Πώς μας κατασκόπευαν (και) οι «φίλοι Γερμανοί» /2

Η επιχείρηση Eikonal και
και η συνεργασία με τους Αμερικανούς

Πώς οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες Ελλάδας με Σουηδία και Νορβηγία. Ακολουθεί απόσπασμα από την έρευνα των Χ. Καρανίκα και Ν. Λεοντόπουλου.

Καταλυτικό ρόλο για να έρθει το θέμα των μαζικών παρακολουθήσεων στο προσκήνιο έπαιξε ο Εντουαρντ Σνόουντεν και οι αποκαλύψεις του για τη δράση της NSA, της αμερικανικής

υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού. Παρότι οι αποκαλύψεις Σνόουντεν δημιούργησαν πάταγο στις περισσότερες μεγάλες χώρες, μόνο στη Γερμανία οδήγησαν σε τόσο μεγάλη έρευνα και ενδοσκόπηση. Η γερμανική Βουλή συνέστησε ειδική επιτροπή που ερεύνησε το θέμα σε βάθος και για χρόνια. Η Ανγκελα Μέρκελ κατέθεσε επί επτά ώρες στην επιτροπή. Σε καμία άλλη χώρα δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για τη δράση της NSA έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για να έρθει το θέμα των μαζικών παρακολουθήσεων στο προσκήνιο |Reuters

Το πιο συναρπαστικό εύρημα της επιτροπής ήταν η στενή συνεργασία των γερμανικών και των αμερικανικών υπηρεσιών στην επιχείρηση Eikonal. Σε αυτή την επιχείρηση, όπως αποκαλύφθηκε, οι αμερικανικές και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν στενά για να υποκλέπτουν τεράστιο όγκο διεθνών επικοινωνιών που περνούσαν από γερμανικό έδαφος. Οι Αμερικανοί χρειάζονταν τη γερμανική υπηρεσία για τη μαζική υποκλοπή διεθνών επικοινωνιών που περνούν από γερμανικό έδαφος. Και η γερμανική υπηρεσία χρειαζόταν έναν τηλεπικοινωνιακό σύμμαχο – και τον βρήκαν στην κρατική Deutsche Telekom.

Τις αντιστάσεις στη Deutsche Telekom (DT) θα τις κάμψει με παρέμβασή της η γερμανική κυβέρνηση.

1. Στις 30 Δεκεμβρίου 2004, ο συντονιστής των υπηρεσιών πληροφοριών της Καγκελαρίας στέλνει φαξ στον διευθύνοντα σύμβουλο της DT ζητώντας του να συνεργαστεί η DT με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών.

2. Στις 13 Ιανουαρίου 2004, η Deutsche Telekom απαντά με φαξ στην καγκελαρία καταφατικά.

3. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η συνεργασία τής υπηρεσίας πληροφοριών με τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο παίρνει επίσημη μορφή σύμβασης:

Η BND ως αναθέτων:

και η DT ως ανάδοχος:

υπογράφουν συμφωνία με την οποία η DT θα παρέχει τις εξυπηρετήσεις που ζητάει η BND.

Σαν η BND να ταν ένας συνηθισμένος πελάτης η DT κοστολογεί αυτή την υπηρεσία:

«Η μηνιαία αποζημίωση για τα έξοδα προσωπικού του Αναδόχου ορίζεται στα 6.500 ευρώ το μήνα συν ΦΠΑ. Το συμφωνηθέν πακέτο περιλαμβάνει έξοδα, όπως τα τέλη που καταβάλλονται για υπηρεσίες Ταχυδρομείου και Τηλεπικοινωνιών, έξοδα γραφείου καθώς και έξοδα μετακίνησης».

4. Και η Ελλάδα σε όλα αυτά; Το 2015, ο αυστριακός βουλευτής Πίτερ Πιλτζ αποκάλυψε στοιχεία που, όπως υποστηρίζει, προέρχονταν από εσωτερικά έγγραφα της DT σύμφωνα με τα οποία η υποκλοπή αφορούσε επικοινωνίες από δεκάδες χώρες. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Το VICE, για πρώτη φορά, αποκαλύπτει ποια ήταν τα ελληνικά τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα που φέρεται ότι υπέκλεπτε η BND. Οπως φαίνεται στο παρακάτω έγγραφο: Οσλο και Στοκχόλμη.

The post Πώς μας κατασκόπευαν (και) οι «φίλοι Γερμανοί» /2 appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα