Πώς η ΝΔ φλερτάρει με την αυτοδυναμία

Δεν αποτελεί έκπληξη: μια νέα δημοσκόπηση, της Marc για το «Πρώτο Θέμα» δίνει ένα ευρύ προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τα ποσοστά του να συρρικνώνονται μήνα με τον μήνα. Το ζήτημα δεν είναι πλέον ποιος θα είναι ο νικητής αλλά: α)

αν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορέσει να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και β) πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να καθυστερήσει την προσφυγή στις κάλπες ελπίζοντας αν όχι σε αντιστροφή του κλίματος, τουλάχιστον σε περιορισμό των απωλειών.

Κάλπη με τα σημερινά δεδομένα θα σημαίνει και αυτοκτονία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται να παίρνει ένα 15,7% των ψήφων και να εκλέγει μόλις 55 βουλευτές! Το 74% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «ασήμαντα» τα πολυδιαφημισμένα αντίμετρα που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα ως αντιστάθμισμα στις περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου.

Στον αντίποδα η ΝΔ φλερτάρει με την αυτοδυναμία φτάνοντας, σε αυτήν την έρευνα, το 32,3%. Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Marc προκύπτει μια εξακομματική Βουλή, χωρίς Ποτάμι και Ανεξ. Ελληνες. Τρίτη δύναμη εμφανίζεται το ΚΚΕ με 7,1%, όσο περίπου και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη βυθισμένη στην εσωστρέφεια που πλήττει τις φράξιες στη Χαριλάου Τρικούπη μένει κολλημένη στο 5,8%. Οριακά στη Βουλή μπαίνει η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Εάν παρατηρήσει κανείς την εξέλιξη των ποσοστών το τελευταίο εξάμηνο στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, θα διαπιστώσει ότι το ποσοστό της ΝΔ κυμαίνεται μεταξύ αυτού που πήρε στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (28% – 29%) και εκείνου που είχε καταγραφεί ως το χαμηλότερο στην ιστορία της (33%, το 2009) πριν ο παλαιός δικομματισμός καταρρεύσει λόγω των Μνημονίων.

Με αναγωγή πάντως επί των αναποφάσιστων η ΝΔ φτάνει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (35% – 36%) των δύο αναμετρήσεων του 2015. Αντίθετα, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, βρίσκεται κοντά σε εκείνο των εκλογών του Μαΐου 2012 (16%). Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι τα κόμματα στη Βουλή θα είναι έξι (ή και πέντε), η ΝΔ μπορεί να εξασφαλίσει μια αυτοδυναμία ακόμα και με 160 βουλευτές.

Στη δημοσκόπηση εξάλλου της Marc, και στο ερώτημα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», το 35,6% των ερωτηθέντων θεωρεί τον πρόεδρο της ΝΔ ως τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό, ενώ το 19,5% θεωρεί ως πιο κατάλληλο τον Αλέξη Τσίπρα. Το 44,9% απαντά «Κανέναν ιδιαίτερα».

The post Πώς η ΝΔ φλερτάρει με την αυτοδυναμία appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς,pos