Πράσινη σαλάτα με σολομό και κινόα

21:57 6/5/2017 - Πηγή: Protagon

Εχετε δοκιμάσει κινόα; Τελευταία, μού έχει γίνει εμμονή αυτός ο μικροσκοπικός αρχαίος σπόρος που εδώ και αιώνες τρέφει τους πληθυσμούς της Λατινικής Αμερικής και ο οποίος έχει τιμηθεί δεόντως από τον ΟΗΕ για τις υπερ-θρεπτικές του ιδιότητες.

Το ξέρατε ότι το 2013 είχε ανακηρυχθεί Διεθνές ΄Ετος της Κινόα; Ε, λοιπόν ναι. Οι Ίνκας καλλιεργούσαν κινόα πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια – την ονόμαζαν «μητέρα όλων των σιτηρών» – από τότε, μάλιστα, αυτός ο σπόρος δεν

έχει υποστεί καμία μετάλλαξη, γι’ αυτό και θεωρείται αρχαίος.

Η κινόα χαρακτηρίζεται υπερ-τροφή γιατί περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο δημητριακό και είναι από τα λίγα τρόφιμα της φύσης με τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Περιέχει σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, όλα τα σημαντικά αμινοξέα και ελαϊκό οξύ (το φυτικό Ω-3) και φυσικά φυτικές ίνες. Συγκεκριμμένα τα 100 γρ. κινόα αποδίδουν 120 θερμίδες, 21,3 γρ. υδατάνθρακες, 1,92 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά και 4,4 γρ. πρωτεϊνης.

Είναι τροφή ελαφριά και εύπεπτη, χωρίς γλουτένη, που σε χορταίνει χωρίς να σε φουσκώνει. Πώς την τρώμε; Προσωπικά την έχω βάλει ακόμη και στο πρωινό μου, γιατί είναι θαυμάσια με μέλι και ξηρούς καρπούς. Μπορεί να υποκαταστήσει το ρύζι σε διάφορες συνταγές, αντί για πιλάφι δηλαδή, συνοδεύεις το φαγητό με κινόα αλλά και τα όσπρια.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ

The post Πράσινη σαλάτα με σολομό και κινόα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα