέμβριο.

Οι ειδικοί δείχνουν να συμφωνούν. «Ποσοτικά είναι πολύ σημαντικό, γιατί πουθενά αλλού δεν θα δεις τόσους ανθρώπους να κατευθύνονται στις κάλπες», σχολίασε ο Καρλ Ρούντολφ Κόρτε, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ. «Και ποιοτικά είναι εξίσου σημαντικό επειδή παραδοσιακά, ο ανταγωνισμός μεταξύ πολιτικών κομμάτων σε εθνικό επίπεδο κρίνεται με βάση τα αποτελέσματα που προκύπτουν στη ΒΡΒ».

Η γερμανίδα καγκελάριος σε πάνελ συζήτησης στο Ντίσελντορφ (REUTERS/Martin Meissner/Pool)

Αλλά οι έρευνες πρόθεσης ψήφου -τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο- είναι με το μέρος της κυρίας Μέρκελ. Δημοσκόπηση του INSA έδωσε ένα 35% στο CDU (αύξηση μίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη) και μόνον 27% στο SPD (μείωση κατά 1,5 μονάδα). Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το αριστερό Die Linke συγκεντρώνει 10%, το αντιμεταναστευτικό AfD επίσης 10%, οι Πράσινοι 7% και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) 7%.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στην τοπική βουλή της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας θα μπουν έξι κόμματα. Και απ’ ότι φαίνεται, ένα από αυτά θα είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Και σύμφωνα πάντα με την ίδια λογική, αυτό σημαίνει ότι οι ακροδεξιοί θα μπουν και στη Μπούντεσταγκ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

The post Πρόβα τζενεράλε για Μέρκελ – Σουλτς στην «Ελλάδα της Γερμανίας» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα