Πώς οι «Σάπιες ντομάτες» καταστρέφουν το Χόλιγουντ

Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Να μια παροιμία που ταιριάζει σ΄αυτή την περίπτωση.

«Το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει σήμερα στην κουλτούρα του σινεμά είναι οι Σάπιες Ντομάτες (Rotten Tomates)» δήλωσε ο 47χρονος σκηνοθέτης και παραγωγός Μπρετ Ράτνερ σε συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ Sun Valley.

«Πιστεύω πως αυτή είναι η καταστροφή της βιομηχανίας μας».

Ο Μπρετ Ράτνερ, παραγωγός του «Batman Vs Superman» (Kevork Djansezian/Getty Images)

Ο Ράτνερ είναι ο σκηνοθέτης της

κινηματογραφικής σειράς «Αλεξίσφαιροι ντετέκτιβ» και η εταιρεία παραγωγής του, RatPac Entertainment Co., συν-χρηματοδότησε την ταινία «Batman Vs Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης» (2016) η οποία πήγε μεν αρκετά καλά στα ταμεία, έκοψε δηλαδή περίπου 780 εκατ. ευρώ παγκοσμίως, αλλά δεν έκανε τελικά τη θραύση που αναμενόταν…

Η ιστοσελίδα «Σάπιες Ντομάτες» λειτουργεί ως εξής: για κάθε ταινία που κυκλοφορεί συγκεντρώνει το σύνολο των κριτικών που έχουν δημοσιευθεί και βγάζει ποσοστά. Οι κριτικές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: επαγγελματικές και ερασιτεχνικές (δηλαδή βαθμολογία κοινού).

Το «Ντοματόμετρο» της αμερικανικής κινηματογραφικής ιστοσελίδας Rotten Tomatoes κατατάσσει τις ταινίες σε φρέσκες και σάπιες

«Αν ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των (επαγγελματικών) κριτικών είναι θετικές, τότε η ταινία μπαίνει στην κατηγορία Φρέσκια (Fresh). Καθετί λιγότερο την κατατάσσει στην κατηγορία Σάπια (Rotten). Το “Batman Vs Superman: Η αυγή της δικαιοσύνης” πήρε 27% θετικές κριτικές. Αντίθετα, το κοινό την επιβράβευσε με 63% θετικό σκορ.

»Τελικά βέβαια υπερίσχυσαν οι επαγγελματικές κριτικές, οπότε απλώθηκε ένα σύννεφο πάνω από την ταινία. Εισπρακτικά πήγε καλά, αλλά αν δεν υπήρχαν οι Σάπιες Ντομάτες πιστεύω ότι θα πήγαινε πολύ καλύτερα», δήλωσε ο Μπρετ Ράτνερ.

Ο Τζόρνταν Χόροβιτς, παραγωγός του «La La Land» με συμφώνησε στο Twitter με την τοποθέτηση του Ράτνερ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ιστοσελίδας rottentomatoes.com, έδωσε την εξής απάντηση, μέσω του περιοδικού Entertainment Weekly: «Στις Rotten Tomatoes συμφωνούμε απόλυτα ότι η κινηματογραφική κριτική είναι πολύτιμη και σημαντική. Το Ντοματόμετρο (Tomatometer), το οποίο είναι το σκορ των επαγγελματικών κριτικών έχει εξελιχθεί στο πιο σημαντικό εργαλείο για το κινηματογραφόφιλο κοινό. Αλλά εμείς θεωρούμε ότι αυτό λειτουργεί απλά ως ένα σημείο εκκίνησης για τους θεατές, προκειμένου εκείνοι να συζητήσουν, να τοποθετηθούν και να μοιραστούν την άποψή τους για την κάθε ταινία».

The post Πώς οι «Σάπιες ντομάτες» καταστρέφουν το Χόλιγουντ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα