Προσκλήσεις για την πρεμιέρα: Race, Ο Ανθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ

Το 1936 οι Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν στο Βερολίνο. Στόχος της ναζιστικής κυβέρνησης της Γερμανίας ήταν να χρησιμοποιηθούν οι Αγώνες ως ευκαιρία ανάδειξης των απόψεων του Χίτλερ σχετικά με την ανωτερότητα της Αριας φυλής. Αυτό το όνειρο γκρεμίστηκε από έναν μαύρο Αμερικανό αθλητή – τον σπουδαίο Τζέσε Οουενς.

Εχοντας και ο ίδιος βιώσει τον ρατσισμό στην πορεία του προς την κορυφή, ο Οουενς

έγινε διάσημος καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ που έβρισκε στον δρόμο του, χάρη και στη βοήθεια του προπονητή του, Λάρι Σνάιντερ. Παρά το δίλημμα της συμμετοχής ή όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Οουενς τελικά αποφασίζει να πάρει μέρος, θεωρώντας ότι η καλύτερη εκδίκηση ενάντια στην ναζιστική προπαγάνδα θα ήταν ένας δικός του θρίαμβος – ο οποίος και έρχεται.

Βασισμένο στην απίστευτη πραγματική ιστορία ενός θρύλου των Ολυμπιακών Αγώνων, το «Race» είναι μία συγκλονιστική ταινία για το κουράγιο, την αποφασιστικότητα και τη φιλία, και ένα συγκινητικό δράμα για το πώς ένας άνδρας πολέμησε ενάντια στην Ιστορία και κέρδισε, αλλάζοντας για πάντα την εικόνα του κόσμου για το τι μπορεί να καταφέρει ένας αθλητής.

Ο άνθρωπος πίσω από τον θρύλο

Ο Τζέσε Οουενς είναι ένα παγκόσμιο είδωλο. Ακόμη και στην σημερινή εποχή της πληροφορίας, στην οποία η δόξα είναι εφήμερη, ο θρίαμβος του χρυσού νικητή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 παραμένει λαμπρός, όσο και τις ημέρες που συνέβη. Ογδόντα χρόνια αργότερα, ο Οουενς παραμένει ένας από τους ελάχιστους Ολυμπιακούς ήρωες, η εικόνα και το όνομα του οποίου παραμένουν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην ταινία, το δίλημμα της συμμετοχής ή όχι στους Αγώνες (όσοι εναντιώνονταν, το έκαναν με το σκεπτικό ότι η συμμετοχή ουσιαστικά θα επικύρωνε το χιτλερικό καθεστώς και τις πρακτικές του) εκπροσωπούν από τη μία ο Τζέρεμι Αιρονς ως Εϊβερι Μπράντατζ και από την άλλη ο Ουίλιαμ Χαρτ ως Τζερεμάια Μαχόνεϊ. Σημαντικό ρόλο στην αφήγηση παίζει και η Λένι Ρίφενσταλ, η αμφιλεγόμενη γερμανίδα σκηνοθέτις που απαθανάτισε τα επιτεύγματα των αθλητών στο πρωτοποριακά γυρισμένο ντοκιμαντέρ «Olympia».

Με όλα αυτά τα θρυλικά επιτεύγματα και τη σκιά του ονόματος του Οουενς να πέφτει βαριά, ήταν φυσικό ο ηθοποιός που αναλάμβανε τον κεντρικό ρόλο να έχει τεράστια ευθύνη. Και ο Στέφαν Τζέιμς, που τελικά επελέγη, το ένιωσε από την πρώτη στιγμή. «Δεν ήξερα πολλά για τον Τζέσε πέρα από αυτά που γνωρίζουν όλοι. Κάνοντας έρευνα, συνειδητοποίησα ότι η ιστορία του είναι πολύ πιο συγκλονιστική από απλώς μια επίδειξη αθλητικής δύναμης. Είναι σημαντικό να λέμε τις ιστορίες αυτές σε κάθε γενιά, να μην τις αφήσουμε ποτέ να πεθάνουν ή να τις καταπιεί η Ιστορία. Αυτός ο ρόλος για μένα συμβόλιζε ακριβώς αυτό. Ο Τζέσε πάλεψε και θριάμβευσε ενάντια σε κάθε εμπόδιο στη ζωή του. Κατέρριψε εμπόδια και άλλαξε τον ρου της Ιστορίας».

Επειτα από κλήρωση 10 τυχεροί, που θα αφήσουν το σχόλιό τους εδώ, θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα του «Race, Ο Ανθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ» την Τρίτη 19 Απριλίου στις 20.00 στο Odeon Starcity*, η ταινία θα βγει κανονικά στους κινηματογράφους στις 21 Απριλίου.

*(Παρακαλούμε, κατά την υποβολή σχολίων, να χρησιμοποιείτε έγκυρο email ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε περίπτωση που κληρωθείτε. Το protagon δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν αλλαγές στην ημερομηνία των προσκλήσεων. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να επικοινωνούν με τους νικητές σε τέτοιες περιπτώσεις, στο τηλέφωνο επικοινωνίας που έχουν δηλώσει οι ίδιοι απαντώντας στο ενημερωτικό email, το οποίο αποστέλλεται από το protagon.gr μετά την κλήρωση)

The post Προσκλήσεις για την πρεμιέρα: Race, Ο Ανθρωπος που Ταπείνωσε τον Χίτλερ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα