Πώς ο Τραμπ άλλαξε γνώμη για το Αφγανιστάν βλέποντας… κοπέλες με μίνι

Υπαναχώρησε από την αρχική απόφαση -και προεκλογική δέσμευση- να τερματίσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την 16ετή εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτόν και, τελικά, ο Ντόναλντ Τραμπ, θα αυξήσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων.

Στο όνομα της ασφάλειας ακόμη και ένας πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει θέση, πόσο μάλιστα που και ο ίδιος μας είπε ότι μεταπείστηκε από τους συμβούλους τους.

Ωστόσο, γράφει η Washington

Post, η αλλαγή οφειλόταν εν μέρει σε μια φωτογραφία που έδειξε στον πρόεδρο ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χ.Ρ. ΜακMάστερ.

To convince Trump that Afghanistan was not lost cause, McMaster showed him 1972 photo of Afghan women in miniskirts. https://t.co/wRpwYoawjA pic.twitter.com/rX7S2jEJfA

— Jim Roberts (@nycjim) August 22, 2017

Μπορεί να έχετε δει και εσείς αυτή τη φωτογραφία –εξάλλου κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο- που εικονίζει τρεις κοπέλες με μίνι φούστα να περπατούν ανέμελες σε ένα δρόμο της Καμπούλ.

Με την φωτογραφία, ο ΜακΜάστερ ήθελε να δείξει ότι οι δυτικές συνήθειες στο Αφγανιστάν ήταν κάτι το συνηθισμένο και ότι μπορεί να επιτρέψουν μια μέρα.

Το 1972, όταν απαθανατίστηκε η στιγμή, φαίνεται τόσο διαφορετικό σε σχέση με την πραγματικότητα των ετών που ακολούθησαν στη χώρα.

Το έχουμε συνδέσει με εικόνες ακραίας καταπίεσης και εικόνες εικόνων που κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους εξαφανισμένες πίσω από τη μπούρκα και τα άκαμπτα ήθη, ωστόσο μέχρι τη δεκαετία του ’70 το Αφγανιστάν ήταν με ισλαμική κοινωνία που έκανε μεγάλα βήματα για τον εκδυτικισμό της – ήταν το «Παρίσι της κεντρικής Ασίας». Στη χώρα οι γυναίκες διεκδικούσαν όλο και περισσότερους ρόλους – και, βέβαια, χωρίς μπούρκα, ακόμα και με κοντές φούστες.

Ο Independent σημειώνει ότι η εικόνα της δυτικότροπης νεολαίας είναι κάπως υπερβολική –μόνο ένα μέρος της ελίτ ήταν τόσο ανοιχτά δυτικό– αλλά όχι εκτός πραγματικότητας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για ένα ζήτημα στρατηγικής θα περίμενε κανένας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αποφάσιζε βασισμένος σε «σκληρά» στοιχεία, στατιστικές, δεδομένα και αναλύσεις για όσα συμβαίνουν επί του εδάφους.

«Δεν τον εμπιστεύομαι»

Εναν άνθρωπο που αποφασίζει έτσι παρορμητικά μπορεί να του έχει κανένας εμπιστοσύνη για τα πυρηνικά όπλα τον ΗΠΑ; Οχι, λέει ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος από την εκλογή κιόλας του Τραμπ είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για τις ικανότητες του νέου προέδρου.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη στο CNN, χαρακτήρισε την ομιλία του Τραμπ στο Φοίνιξ της Αριζόνα σαν «εντελώς τρομακτική και ενοχλητική».

Ο Κλάπερ, απόστρατος αξιωματικός και ο ίδιος, μίλησε ανοιχτά, όπως γράφει ο Telegraph: «Αμφιβάλλω για την ικανότητα του προέδρου να είναι σε αυτό το αξίωμα και αναρωτιέμαι κιόλας και αν αναζητά οδό εξόδο

Επιπλέον, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν ο πρόεδρος είναι σε θέση να αυτοσυγκρατηθεί ως προς την χρήση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. «Ανησυχώ για την πρόσβαση στους πυρηνικούς κωδικούς αν αποφασίσει να κάνει κάτι πάνω στα νεύρα του για να αντιμετωπίσει τον Κιμ Γιονγκ-Ουν. Είναι τρομακτικό».

The post Πώς ο Τραμπ άλλαξε γνώμη για το Αφγανιστάν βλέποντας… κοπέλες με μίνι appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα